Bhairava – o formidabilă ipostază a lui Shiva, care personifică realitatea transcendentă dumnezeiască

În tradiţia spirituală a Indiei, Bhairava este o fundamentală şi totodată o formidabilă ipostază a lui Shiva, ipostază care personifică realitatea transcendentă dumnezeiască.

Dar pentru că ceea ce este transcendent şi în general nelimitarea, eternitatea, nesfârşirea, misterul de dincolo de aparenţe, de dincolo de cunoscut sperie fiinţa umană comună şi în primul rând egoul (ahamkara în limba sanscrită), Bhairava este reprezentat cel mai adesea într-o formă teribilă sau chiar terifiantă. Ceea ce este însă înfricoşător pentru egoul exacerbat şi acaparator este pură şi extatică graţie dumnezeiască eliberatoare pentru sufletul însetat de Dumnezeu.

De aceea Bhairava este în realitate cel mai formidabil antidot împotriva tuturor fricilor, limitărilor, iluziilor şi condiţionărilor cu care încă ne mai confruntăm.

El ne revelează, atunci când suntem pregătiţi, puritatea primordială a conştiinţei noastre îndumnezeite. El înlătură radical din conştiinţa noastră actuală toată agitaţia, toată gândirea haotică, toate amăgirile şi toată ignoranţa. El ne ajută cu o graţie copleşitoare să ieşim definitiv din starea de aşa-numită moarte a sufletului şi să descoperim veritabila nemurire spirituală.

Aşadar, în ciuda aparenţelor terifiante ale celor mai multe dintre reprezentările sale tradiţionale simbolice, Bhairava este una dintre cele mai pline de Graţie, cele mai protectoare şi mai iubitoare ipostaze ale dumnezeirii, el binecuvântând în permanenţă întreaga omenire.

Având în vedere toate acestea, nu este deloc surprinzător că Bhairava sau Shiva Bhairava se regăseşte sub diferite forme şi cu diferite nume în multe alte tradiţii spirituale, el având de fiecare dată, în respectivele tradiţii, un rol central, un rol fundamental.

Spre exemplu, în tradiţia tantrică tibetană Vajrayana, Bhairava este cunoscut şi adorat ca Vajra Bhairava sau Mahakala sau Hevajra etc.

În tradiţia Kalachakra tantra, Bhairava este divinitatea centrală care este numită Shiva Mahakala.

În tradiţia Mahavidya yoga, fiecare dintre cele 10 mahavidya-uri sunt însoţite de o anumită formă sau ipostază a lui Bhairava. Spre exemplu, Mahavidya Kali este însoţită de Maha Kala și aşa mai departe.

În tradiţia Șivaismului tantric din Cașmir, Bhairava, în aspectul său suprem de Maha Bhairava, reprezintă pura şi absoluta realitate dumnezeiască transcendentă şi non duală. El este protectorul întregului Univers.

De asemenea, întreaga tradiţie tantrică a Indiei afirmă că Bhairava sau Shiva Bhairava este protectorul infailibil al femeilor. Mai ales în forma sau ipostaza sa de Kala Bhairava sau Mahakala Bhairava, ori echivalent Shiva Mahakala, Bhairava reprezintă aspectul dumnezeiesc suprem al eternităţii creatoare, al nemuririi spirituale şi al eliberării spirituale ultime.

Citiți și:
Shiva Bhairava
Chipurile tainice ale lui Shiva

 

yogaesoteric
8 decembrie 2022

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More