Brookings Institution: „Era numerarului se apropie de sfârșit și cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început”

Numerarul nu va rămâne rege: pandemia nu numai că a accelerat trecerea către plățile digitale și fără contact, dar a condus și la o acceptare mai generală a alternativelor de plată, cum ar fi criptomonedele. Și ele sunt aici pentru a rămâne.

Pentru mulți consumatori și companii care au trecut la plățile digitale, probabil că nu există întoarcere, chiar dacă preocupările legate de pandemie cu privire la natura tactilă a numerarului ar scădea”, a declarat economistul Eswar Prasad pentru CNBC.

Prasad, profesor senior de politică comercială la Universitatea Cornell, membru la Brookings Institution și fostul șef al diviziei China a Fondului Monetar Internațional, susține că „era numerarului se apropie de sfârșit și cea a monedelor digitale ale băncilor centrale a început”.

Deși există infinite moduri în care viitorul banilor poate evolua, Prasad prezice că o combinație dintre criptomonede, stablecoins, monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) și alte sisteme de plată digitale va duce la „dispariția numerarului fizic”.

China, Japonia, Suedia și Nigeria au început testele CBDC, iar Banca Angliei și Banca Centrală Europeană își pregătesc propriile teste.

Rezerva Federală a SUA ezită să înceapă dezvoltarea unui CBDC, dar președintele Jerome Powell a precizat că banca centrală „cercetează temeinic această posibilitate”.

Dezavantaje fără numerar

În timp ce Prasad este sigur că viitorul banilor va fi fără numerar, el admite că dependența de plățile digitale nu va duce neapărat la un sistem perfect.

Deși vede plățile digitale ca o modalitate de democratizare a finanțelor, ele ar putea contribui, de asemenea, la „inegalitatea veniturilor și a bogăției”.

Bogații ar putea fi mai capabili decât alții să profite de noile oportunități de investiții și să culeagă mai multe beneficii, deoarece cei marginalizați din punct de vedere economic au acces digital limitat și nu au cunoștințe financiare”.

Acest aspect ar putea concentra și mai multă putere economică și financiară în mâinile unor guverne, bănci sau corporații.

Sfârșitul numerarului este la orizont și a sosit momentul pentru o dezbatere publică extinsă asupra a ceea ce îi ia locul”, conchide Prasad. „La urma urmei, va afecta nu doar banii, ci și economia, finanțele și societatea”.

Aspecte pe care este necesar să le luăm în considerare

Eswar Prasad a fost director al Diviziei de Studii Financiare la FMI și nu ajungi să ocupi funcții importante la FMI sau la Banca Mondială dacă stăpânii banilor nu au încredere în tine. Iar în el au, dovada fiind și faptul că este membru senior al Brookings Institution, unul din cele mai vechi think tank-uri americane (1916), specializat în științe sociale, economie, politică, guvernare și dezvoltare. Brookings Institution a contribuit la crearea Națiunilor Unite, Planului Marshall, Congressional Budget Office, între altele. Finanțări enorme către această instituție au venit din partea familiei Rockefeller.

Și, evident, când ești omul stăpânilor banilor, nici nu vorbești aiurea și de capul tău despre bani. Așa că, indubitabil aceasta este ceea ce își doresc ei: „era numerarului se apropie de sfârșit”.

Iar dispariția banilor cash este o componentă fundamentală în pregătirea semnului fiarei, aspect de care mulți dintre cei cu preocupări anti-sistem au uitat, fiind focalizați aproape doar pe vaccin.

Dar, indiferent de ce au introdus în vaccin și indiferent de cât de obligatoriu va fi sau nu pașaportul verde, atâta vreme cât există bani gheață, pasiența nu le iese.

Așadar, banii lichizi vor fi, eventual, chiar interziși iar locul lor va fi luat, foarte probabil, de „monedele digitale ale băncilor centrale”. Dar, nici asta nu le va fi suficient pentru implementarea unui viitor 666, fără de care nimeni nu va mai putea cumpăra sau vinde, ci va fi nevoie de un întreg sinistru angrenaj ce va mai cuprinde și buletinul cu cip, e-guvernarea, internetul obiectelor.

Citiți și:
China, războiul împotriva banilor fizici, criptomonedele, dominația mondială și necesitatea rezervelor de aur
Bitcoin și cele 3 întrebări incomode privind criptomonedele
Celebrul regizor Nikita Mihalkov despre pandemie, cipuri, vaccin, criptomonedă și Noua Ordine Mondială (I)

 

yogaesoteric
8 martie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More