Cancerul de sân la femeile sub 50 de ani în creștere ‒ Ar putea telefoanele mobile să joace un rol?

Studii recente arată că cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile sub 50 de ani, alimentând preocupări de lungă durată cu privire la o posibilă legătură între dispozitive precum telefoanele mobile și cancer.

Cancerul de sân cu debut precoce este în creștere la femeile mai tinere din SUA, potrivit a două noi studii evaluate de colegi, determinând unii experți să se întrebe dacă utilizarea telefonului mobil ar putea fi cel puțin parțial de vină.

Autorii unui studiu publicat în luna august în JAMA Network Open au analizat datele de sănătate din 2010 până în 2019 pentru peste jumătate de milion de persoane sub 50 de ani din SUA care au raportat că au un tip de cancer cu debut precoce.

Ei au concluzionat că cancerul de sân în 2019 a avut cea mai mare rată de incidență, cu 12.649 de cazuri noi raportate în acel an.

Între timp, autorii unui studiu publicat în luna septembrie în BMJ Oncology au analizat tendințele cancerului la nivel mondial în perioada 1990-2019. Cancerul de sân a fost responsabil pentru cel mai mare număr de cazuri și decese asociate în rândul tinerilor, cu rate de 13,7 cazuri și 3,5 decese la 100.000 de persoane, au spus ei.

Dr. Devra Davis, toxicolog și epidemiolog care de mai bine de 40 de ani a studiat tendințele în cancer și care a publicat peste 200 de articole revizuite de colegi, a spus că a găsit rapoartele „foarte îngrijorătoare”.

Davis este președintele Environmental Health Trust (EHT), o organizație nonprofit de cercetare științifică și educație și director fondator al Consiliului pentru Studii de Mediu și Toxicologie al Consiliului Național de Cercetare din SUA de la Academia Națională de Științe.

Ea a spus pentru The Defender: „O tendință de cancer nu poate dovedi ce o cauzează. Tendința este pur și simplu un fapt. Deci, adevărul este că cancerul în rândul americanilor mai tineri, în special al femeilor, este în creștere.

Într-adevăr, Societatea Americană de Cancer în 2022 a estimat că au existat 47.550 de cazuri de cancer de sân la femeile din SUA sub 50 de ani.

Dar”, a adăugat Davis, „există dovezi clare convingătoare că câmpurile electromagnetice (EMF) accelerează creșterea celulelor canceroase de sân”.

EMF-urile pot accelera creșterea celulelor canceroase de sân

Știm de aproape 30 de ani că EMF-urile pot accelera creșterea celulelor canceroase de sân MCF-7”, a spus Davis. „Nu există nicio dezbatere despre asta.

Potrivit lui Davis, MCF-7 este o celulă canceroasă pozitivă pentru receptorul de estrogen care a fost cultivată de mulți ani și este folosită ca test standard în laborator.

Davis a spus că cercetările anterioare au arătat că radiațiile de radiofrecvență (RF) emise de telefoane mobile se mișcă cu ușurință prin grăsime și fluide ‒ „iar sânul nu este altceva decât grăsime și lichid”, a spus ea.

În plus, un studiu evaluat de colegi din 2020 a constatat că utilizarea excesivă a smartphone-ului „a crescut semnificativ” riscul de cancer mamar, cei care folosesc telefoanele mobile cu mai mult de 4,5 minute înainte de culcare având un risc de cancer de sân de 5,27 ori mai mare în comparație cu cei care folosesc un smartphone pentru mai puțin timp.

Autorii studiului au spus:

Din câte știm, suntem primii care constată că utilizarea excesivă a smartphone-ului a crescut semnificativ riscul de cancer de sân, în special pentru participanții cu dependență de smartphone-uri, care au ținut la o distanță mică de sâni smartphone-ul și care aveau obiceiul de utilizare a smartphone-ului înainte de culcare.

Privirea la ecranul unui telefon mobil înainte de culcare poate, de asemenea, suprima eliberarea naturală de melatonină, un hormon care joacă un rol în somn.

Melatonina pare să protejeze împotriva cancerului de sân, a spus Davis. „Știm acest fapt în special din studiile asupra femeilor nevăzătoare, deoarece femeile nevăzătoare au în mod natural niveluri foarte ridicate de melatonină și au jumătate din rata de cancer de sân a femeilor văzătoare”, a spus ea.

Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că este necesar să fie făcute studii mai amănunțite înainte ca legătura dintre melatonină și riscul scăzut de cancer de sân să poată fi dovedită.

Davis și câțiva coautori, în februarie 2023, au publicat o revizuire a celor mai recente studii științifice privind sănătatea pediatrică, EMF și radiații RF, în care au observat că radiațiile RF pot acționa ca un perturbator endocrin:

Se pare că RF neionizante au toate caracteristicile clasice ale perturbatorilor endocrini care afectează reproducerea, dezvoltarea axei hipotalamo-hipofizo-gonadale (HPG) și modifică obiectivele reproductive normale masculine și feminine.

Potrivit lui Davis, perturbatorii endocrini pot provoca „o serie de consecințe biologice, inclusiv cancerul de sân”.

În 2020, EHT a colaborat cu Massachusetts Breast Cancer Coalition pentru a crea un modul educațional pentru școlile K-12 privind impactul asupra sănătății al expunerii zilnice la radiații RF și modalități de reducere a expunerii, a spus Davis.

Vom vedea un grup întreg de tineri cu cancer de sân.

Potrivit lui Davis, au existat cel puțin cinci cazuri de femei care au dezvoltat cancer de sân, și care își țineau în mod obișnuit telefoanele mobile în sutiene.

Unul dintre autorii raportului de caz, dr. John West, este un fost chirurg mamar care în urmă cu mai bine de un deceniu a prezis că va exista o creștere a cazurilor de cancer de sân.

West a declarat pentru CBS News în noiembrie 2012: „Dacă există un risc și nu aflăm despre asta, peste cinci sau zece ani de acum încolo, vom vedea un grup întreg de tineri cu cancer de sân”.

West și coautorii, în 2013, și-au publicat raporturile de caz a patru femei care își purtau smartphone-urile în sutiene timp de până la 10 ore pe zi timp de câțiva ani și care „au dezvoltat tumori în zonele sânilor imediat subiacente telefoanelor”.

Aceste cazuri”, au spus West și colaboratorii săi, duc la „conștientizarea lipsei datelor de siguranță cu privire la contactul direct prelungit cu telefoanele celulare”.

În 2016, West a scris o carte despre prevenirea cancerului de sân, Prevent, Survive, Thrive: Every Woman’s Guide to Optimal Breast Care (Preveniți, supraviețuiți, prosperați: Ghidul fiecărei femei pentru îngrijirea optimă a sânilor), cu un capitol intitulat „Your Bra: A No-Phone Zone” („Sutienul tău: o zonă fără telefon”).

În același an, dr. Otis W. Brawley, fostul ofițer medical șef al ACS, a evidențiat legătura potențială dintre radiațiile telefonului mobil și cancer într-un comunicat de presă din 27 mai 2016, care citează Programul Național de Toxicologie (NTP) multianual de 30 de milioane de dolari, studiu care arată „dovezi clare” că radiațiile RF sunt asociate cu cancerul și deteriorarea ADN-ului. El a spus:

De ani de zile, înțelegerea riscului potențial al radiațiilor de la telefoanele mobile a fost împiedicată de lipsa unei științe bune. Acest raport al Programului Național de Toxicologie (NTP) este o știință bună.

Brawley a spus că raportul NTP „marchează o modificare de paradigmă în înțelegerea noastră a radiațiilor și a riscului de cancer”.

Dar „modificarea de paradigmă” la care face referire Brawley nu a avut niciodată loc după ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), în 2020, a respins studiul NTP.

Potrivit lui Davis, respingerea de către FDA a studiului NTP a fost „profund viciată” și „profund ipocrită”.

În 1999, FDA a solicitat studiul NTP asupra radiațiilor telefoanelor mobile, a spus ea. Oficialii FDA au fost profund implicați în revizuirea planurilor de proiectare a studiului.

Apoi, când au apărut rezultatele și unora nu le-a plăcut, FDA a început să-și dezvăluie propriul studiu”, a spus Davis.

Până la această dată, FDA susține că nu există suficiente dovezi științifice pentru a lega utilizarea telefonului mobil de problemele de sănătate, inclusiv cancerul.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, excluzând cancerul de piele non-melanom, cu 2,26 milioane de cazuri în 2020, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Citiți și:
Studiu: Antenele 5G de pe blocuri, locuințe și chiar grădinițe și școli pot provoca deficiențe hormonale și cancer
Cancer cerebral cauzat de telefoanele mobile (I): Dovezi prezentate de experți, audiate după 21 de ani de la intentarea procesului

 

yogaesoteric
18 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More