Big Pharma are profituri uriașe în Europa de Est

Cursa de extindere a producției de vaccinuri este una pentru bani. Europa emergentă oferă profit maxim pentru companiile farmaceutice.

Producătorul american de medicamente Novavax a cumpărat uzina Praha Vaccines, din apropiere de Praga, în luna mai a anului trecut pentru 167 milioane de dolari. Apoi a încheiat un parteneriat cu compania poloneză de biotehnologie Mabion.

Pentru Novavax, Praha Vaccines este cea mai bună soluţie pentru a-şi majora producţia de vaccinuri în Europa, a declarat purtătorul de cuvânt Laura Keenan, adăugând că „talentul din regiune a fost unul dintre factorii importanţi care au fost luaţi în calcul”. „Talentul” se traduce prin forță de muncă ieftină, o rețetă de succes în descălecarea corporațiilor în economiile fostelor țări socialiste.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă Mergermarket and Mazars, citat de Reuters, valoarea totală a tranzacţiilor în industria de sănătate şi farmaceutică încheiate în Europa Centrală şi de Est (CEE) s-a dublat în 2020, până la 1,9 miliarde de euro, de la 923 milioane de euro în 2019.

Industriile farmaceutice din Cehia, Ungaria şi Polonia sunt depăşite cu mult de cea din Germania, dar analiştii cred că există loc de creştere având în vedere costurile moderate precum și forța de muncă.

Firmele cu capital privat, parteneri de nădejde

Pentru capitalul privat, Europa de Est este atractivă pentru că permite profituri mari în timp ce Big Pharma îşi poate reduce costurile prin preluarea unor firme în creştere care au investit deja în cercetare. În plus, faptul că este vorba de ţări membre ale Uniunii Europene, înseamnă că îndeplinesc standardele recunoscute la nivel internaţional.

De altfel, tranzacțiile au fost stimulate de o combinaţie între firmele cu capital privat (private equity) şi cele din sectorul farmaceutic. Un exemplu este firma cehă Zentiva, care anul trecut a preluat afacerile Alvogen din Europa Centrală de la firma de private equity CVC Capital Partners.

Este uşor pentru companiile care au o prezenţă solidă pe segmentele mainstream ale pieţei să cumpere o companie inovativă de biotehnologie şi astfel să evite faza de cercetare şi dezvoltare pentru a-şi extinde rapid gama de produse”, a declarat Krzysztof Krawczyk, partener la CVC.

O situație asemănătoare este și în Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est. „Cu cât vor apărea mai multe astfel de companii şi start-up-uri, cu atât vor fi mai multe tranzacţii”, susţine Adam Pietruszkiewicz, membru în boardul firmei Mabion, şi partener la firma de investiţii Twiti Investments.

Până în prezent, tranzacţia de 1,9 miliarde de euro prin care grupul Sanofi a vândut Zentiva către fondul american de equity Advent în 2018 este una dintre cele mai mari tranzacţii din regiune.

Între timp, Zentiva a mai făcut două achiziţii în Europa emergentă şi în prezent analizează alte posibile achiziţii, a declarat directorul pentru afacerile din CEE, Hacho Hatchikian.

Citiţi şi:
S-a răsucit comutatorul de gândire?
Cum a desființat Rockefeller curele naturale și a creat Big Pharma
Vaccinul anti-covid de la Novavax, fără tehnologie ARNm sau ADN, are o eficienţă de 90%, arată un studiu

 

yogaesoteric
16 septembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More