Ecranele, un drog al lumii moderne. Cum să reușim în lupta cu dependența de telefoane, laptopuri sau tablete

Telefonul, tableta sau laptopul au ajuns să fie din instrumente – prelungiri digitale ale fiecăruia dintre noi. Şi să ne aducă boala în casă, pentru că ele creează dependenţă. Și nu orice fel de dependență. Cum ne luptăm însă cu dependența de telefoane, laptopuri sau tablete?

Un studiu recent a arătat că dependența de telefoane nu este cu mult diferită de cea de droguri. Asta pentru că declanșează aceleași reacții în creier, care ne fac să ne simțim bine, potrivit studiilor. Atunci când folosim dispozitivele electronice sau când consumăm anumite substanțe, creierul reacționează eliberând dopamină, un produs chimic care ne face să simțim plăcere și recompensă. Explicația o avem, ce facem însă pentru a coexista sănătos cu tehnologia? Iată ce ne răspund specialiștii: sunt cinci pasi simpli. Însă, avem nevoie de un pic de voință.

1) În primul rând, observați-vă comportamentul. De câte ori pe zi ridicați telefonul mobil fără să aveți cu adevărat nevoie să verificați ceva? De câte ori deschideți o nouă fereastră în browserul de internet? O să constatați, cu surprindere, că faceți toate acestea din automatism. Și așa, vă pierdeți cu orele în realitatea virtuală, care va condamnă la sedentarism, probleme ale creierului, de vedere și așa mai departe. Deci, primul pas, observați-vă comportamentul.

2) Pasul numărul 2, nu folosiți telefonul mobil în mișcare. Folosirea dispozitivelor în timp ce suntem în mișcare – mergem pe jos de la o întâlnire la alta, ducem un copil la școală sau luăm autobuzul – ne împiedică să fim mai implicați în viața noastră. Așa că, puneți totul pe mute – cât timp aveți ceva, altceva de făcut.

3) Și așa ajungem la pasul 3 – Pauzele tehnice. Urmăriți să petreceți mai puțin timp privind ecranele dumneavoastră făcând pauze de 10 sau 15 minute. Este recomandarea doctorului Adam Gazzaley, profesor de neuroștiinte la Universitatea din California, citat de New York Times.

4) Pasul numărul 4 – vor exista momente de slăbiciune. Așa că spuneți-i ființei iubite sau unui prieten că vreți să reduceți dependența de ecrane, astfel încât el sau ea să vă ajute când voința vă slăbește. Să vă reamintească de ce faceți asta și care sunt beneficiile.

5) Ultimul pas este de fapt linia de finish. Câștigați, respectând pașii anteriori, relația sănătoasă cu tehnologia. Care nu poate fi alta decât cea în care dumneavoastră aveți controlul asupra situației.

Citiți și:
Cocaină pe ecran
Expert în parenting: Cei mai mulţi părinţi nu sunt conştienţi de efectele nocive ale ecranelor. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranului sunt mai fragili emoţional, se frustrează mai uşor

 

yogaesoteric
10 aprilie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More