Biroul de Presă MISA provoacă redacţia ziarului Libertatea la un pariu
Biroul de presă MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma publicării de către redacţia Libertatea a articolului cu titlul „Guru Bivolaru s-a făcut agent de vânzări”. Articolul a apărut în data de 21 octombrie 2014 sub semnătura lui Alin Târnovschi. Solicităm publicarea în aceleaşi condiţii editoriale a următoarei replici:
Articolul „Guru Bivolaru s-a făcut agent de vânzări”, publicat de Libertatea în 21 octombrie 2014, lansează prin chiar titlul său o minciună sfruntată care este totodată o calomnie plină de răutate. Constatăm că ziarul Libertatea denaturează adevărul prin publicarea unor scorneli penibile în legătură cu un anunţ publicat cu o lună în urmă pe site-ul oficial al şcolii de yoga MISA.
Anunţul respectiv se referă la organizarea în luna septembrie 2015, în cadrul Taberei Spirituale Yoghine de la Costineşti care se va desfăşura în acea perioadă, a unei acţiuni de invocare de către un grup mare de oameni a Graţiei lui Dumnezeu, ceea ce va crea premisele apariţiei unor vindecări miraculoase. Ştirea a fost preluată recent de către agenţia de presă Mediafax şi ulterior de către mai multe publicaţii şi televiziuni, care au prezentat-o într-un mod obiectiv, neutru.
Fără nicio bază reală, redacţia tabloidului Libertatea a inventat însă faptul că la acea acţiune „se vor vinde şi bilete la intrare”. Pentru a crea o senzaţie de prost-gust, redactorii Libertatea declamă încă din titlu, pe baza acestei minciuni crase adăugate chiar de ei, că Gregorian Bivolaru ar fi devenit un „agent de vânzări”.
Pentru a lămuri lucrurile într-un mod tranşant, Biroul de Presă MISA provoacă pe această cale redacţia Libertatea la un pariu. Sunteţi dispuşi să facem un pariu pe 500.000 RON (sau pe orice altă sumă o propuneţi dumneavoastră!) pentru a proba astfel faptul că sunteţi de bună credinţă şi că aţi publicat numai informaţii despre care ştiţi cu certitudine, din mai multe surse credibile, că sunt adevărate? Altfel spus, sunteţi dispuşi să vă susţineţi afirmaţiile din articol într-un pariu public, în care pe de o parte dvs. susţineţi că ceea ce aţi scris în articolul respectiv este adevărat, iar pe de cealaltă parte reprezentanţii Biroului de Presă MISA susţin că participarea la acţiunea anunţată va fi complet gratuită? Dacă pretindeţi că aţi scris adevărul, atunci nu aveţi niciun motiv să ezitaţi în a participa la acest pariu! Ne adresăm în special autorului acestui articol, provocându-l public să îşi dovedească buna credinţă şi onestitatea. Domnule Alin Târnovschi, dacă sunteţi convins că aţi scris adevărul şi nu aţi avut nicio intenţie de a distorsiona adevărul pentru a-l calomnia pe Gregorian Bivolaru şi dacă aveţi sânge de ziarist voinic, sunteţi gata încă de pe acum să faceţi acest pariu?
În eventualitatea că – aşa cum ne aşteptăm – nu veţi avea curajul şi coloana vertebrală să faceţi pariul la care vă provocăm ca să vă susţineţi afirmaţiile impertinente, ne întrebăm ce veţi face atunci când veţi vedea că totul va fi gratis. Vă veţi face oare mea culpa, o să aveţi minimul de bun-simţ pentru a vă cere scuze? Aşteptăm un răspuns, domnilor ziarişti, atât din partea conducerii redacţiei, cât şi a autorului articolului!
Biroul de Presă MISA vă informează că a luat legătura cu profesorul Gregorian Bivolaru şi că acesta a declarat pentru site-ul yogaesoteric că este foarte amuzat de minciunile „cât galaxia de mari” ale ziariştilor de la Libertatea.
Merită să privim retrospectiv şi să observăm de câtă rea-voinţă au dat dovadă de-a lungul timpului mai mulţi aşa-zişi „jurnalişti” de la Libertatea în cazul lui Gregorian Bivolaru. Pentru ei, tot ceea ce a făcut profesorul român de yoga a fost întotdeauna interpretat ca fiind cât mai rău şi revoltător posibil, fără să vadă niciodată ceva bun, deşi nu au lipsit ocaziile şi evenimentele în care puteau publica ştiri obiective, neutre, echilibrate, despre MISA şi Gregorian Bivolaru.
Pentru a realiza cât de departe de adevăr este noua calomnie lansată de Libertatea, Biroul de Presă MISA îi invită pe redactorii acestui tabloid să reflecteze asupra următoarei situaţii pe care, probabil, încă nu o cunosc, dar despre care suntem foarte curioşi dacă va constitui în viitor subiectul unei ştiri. Cum vă explicaţi că pentru toate cărţile pe care le-a scris Gregorian Bivolaru şi care au fost publicate atât în România, cât şi în străinătate, acesta nu a solicitat niciodată beneficiile băneşti care i-ar fi revenit în mod firesc în virtutea drepturilor de autor? Cum vă explicaţi că şi aceste cărţi – care au avut (şi au în continuare) un mare succes – au fost oferite respectivelor edituri tot în mod GRATUIT? Vă rugăm să constataţi că acesta este un caz unic în România şi el este cu atât mai semnificativ cu cât Gregorian Bivolaru nici nu a făcut vreodată caz pe această temă, deşi a scris peste 50 de cărţi în ultimii 25 de ani. Ne puteţi eventual indica un al doilea caz de genul acesta în România? Câte cărţi aţi scris fiecare dintre dumneavoastră? Dacă aţi scrie cărţi de succes, aţi avea generozitatea să le oferiţi complet gratuit unor edituri?
Domnul Bivolaru ne-a comunicat că este dispus să sprijine şi redacţia Libertatea – aşa cum sprijină diferite alte publicaţii şi edituri prin contribuţiile sale editoriale – şi să pună la dispoziţie orice carte a sa în vederea tipăririi şi publicării, iar beneficiile materiale să revină în totalitate redacţiei Libertatea. De asemenea, domnul Bivolaru este de acord să ofere pentru publicare în aceleaşi condiţii şi 200 dintre aforismele sale, fără a solicita drepturi de autor.
Este uşor de anticipat că deşi vânzările ar fi semnificative, conducerea redacţiei Libertatea nu va fi interesată de prezenta provocare tocmai pentru că de fapt urmăreşte prin toate mijloacele, în mod nedemn, să distrugă imaginea acestui om. Devine astfel evident că prin campania constantă de denigrare a lui Gregorian Bivolaru, ziariştii de la Libertatea urmăresc în realitate să manipuleze opinia publică şi vizează crearea unei imagini false despre fondatorul MISA, precum şi o blocare a accesului public la ideile şi lucrările scrise ale sale.
Solicităm aşadar publicarea acestui drept la replică şi, bineînţeles, rămâne de văzut în ce măsură redacţia Libertatea este capabilă de un răspuns plin de curaj şi demnitate la această provocare pe care am lansat-o, cât şi la oferta generoasă a lui Gregorian Bivolaru.
Biroul de Presă MISA
10 noiembrie 2014