Parisul, din nou scena unor bizarerii cu titlul de artă


de George Preda

La sfârşitul lui octombrie, la Paris a fost lansată expoziţia artistică în aer liber „Hors les murs” (în traducere, „În afara zidurilor”) care are ca temă sărbătorile de iarnă. Chiar înainte de deschiderea expoziţiei, una dintre lucrări a făcut subiectul unui scandal şi a unei controverse publice cu un final neaşteptat. Mai precis, este vorba de o bizară „operă de artă” a unui şi mai bizar „artist” american pe nume Paul McCarthy. Acesta a contribuit la expoziţia pariziană cu un monstruos obiect intitulat Tree. În fapt este vorba de o „instalaţie” de cauciuc verde, gonflabilă, completată de o instalaţie electrică. Numele de Tree (copac, în limba engleză), culoarea verde, luminiţele – în contextul unei expoziţii de Crăciun – ne-ar putea sugera că ar fi vorba de un pom de iarnă. Şi totuşi, „artistul” Paul McCarthy are o viziune cel puţin ciudată asupra subiectului. Aşa cum a remarcat toată lumea, imediat după montarea „instalaţiei”, aceasta semăna mai degrabă cu un vibrator anal decât cu imaginea iconică a unui brad.

Publicul din Paris nu este nicidecum inert. Dincolo de snobismul din mediile „culte”, oamenii au protestat prompt la ceea ce au considerat a fi nu doar ceva de prost gust, ci chiar o jignire pentru creştinii care acordă o mare importanţă sărbătorilor de iarnă. Primăria Parisului a rămas însă surdă la protestele cetăţenilor, astfel că unii dintre ei au trecut la acţiune şi au tăiat cablurile de susţinere ale instalaţiei. Speriaţi ca aceasta să nu se strice sub greutatea instalaţiei electrice, tehnicienii expoziţiei au dezumflat cauciucul verde.

Primăria Parisului a intervenit de-abia în acest moment şi a declarat că nu se va lăsa intimidată de ceea ce a numit a fi un „act de vandalism”. Anne Hidalgo, primar al Parisului, a declarat ea însăşi că oraşul „nu se va înclina în faţa celor care ameninţă libertatea de exprimare artistică”. Organizatorii expoziţiei au anunţat că vor reinstala cât de repede controversata „sculptură”, înainte de deschiderea expoziţiei. Cu toate acestea, Paul McCarthy a dat înapoi, declarând că nu vrea să intre în polemici violente cu cei care nu înţeleg subtilitatea simbolisticii şi exprimarea artistică şi, pentru ca „opera de artă” să nu fie pusă în pericol, a hotărât să o retragă din expoziţie.

Acest incident ne dă foarte mult de gândit asupra răsturnării ciudate a valorilor în societatea contemporană. Un obiect inform de cauciuc gonflabil, fără nicio armonie sau semnificaţie artistică, este numit „sculptură” şi „operă de artă”. Deşi el batjocoreşte un simbol atât de drag creştinilor, vocea acestora nu este luată în considerare, pentru că aşa-zisul artist are dreptul să se exprime liber, chiar dacă jigneşte prin aceasta milioane de locuitori ai Parisului. Pe de altă parte, grupul celor care au luat atitudine sunt consideraţi a fi infractori violenţi, iar gestul lor de a tăia cablurile de susţinere ale monstruozităţii verzi a fost numit „act de vandalism”.

Ne putem întreba şi noi, retoric, ce ar fi gândit marii artişti ai Parisului sau, de ce nu, arhitecţii care au ridicat monumentele acestui oraş superb sau cei care i-au proiectat podurile şi parcurile, despre „decorurile” de prost gust pe care le adaugă acum Primăria, cu titlul de artă şi, culmea, pe post de cadou de sărbători pentru cetăţeni.


Citiţi şi:

Mii de parizieni au protestat împotriva a două piese de teatru care batjocoresc credinţa creştină 
Masoneria vrea să desfiinţeze spiritualitatea. Cum procedează?
Demonstraţie yoga cu 16.000 de participanţi în centrul New York-ului


yogaesoteric
10 noiembrie 2014

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More