Ca să evităm speculațiile pe tema mobilizării: Textul integral al discursului lui Putin privind Ucraina și mobilizarea parțială

În 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs important despre războiul din Ucraina, care modifică radical natura acestuia. Mai jos textul integral al discursului.

Dragi prieteni!

Subiectul discursului meu este situația din Donbas și progresul operațiunii militare speciale de eliberare a acestei zone de regimul neonazist care a preluat puterea în Ucraina în 2014 în urma unei lovituri de stat armate.

Mă adresez vouă, astăzi, tuturor cetățenilor țării noastre, oamenilor de diferite generații, vârste și naționalități, oamenilor din marea noastră patrie, tuturor celor uniți de marea Rusie istorică, soldaților și ofițerilor, voluntarilor care acum luptă pe front, se află în misiune de luptă, fraților și surorilor noastre – locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Luhansk, din regiunile Kherson și Zaporojie și din alte zone eliberate de regimul neonazist.

Va fi vorba despre măsurile necesare și urgente pentru protejarea suveranității, securității și integrității teritoriale a Rusiei, despre susținerea dorinței și voinței compatrioților noștri de a-și determina propriul viitor și despre politica agresivă a unei părți a elitelor occidentale, care se străduiesc din răsputeri să își mențină dominația, iar pentru aceasta urmăresc să blocheze, să suprime orice centre de dezvoltare independente și suverane, pentru a continua să își impună în mod grosolan voința asupra altor țări și popoare, pentru a-și planta pseudo-valorile.

Scopul acestui Occident este de a slăbi, diviza și, în cele din urmă, de a ne distruge țara. Aceștia spun deja în mod explicit că au reușit să scindeze Uniunea Sovietică în 1991, iar acum este timpul ca Rusia însăși să se dezintegreze într-o multitudine de regiuni și zone care se războiesc în mod fatal.

Și au pus la cale astfel de planuri de multă vreme. Au încurajat bandele de teroriști internaționali din Caucaz, au promovat infrastructura ofensivă a NATO în apropierea granițelor noastre. Ei au făcut din rusofobia totală arma lor de alegere, inclusiv decenii de cultivare intenționată a urii față de Rusia, în special în Ucraina, căreia i-au pregătit soarta unui front antirusesc, au făcut din poporul ucrainean carne de tun și l-au împins într-un război cu țara noastră. Ei au declanșat acest război în 2014, folosind forțele armate împotriva civililor, organizând genocidul, blocada și teroarea împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască guvernul care a apărut în Ucraina în urma loviturii de stat.

Iar după ce regimul de astăzi de la Kiev a respins public o soluție pașnică la problema Donbass și, mai mult, și-a anunțat pretenția de a deține arme nucleare, a devenit absolut clar că un nou atac regulat și pe scară largă asupra Donbass, așa cum s-a mai petrecut deja de două ori, era inevitabil. Și apoi, la fel de inevitabil, ar urma un atac asupra Crimeii rusești – asupra Rusiei.

În acest context, decizia de a lansa o operațiune militară preventivă a fost absolut necesară și singura opțiune. Obiectivele sale principale – eliberarea întregului teritoriu al Donbasului – au fost și rămân neschimbate.

Republica Populară Luhansk a fost deja curățată aproape complet de neonaziști. Luptele continuă în Republica Populară Donețk. În opt ani, regimul de ocupație de la Kiev a creat aici o linie de fortificații pe termen lung, cu un nivel de rezistență foarte ridicat. Asaltul frontal ar avea ca rezultat pierderi grele, așa că unitățile noastre și, de asemenea, unitățile militare ale republicilor din Donbas operează sistematic și competent, folosind echipamente, salvând personal și eliberând pas cu pas teritoriul din Donețk, curățând orașele și satele de neonaziști și ajutând oamenii pe care regimul de la Kiev i-a făcut ostatici și scuturi umane.

După cum știți, militarii profesioniști care servesc sub contract participă la operațiunea militară specială. Formațiunile de voluntari luptă, de asemenea, umăr la umăr cu ei: oameni de diferite naționalități, profesii, vârste sunt adevărați patrioți. La chemarea inimii lor, ei s-au ridicat în apărarea Rusiei și a Donbassului.

În acest sens, am instruit deja guvernul și Ministerul Apărării să stabilească pe deplin și cât mai curând posibil statutul juridic al voluntarilor și luptătorilor din unitățile Republicilor Populare Donețk și Luhansk. Acesta este necesar să fie același cu cel al militarilor obișnuiți din armata rusă, incluzând sprijin material și medical și garanții sociale. Este necesar să fie acordată o atenție deosebită organizării aprovizionării cu echipamente specifice formațiunilor de voluntari și unităților de miliție populară din Donbas.

În timpul îndeplinirii principalelor sarcini de apărare a Donbasului, trupele noastre, pe baza planurilor și deciziilor Ministerului Apărării și ale Statului Major General privind strategia generală de acțiune, au eliberat de asemenea zone semnificative din regiunile Kherson și Zaporizhzhya și alte câteva zone de sub controlul neonaziștilor. Ca urmare, s-a format o linie lungă de contact, care are o lungime de peste o mie de kilometri.

Ce vreau să spun public pentru prima dată astăzi? Chiar și după începerea operațiunii militare speciale, inclusiv la negocierile de la Istanbul, reprezentanții Kievului au reacționat foarte bine la propunerile noastre, iar aceste propuneri au fost legate în primul rând de asigurarea securității Rusiei, de interesele noastre. Dar este clar că o soluție pașnică nu convenea Occidentului, așa că, după ce s-a ajuns la un anumit consens, Kievul a primit de fapt un ordin direct de a distruge toate acordurile.

Ucraina a început să primească și mai multe arme. Regimul de la Kiev a lansat noi bande de mercenari și naționaliști străini, unități militare antrenate conform standardelor NATO și aflate sub comanda de facto a consilierilor occidentali.

În același timp, regimul de represiune din întreaga Ucraina împotriva propriilor cetățeni, instituit imediat după lovitura de stat armată din 2014, a fost intensificat în cel mai dur mod posibil. Politica de intimidare, teroare și violență a luat o formă din ce în ce mai masivă, oribilă și barbară.

Vreau să subliniez că știm că majoritatea oamenilor care locuiesc în teritoriile eliberate de neonaziști, și acestea sunt, în primul rând, teritoriile istorice ale Novorossiei, nu doresc să se afle sub jugul regimului neonazist. În Zaporojie, în regiunea Kherson, în Lugansk și Donețk, ei au văzut și văd atrocitățile pe care le fac neonaziștii în zonele ocupate din regiunea Harkov. Moștenitorii lui Bandera și ai pedepsitorilor naziști ucid oameni, îi torturează, îi aruncă în închisoare, reglează conturi, iau măsuri de represiune, chinuie civilii.

Înainte de începerea ostilităților, peste șapte milioane și jumătate de oameni trăiau în Republicile Populare Donețk și Luhansk și în regiunile Zaporizhzhia și Kherson. Mulți dintre ei au fost forțați să devină refugiați, să își părăsească locuințele. Iar cei care au rămas – aproximativ cinci milioane de oameni – sunt acum supuși unor atacuri constante cu artilerie și rachete din partea militanților neonaziști. Ei lovesc spitale și școli și comit acte teroriste împotriva civililor.

Nu putem, nu avem niciun drept moral de a-i preda pe cei dragi torționarilor, nu putem să nu răspundem dorinței lor sincere de a-și decide singuri soarta. Parlamentele republicilor populare din Donbas și administrațiile civil-militare din regiunile Kherson și Zaporizhzhya au decis să organizeze referendumuri privind viitorul acestor teritorii și ne-au cerut nouă, Rusiei, să sprijinim un astfel de demers.

Aș dori să subliniez că vom face totul pentru a asigura condiții sigure pentru referendumuri, astfel încât oamenii să își poată exprima voința. Și vom sprijini decizia privind viitorul lor luată de majoritatea locuitorilor din republicile populare Donețk și Luhansk și din regiunile Zaporizhzhya și Kherson.

Dragi prieteni!

Astăzi, forțele noastre armate, așa cum am spus deja, operează pe o linie de contact care depășește o mie de kilometri, confruntându-se nu numai cu formațiuni neonaziste, ci, de fapt, cu întreaga mașinărie militară a Occidentului colectiv.

În această situație, consider că este necesar să iau următoarea decizie – care este pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm – și anume, pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială, pentru a asigura securitatea poporului nostru și a populației din teritoriile eliberate, consider că este necesar să sprijin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua o mobilizare parțială în Federația Rusă.

Repet, este vorba despre o mobilizare parțială, ceea ce înseamnă că vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă, în special cei care au servit în rândurile forțelor armate, au anumite profesii militare și experiență relevantă.

Cei chemați la serviciul militar înainte de a fi trimiși în unități vor fi supuși fără excepție la o pregătire militară suplimentară, ținând cont de experiența unei operațiuni militare speciale.

Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat.

În conformitate cu legea, camerele Adunării Federale – Consiliul Federației și Duma de Stat – vor fi informate oficial prin scrisori.

Activitățile de mobilizare vor începe astăzi, 21 septembrie. Îi însărcinez pe șefii regiunilor să ofere tot sprijinul necesar pentru activitatea comisariatelor militare.

Aș dori să subliniez în mod special faptul că cetățenii ruși chemați la serviciul militar în cadrul mobilizării vor primi statutul, plățile și toate garanțiile sociale ale celor care servesc sub contract.

Aș dori să adaug că decretul privind mobilizarea parțială prevede, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a îndeplini ordinul de apărare a statului. Liderii complexului militar-industrial sunt direct responsabili pentru creșterea producției de arme și echipamente militare și pentru desfășurarea de facilități de producție suplimentare. La rândul lor, toate problemele legate de susținerea materială, de resurse și financiară a întreprinderilor din domeniul apărării este necesar să fie rezolvate fără întârziere de către Guvern.

Dragi prieteni!

În politica sa agresivă împotriva Rusiei, Occidentul a depășit orice limită. Auzim în mod constant amenințări la adresa țării noastre și a poporului nostru. Unii politicieni iresponsabili din Occident nu vorbesc doar despre planurile de a aranja livrarea de arme ofensive cu rază lungă de acțiune către Ucraina – sisteme care ar permite atacuri asupra Crimeei și a altor regiuni ale Rusiei.

Astfel de atacuri teroriste, inclusiv cele care folosesc arme occidentale, au loc deja în așezările de frontieră din regiunile Belgorod și Kursk. NATO efectuează recunoașteri în timp real în tot sudul Rusiei, folosind sisteme moderne, avioane, nave, sateliți și drone strategice.

Washington, Londra și Bruxelles fac presiuni directe asupra Kievului pentru a transfera acțiunile militare pe teritoriul nostru. Ei spun deja deschis că Rusia trebuie învinsă prin toate mijloacele pe câmpul de luptă, urmată de privarea de suveranitatea politică, economică, culturală și de orice fel de suveranitate și de jefuirea completă a țării noastre.

Șantajul nuclear este, de asemenea, în curs de desfășurare. Vorbim nu numai despre bombardarea, încurajată de Occident, a centralei nucleare din Zaporizhzhya, care amenință cu un dezastru nuclear, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai unor state NATO de frunte cu privire la posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă – arme nucleare – împotriva Rusiei.

Aș dori să le reamintesc celor care fac astfel de afirmații despre Rusia că țara noastră dispune și ea de diverse mijloace de apărare, unele dintre ele mai avansate decât cele ale țărilor NATO. Dacă integritatea noastră teritorială este amenințată, vom folosi, desigur, toate mijloacele de care dispunem pentru a apăra Rusia și poporul nostru. Aceasta nu este o cacealma.

Cetățenii Rusiei pot fi siguri: integritatea teritorială a Patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, permiteți-mi să subliniez încă o dată aceasta, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Iar cei care urmăresc să ne șantajeze cu armele nucleare ar fi necesar să știe că vânturile se pot întoarce și în direcția lor.

Este tradiția noastră istorică, este destinul poporului nostru să îi oprim pe cei care se străduiesc să domine lumea, care amenință să ne dezmembreze și să ne înrobească Patria mamă, Patria noastră. O vom face chiar acum, și așa va fi.

Cred în sprijinul vostru.

Citiți și:
Prețul războiului Occident vs. Rusia: 379 miliarde de euro!
Soldații britanici se pregătesc de război cu Rusia! Ce mesaje au primit familiile și cei dragi

 

yogaesoteric
10 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More