Shiva Kalantaka

SHIVA în ipostaza de Suveran divin al energiei tainice fundamentale a vieţii

de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Kalantaka GangaikondacholapuramÎn această ipostază, SHIVA ni se înfăţişează în special ca fiind un distrugător al zeului timpului (KALA). Aceasta este, de asemeni, o ipostază teribilă (VIRAMURTI) a lui SHIVA, în care SHIVA KALARI îl străpunge cu suliţa pe zeul timpului (KALA), care este responsabil de moartea fiinţelor. Deoarece KALA este timpul, ipostaza numită KALANTAKA sau KALARI desemnează aspectul că, în realitate, SHIVA se situează deasupra timpului şi că el, SHIVA, este etern şi nu se supune deloc legităţilor timpului.

SHIVA KALARI este una dintre cele mai importante ipostaze ale jocului divin (LILA) a lui SHIVA. Un mare număr de reprezentări în piatră ale acestei ipostaze teribile se găsesc în marile temple din sudul Indiei. Această ipostază teribilă a lui SHIVA este intim asociată cu tânărul MARKANDEIA, care era fiul înţeleptului MRIKANDU şi a soţiei acestuia, NYATI, ea fiind fiica muntelui mitic MAHAMERU. MARKANDEIA a fost născut drept răsplată pentru devoţiunea neîntreruptă a lui MRIKANDU.

Iată, în continuare, care este povestirea simbolică ce este prezentată în Purane, care ne oferă fundamentul acestei ipostaze a lui SHIVA, respectiv SHIVA KALANTAKA. Devotatul înţelept MRIKANDU nu avusese niciun fiu de foarte mult timp. Pentru aceasta, el a realizat un TAPAS îndelungat, pentru a obţine binecuvântarea şi sprijinul divin al lui SHIVA, implorându-l să-i ofere darul de a avea un fiu. Atunci SHIVA i-a apărut înainte, spunându-i că îi va răspunde cererii sale. SHIVA i-a prezentat atunci înţeleptului două posibilităţi. Prima era aceea de a avea un fiu neascultător, crud şi prost, dar care urma să trăiască mult timp iar cea de-a doua era de a avea un fiu iubitor, inteligent şi cu un caracter exemplar, dar a cărui durată de viaţă urma să fie scurtă. Alegerea sa era, prin urmare, între un fiu cu o viaţă lungă, dar slab din punct de vedere spiritual, şi un fiu plin de virtuţi spirituale, dar cu o durată de viaţă scurtă.

Înţeleptul Mrikandu a ales fără să ezite cea de-a doua posibilitate. La scurt timp după aceea, soţia sa a dat naştere unui băiat deosebit de frumos, al cărui nume a fost Markandeia. Oferindu-i această favoare, SHIVA i-a spus totodată înţeleptului că durata de viaţă a fiului său virtuos va fi de 16 ani. Băiatul a crescut până a devenit un fiu chipeş şi, fiind deosebit de inteligent şi devotat, el a învăţat foarte repede ştiinţa sacră a adorării pline de iubire a lui SHIVA. Markandeia îl adora zi de zi pe SHIVA, citea cu atenţie scrierile sacre, realiza ritualuri spirituale de adorare a lui SHIVA şi era plin de o mare iubire şi devoţiune faţă de SHIVA. Părinţii săi erau foarte mulţumiţi de el şi erau foarte fericiţi că au o asemenea comoară de băiat.

Atunci când a ajuns să împlinească vârsta de 16 ani, Markandeia şi-a găsit, însă, părinţii plângând. Cu acea ocazie, el a aflat de la ei că în ziua aceea el urma să moară şi că asta era cauza durerii şi a suferinţei lor sufleteşti. Fiind, însă, deosebit de inteligent, Markandeia a realizat imediat că nimeni înafară de Supremul SHIVA, care în permanenţă se află dincolo de orice aspect tranzitoriu şi de orice aspect temporar, chiar dincolo de moarte, care tocmai de aceea este adorat ca fiind cuceritorul divin al timpului (VIZUNJAYA), nu poate, fără îndoială, să-l salveze din îmbrăţişarea morţii, care era foarte aproape pentru el.

Pe când cel de al şaisprezecilea an din viaţa sa se apropia de final, Markandeia s-a aşezat în sanctuarul familiei sale, în faţa simbolului sacru al lui SHIVA-LINGA, intrând astfel într-o stare profundă de adorare frenetică, care totodată era plină de sinceritate faţă de SHIVA. Fiind foarte ferm în devoţiunea sa faţă de SHIVA, el a început apoi să realizeze SHIVA-PUJA şi, la scurt timp după aceea s-a abandonat total voinţei Supremului SHIVA.

YAMA, zeul morţii, a venit atunci să-i ia viaţa băiatului, aşa cum era necesar, însă văzându-l pe Markandeia atât de plin de dăruire faţă de SHIVA, zeul YAMA aproape că a fost atunci speriat de intensitatea şi neclintirea devoţiunii băiatului faţă de SHIVA, aşa că el s-a retras. Atunci, însuşi zeul timpului (KALA) a venit personal să-i ia viaţa băiatului. Tânărul Markandeia nu s-a speriat însă deloc, nici de înfricoşătorul KALA şi nu şi-a slăbit deloc intensitatea devoţiunii sale faţă de SHIVA, îmbrăţişând în continuare, plin de adoraţie, simbolul lui SHIVA (SHIVA-LINGA) cu ambele braţe, chiar şi în acel moment de criză existenţială în care el se afla.

Deoarece zeul morţii (KALA) insista în continuare să îi ia viaţa tânărului Markandeia, care continua să îl adore cu o mare fervoare pe SHIVA, fulgerător, SHIVA a apărut din simbolul său, LINGA, într-o ipostază teribilă, lovindu-l fără preget pe KALA cu suliţa sa. SHIVA, în fiinţa nesfârşită a căruia mintea cea pură a băiatului era complet absorbită, l-a alungat imediat şi pe YAMA, care mai era prin preajmă, deoarece moartea nu avea cum să pătrundă în cel care a devenit deja, datorită unei neţărmurite iubiri, una cu SHIVA.

Fiind foarte mulţumit de dăruirea exemplară şi iubirea tânărului băiat de 16 ani, SHIVA i-a oferit acestuia darul divin de a avea tot timpul vârsta de 16 ani, şi, în felul acesta l-a absolvit de moarte. El i-a binecuvântat astfel dăruirea sa sinceră şi neclintită, oferindu-i darul nepreţuit al unei tinereţi spirituale veşnice. Tocmai de aceea, această ipostază, SHIVA KALANTAKA mai este cunoscută şi ca fiind ipostaza stăpânului divin ce oferă darul tinereţii spirituale veşnice, KALANTAKA-MURTI. Apoi, zeii l-au rugat pe SHIVA să-l ierte pe KALA. Fiind plin de compasiune, SHIVA i-a redat viaţa lui KALA, atrăgându-i atenţia ca de acum înainte să nu-i mai perturbe pe adoratorii săi plini de dăruire.

Povestea anterioară ascunde în realitate o semnificaţie deosebit de profundă. Moartea a fost creată de către însuşi SHIVA pentru a impulsiona fiinţele umane să-şi accelereze căutarea lor spirituală. Cu toate acestea, atunci când dragostea faţă de SHIVA se aprinde şi arde cu o mare intensitate într-o fiinţă sinceră şi plină de dăruire faţă de el, moartea nu mai are, mai ales atunci, nicio putere. Moartea este alungată de către SHIVA din calea unui asemenea adorator al său, iar acesta primeşte de la SHIVA darul cel nepreţuit al vieţii spirituale veşnice. În felul acesta, un asemenea adorator care este binecuvântat cu graţia lui SHIVA, ajunge să descopere cu uşurinţă chiar în fiinţa sa, care este misterul energiei tainice fundamentale a vieţii, al cărui izvor rezidă în fiinţa supremă a lui Dumnezeu Tatăl.

În iconografia indiană, SHIVA KALANTAKA este reprezentat, de regulă, având un singur cap, trei ochi, dintre care al treilea este AJNA CHAKRA, şi atunci şuviţe de păr strălucitoare sunt dispuse în coroană (JATAMAKUTA). Culoarea corpului său este strălucitoare, întocmai precum aceea a coralului. În unele reprezentări ale acestei ipostaze, SHIVA KALANTAKA are 8 braţe, în care poartă suliţa (SHULA), axul de luptă (PARASHU), simbolul său VAJRA şi sabia (ANGA) pe partea sa dreaptă. Pe partea stângă, el ţine în două dintre mâinile sale scutul (KETAKA) şi laţul (PASHA) şi cu celelalte două el realizează gestul surprinderii (VISMAYA MUDRA) şi pe cel al corectării şi impulsionării divine (SUCI MUDRA). Mult mai cunoscută şi răspândită este, însă, reprezentarea sa cu 4 braţe. Mâna sa dreaptă din faţă este atunci ridicată până deasupra nivelului urechii şi ea ţine axul de luptă (PARASHU) sau realizează gestul oferirii darurilor divine (VARADRA MUDRA), pe partea stângă, mâna sa din faţă realizează gestul impulsionării şi atenţionării spirituale. Cealaltă mână, cea de sus realizează gestul mirării (VISMAYA MUDRA).

În conformitate cu descrierile din lucrările Utara Kamika şi Purva Karana, piciorul său stâng este plasat pe sol şi el este uşor îndoit, în timp ce piciorul său drept este ridicat de la sol. Piciorul său care este ridicat se sprijină atunci pe pieptul zeului morţii (KALA). Privirea lui SHIVA este orientată, în cazul acestei ipostaze, către corpul lui KALA. Nasul lui SHIVA KALANTAKA este ascuţit, iar gura sa trebuie să fie reprezentată ca având colţi. Zeul morţii (KALA) este reprezentat ca fiind căzut la pământ, cu o expresie de mare frică pe chip. Chipul său este îngrozit. El se uită la SHIVA într-un mod care este atunci vrednic de milă, cerându-i iertare. Pe de altă parte, tânărul Markandeia este reprezentat alături de un simbol (LINGA) din care se manifestă în forţă SHIVA. Faţa lui Markandeia este atunci orientată către în jos, mâinile îi sunt apropiate în postura umilinţei, ţinând totodată în ele flori, ca ofrande.

Întregul tablou ce corespunde reprezentărilor lui SHIVA KALANTAKA este teribil, SHIVA KALANTAKA emanând atunci o extraordinară forţă de dominare, sugerând prin atitudinea sa fermă susţinerea enormă pe care el o acordă tuturor acelora care îi sunt sincer dăruiţi şi care sunt plini de curaj spiritual, întocmai precum a fost tânărul Markandeia.

Iată în final o descriere a acestei ipostaze teribile a lui SHIVA: „având o intensă culoare roşie, cu trei ochi, dintre care cel de al treilea este ochiul spiritual (AJNA CHAKRA), cu nişte umeri fermi ce sprijină cele 4 epoci de evoluţie spirituală ale fiinţelor umane (YUGA-urile), cu mâinile ce ţin suliţa, laţul şi axul, având nişte dinţi înfricoşători, însă cu un chip zâmbitor, având o expresie de divină detaşare ce i se citeşte atunci pe faţă, SHIVA KALANTAKA îşi ţine ferm piciorul deasupra pieptului zeului timpului (KALA). El se prezintă astfel ca fiind suveranul divin absolut, atât al timpului, cât şi al morţii şi totodată el ni se înfăţişează ca fiind stăpânul şi protectorul divin al tuturor adoratorilor săi, cei plini de dăruire şi curajoşi. Înfruntând cu un mare curaj moartea, SHIVA KALANTAKA se manifestă astfel în ipostaza de suveran divin al energiei tainice fundamentale a vieţii”.

Citiţi şi:
Shiva Vrishabharudha
Shiva Kankala

yogaesoteric

22 decembrie 2011

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More