Un canal YouTube dedicat șahului a fost blocat de platformă pentru că folosea termenii „negru”, „alb” sau „atac”

Un canal YouTube dedicat șahului a fost blocat de programul de inteligență artificială (AI) al platformei, după ce a detectat o repetare a termenilor „negru”, „alb” sau chiar „atac”, cuvinte utilizate frecvent de jucătorii de şah.

Contul croatului Antonio Radic, cunoscut și sub numele de „Agadmator”, a fost suspendat pentru conținut „dăunător și periculos”, în timp ce comenta o partidă a maestrului internațional Hikaru Nakamura. Platforma deținută de Google a deblocat rapid canalul, urmărit de peste un milion de persoane, dar utilizatorului nu i s-a oferit nicio explicație.

Informaticienii de la Universitatea Carnegie Mellon au spus că algoritmul YouTube pur și simplu a interpretat greșit comentariile, deoarece nu era în măsură să țină cont de context, relatează The Independent.

Mizând pe inteligența artificială pentru a detecta limbajul rasist, acest tip de accident se poate petrece”, spune omul de știință Ashiqur KhudaBukhsh.

După ce au analizat peste 1.000 de comentarii, care au fost incluse de către algoritm la categoria „discurs care susține ura”, au descoperit că 82% dintre ele conțineau cuvintele „negru”, „alb”, „atac” sau „amenințare”. Pentru a împiedica acest tip de incident să se repete în viitor, experții au sugerat ca YouTube să integreze lexiconul șahului în algoritm.

Citiți și:
Atenționare: inteligenţa artificială poate reconfigura ordinea globală. Riscul autoritarismului digital
Clonele și Inteligența Artificială (AI)
Inteligența artificială – Calul Troian al erei digitale?

 

yogaesoteric
17 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More