Calităţi medicale ale terapiei cu sucuri

Multe fructe şi legume au calităţi terapeutice dovedite ştiinţific. Iniţial s-au studiat în detaliu mai mult calităţile terapeutice ale fructelor şi mai puţin cele ale legumelor, de aceea datele referitoare la sucurile din fructe sunt mai numeroase. Cherie Calbom, nutriţionist la Seatle, Washinton (şi coautor al cărţii “Sucuri pentru viaţă”) recomandă urmatoarele sucuri din fructe:

Sucul din mere
Mărul este bogat în sorbitol.

Sucul din mere, grapefruit şi căpşuni
Aceste fructe conţin polifenoli cu acţiune antioxidantă. În testele de laborator,  in vitro, polifenolii au proprietăţi antivirale şi antitumorale.    
                                          
Sucurile din   sfecla
Frunzele de sfecla sunt bogate în magneziu (Mg), betacaroten, vitamina C si E. Rădăcina de sfeclă e bogată în potasiu (K), acid folic şi un antioxidant –glutationul. Sucul de sfeclă e valoros pentru vitaminele şi mineralele  ce îi sporesc conţinutul său nutritiv. Datorită gustului său puternic, el trebuie amestecat cu alte sucuri.

Sucurile din afine şi merişor
Dacă sunt consumate într-un mod regulat, aceste sucuri pot ajuta la prevenirea recurenţelor infecţioase ale tractului urinar.

Sucul din  varză
Sucul din varză e faimos pentru capacitatea lui de a vindeca ulcerul, dar este deosebit de eficient şi în tratarea cancerului, însoţind alte metode de terapie alternativă.

Sucul din pepene galben
Pepenele galben are un efect de scădere a presiunii oncotice a sângelui, ce poate ajuta la prevenirea atacurilor de inima şi a congestiei cerebrale.

Sucul din morcovi
Sucul din morcovi este o sursă excelentă de betacaroten, potasiu(K), minerale şi substanţe nutritive anticanceroase ce include ftalida şi glutationul (antioxidanţi). Colorarea în galben a pielii poate să apară când sunt consumate cantităţi mari. Această colorare a pielii este inofensivă şi va dispare când consumul de morcovi scade.

Sucul din  ţelina
Sucul de ţelina conţine substanţe anticanceroase – ftalida şi poliacetilena (antioxidanţi). Este bogat în potasiu(K) şi sodiu(Na) şi ajută la scăderea presiunii sîngelui. Sucul de ţelină poate fi diluat cu apă şi folosit ca o băutură pentru sportivi pentru a înlocui pierderile minerale şi lichide datorate transpiraţiei. Conţine aceiaşi factori antiulceroşi şi anticanceroşi găsiţi în sucul de varză.

Sucul din cireşe
Este un remediu tradiţional pentru durerile de gută.

Sucul din usturoi
Aceasta plantă e o comoară a casei prin componentele sale curative. El acţionează  ca un antibiotic natural şi ca un echilibrant al presiunii  coloid-osmotice a sâgelui şi poate reduce nivelul colesterolului. Stoarceţi un căţel de usturoi şi adăugaţi-l în mixtura voastră de legume preferate.

Sucul din ghimbir
Rădăcina plantei are proprietăţi antiinflamatoare şi deasemenea protejează stomacul de iritaţia produsă de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Migrenele şi răul de mişcare pot fi rezolvate prin sucul de ghimbir. O mică cantitate este suficientă; folosiţi doar o rădăcină pe zi pentru băut.

Sucul din lamâie
Sucul din lamâie e un stimulent tradiţional al apetitului. Puneţi una sau două linguri de suc proaspăt, neîndulcit de lamâie într-un pahar cu apă şi beţi-l cu jumătate  de oră înainte de masă. Este şi un antioxidant eficient datorită conţinutului în vitamina C.

Sucul din ananas
Sucul natural, neprelucrat al acestei plante conţine o enzimă: bromelina. Bromelinei i s-au descoperit proprietăţi antiinflamatoare.

Sucul din rodii
Un pahar de suc de rodie (e exclus amestecul cu sucul de lamâie), cu o oră înainte de masă are efect puternic regenerant.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More