British Medical Journal a mustrat aspru modul în care Facebook „verifică faptele”, într-o scrisoare deschisă către Mark Zuckerberg

Redactorii șefi de la British Medical Journal (The BMJ) au trimis o scrisoare deschisă către Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook.

Cei mai importanți editori ai celei mai vechi și mai prestigioase reviste medicale din lume și-au exprimat adevărata îngrijorare cu privire la verificatorii de fapte angajați de Facebook/Meta.

Plângerea lor se bazează pe problema datelor potențial frauduloase sau eronate asociate cu Ventavia, organizația care desfășoară activități de cercetare pe bază de contract cu Pfizer.

Scrisoare deschisă din partea BMJ către Mark Zuckerberg

Dragă Mark Zuckerberg,

Suntem Fiona Godlee și Kamran Abbasi, redactorii The BMJ, una dintre cele mai vechi și mai influente reviste de medicină generală din lume. Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea serioasă cu privire la „verificarea faptelor” efectuată de furnizori terți în numele Facebook/Meta.

În septembrie, un fost angajat al Ventavia, o companie de cercetare contractuală care a ajutat la desfășurarea principalului studiu Pfizer privind vaccinul anticovid-19, a început să pună la dispoziția The BMJ zeci de documente interne ale companiei, fotografii, înregistrări audio și e-mailuri. Aceste materiale au scos la iveală o serie de practici deficitare de cercetare a studiilor clinice care au loc la Ventavia și care ar putea avea un impact asupra integrității datelor și a siguranței pacienților. Am descoperit, de asemenea, că, în ciuda faptului că a primit o plângere directă cu privire la aceste probleme în urmă cu mai bine de un an, FDA nu a inspectat locurile de desfășurare a studiilor de la Ventavia.

Revista BMJ a însărcinat un reporter de investigație să scrie un articol pentru revista noastră. Articolul a fost publicat la 2 noiembrie, în urma unei verificări juridice, a unei evaluări externe de către colegi și sub rezerva supravegherii și revizuirii editoriale obișnuite de nivel înalt a The BMJ.

Însă, începând cu data de 10 noiembrie, cititorii au început să raporteze o serie de probleme atunci când au încercat să partajeze articolul nostru. Unii au raportat că nu l-au putut distribui. Mulți alții au raportat că postările lor au fost marcate cu un avertisment cu privire la „Lipsa contextului… Verificatorii independenți de fapte spun că această informație ar putea induce oamenii în eroare”. Cei care au vrut să posteze articolul au fost informați de Facebook că persoanele care distribuie în mod repetat „informații false” ar putea avea postările lor mutate mai jos în News Feed-ul Facebook. Administratorii grupurilor în care a fost distribuit articolul au primit mesaje de la Facebook prin care erau informați că astfel de postări sunt „parțial false”.

Cititorii au fost direcționați către o „verificare a faptelor” realizată de un contractor Facebook numit Lead Stories.

Considerăm că „verificarea faptelor” efectuată de Lead Stories este inexactă, incompetentă și iresponsabilă.

– Nu reușește să furnizeze nicio dovadă că articolul din The BMJ a greșit.

– Are un titlu fără sens: „Fact Check: The British Medical Journal NU a dezvăluit rapoarte descalificatoare și a ignorat deficiențele din testele Pfizer covid-19 pentru vaccinul covid-19”.

– Primul paragraf etichetează în mod inexact The BMJ ca fiind un „blog de știri”.

– Conține o captură de ecran a articolului nostru, cu o ștampilă deasupra, cu mențiunea „Greșeli revizuite”, în ciuda faptului că articolul din Lead Stories nu identifică nimic fals sau neadevărat în articolul din The BMJ.

– A publicat articolul pe site-ul său sub un URL care conține expresia „hoax-alert”.

Am contactat Lead Stories, dar ei refuză să schimbe ceva în legătură cu articolul lor sau cu acțiunile care au dus la marcarea articolului nostru de către Facebook.

De asemenea, am contactat direct Facebook, solicitând eliminarea imediată a etichetei „fact checking” și a oricărui link către articolul Lead Stories, permițând astfel cititorilor noștri să distribuie liber articolul pe platforma dumneavoastră.

Există, de asemenea, o preocupare mai largă pe care dorim să o ridicăm. Suntem conștienți de faptul că The BMJ nu este singurul furnizor de informații de înaltă calitate care a fost afectat de incompetența regimului de fact checking al Meta. Pentru a da un alt exemplu, am dori să evidențiem tratamentul aplicat de Instagram (deținut tot de Meta) companiei Cochrane, furnizorul internațional de analize sistematice de înaltă calitate ale dovezilor medicale. În loc să investiți o parte din profiturile substanțiale ale Meta pentru a contribui la asigurarea acurateței informațiilor medicale partajate prin intermediul rețelelor de comunicare virtuală, se pare că ați delegat responsabilitatea unor persoane incompetente în îndeplinirea acestei sarcini cruciale. Verificarea faptelor a fost un element de bază al unui jurnalism bun timp de decenii. Ceea ce s-a petrecut în acest caz ar fi de natură să îngrijoreze pe oricine care apreciază și se bazează pe surse precum The BMJ.

Sperăm că veți acționa rapid: în special pentru a corecta eroarea legată de articolul din The BMJ și pentru a revizui procesele care au condus la această eroare; și, în general, pentru a vă reconsidera investiția și abordarea generală în ceea ce privește verificarea faptelor.

Cele mai bune urări,

Fiona Godlee, redactor-șef
Kamran Abbasi, redactor-șef viitor
The BMJ

Citiți și:
Manipularea ideologică BigTech și anatomia fact-checking-ului (I)
Cine sunt cei care verifică informațiile din domeniul sănătății și al științei pe Facebook? Și cine îi verifică pe cei care verifică aceste informații?

 

yogaesoteric
9 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More