Batalioanele NATO desfășurate în Europa de Est, pregătite să descurajeze și, la nevoie, să răspundă unei agresiuni a Rusiei

Cele patru batalioane desfășurate de NATO în țările baltice și în Polonia pentru a întări apărarea Europei de Est „vor răspunde imediat oricărei agresiuni” din partea Rusiei, subliniază o declarație comună semnată în luna iunie, în marja unei reuniuni NATO la Bruxelles, de miniștrii apărării ai statelor care asigură comanda batalioanelor și ai țărilor unde sunt găzduite acestea.

Desfășurarea acestor batalioane a fost stabilită de liderii statelor aliate cu ocazia summitului de la Varșovia din iulie 2016, în cadrul unei ample consolidări a apărării colective decise după anexarea Crimeii de către Rusia și după ofensiva rebelilor separatiști proruși în estul Ucrainei în 2014.

Aceste batalioane constituie „un răspuns direct la acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv activități militare provocatoare la periferia teritoriului NATO, care au redus stabilitatea și securitatea, au mărit imprevizibilitatea și au modificat mediul de securitate”, subliniază în declarația comună miniștrii apărării din Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia.

Aceștia dau asigurări că desfășurarea batalioanelor în primăvara acestui an a fost „o demonstrație clară și fără echivoc a solidarității și determinării” statelor NATO, precum și a „capacității lor de a apăra populația și teritoriul” Alianței.

„Cele patru batalioane multinaționale cu grad înalt de flexibilitate și interoperabilitate sunt pregătite și în măsură să descurajeze și, la nevoie, să răspundă imediat unei agresiuni, împreună cu forțele naționale”, adaugă comunicatul.

Textul subliniază totodată necesitatea de a continua „un dialog” și „un angajament” cu Rusia, „cu scopul de a căuta transparența reciprocă și o reducere a riscurilor” vreunui incident militar.

Citiţi şi:
«Vestul promovează minciuna agresiunii ruse pentru a întări forțele NATO în Europa»
Le Figaro. Putin dezvăluie cine conduce cu adevărat America și NATO

yogaesoteric
28 noiembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More