Caracatiţa politicienilor români care au vândut ţara Austriei
Cum au pompat Austria și OMV în politicienii români, miniștri, premieri, candidați la prezidențiale: Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Popescu Tăriceanu, Nicolae Văcăroiu, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Sevil Shhaideh, Virgil Popescu
Consulul onorific al Austriei la Sibiu, Andreas Huber, are două mari calități: este prietenul apropiat al devoratorului de păduri românești, Gerald Schweighofer, și totodată este și finul lui Klaus Iohannis, care l-a cununat. Firma amicului lui Iohannis, Michael Horst Schmit, Automobile Bavaria, de la care ia Bode BMW-uri, e înregistrată în Austria, a transmis B1TV. Soția lui e înregistrată la naștere în Republica Moldova și are numele de fată Veronica Ustaîi, fiind chiar sora lui Renato Usatîi, considerat în Republica Moldova agent al Moscovei, după cum a publicat și Rise Project.
Klaus Iohannis a fost decorat de austrieci cu Ordinul de Merit „Marea Cruce de Argint” pentru servicii deosebite aduse țării lor. Candidatura lui la președinția României a fost susținută de austrieci, susține, într-un material complex, Justițiarul.
– Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer doamnei dr. Kraker Margit, Președintele Curții de Audit a Republicii Austria.
– Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria B – „Muzica”, domnului Teutsch Götz, solo-violoncelist (Salzburg, Republica Austria).
– Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, Excelenței Sale, doamna Rauscher Isabel, ambasadorul Republicii Austria în România.
– Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler doamnei Konrad Ulla, psiholog, președintele Consiliului de Administrație al Fundației Concordia, Viena (Republica Austria).
– Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler preotului dr. Buhlmann Urs-Nicolaus, custode și arhivar la Mănăstirea Klosterneuburg (Republica Austria).
Soția fostului premier de 78 de zile al României, Mihai Răzvan Ungureanu, Daniela Ungureanu, era administrator al firmei Petromed Solutions SRL – subsidiară a grupului OMV Petrom când acesta a fost numit în funcție. Ea a intrat în echipa executivă a companiei pe 18 decembrie 2007, la o lună după ce soțul său a fost numit director al Serviciului de Informații Externe (SIE), a dezvăluit RISE Project.
Declarațiile de avere completate în ultimii cinci ani de Mihai Răzvan Ungureanu nu consemnau calitatea de administrator a Danielei Ungureanu în Petromed Solutions – ceea ce ar fi obligatoriu numai dacă activitatea acesteia în firmă ar genera venituri.
Pe de altă parte, premierul arată că soția a încasat peste 160.000 de euro de la OMV AG Austria – firma mamă a OMV Petrom. Banii au fost virați în perioada 2009-2010 și reprezintă plata unor „servicii de consultanță medicală” prestate de Daniela Ungureanu.
Doctorul Dorin-Iosif Bardac – și el administrator al Petromed Solutions – a explicat pentru RISE Project în ce constau aceste „servicii”: „consiliul de administrație al Petromed se întâlnește de câteva ori pe an și decide din timp liniile directoare ale firmei”.
În calitate de prim-ministru al României, Victor Ponta, candidat la prezidențiale, a luat decizii care au favorizat coloșii economici Petrom și Rompetrol. Aceste decizii ridică mari semne de întrebare după ce, în trecut, firmele familiei Ponta au profitat exact de pe urma acestor companii petroliere, scrie jurnalistul de investigații Daniel Befu.
OMV Petrom a sponsorizat clubul de karting unde activau fiul lui Victor Viorel Ponta și cel al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, candidat la prezidențiale, ajunși, în cele din urmă, colegi de partid, scria ziaristul Stelian Negrea în 2020.
Fiul fostului premier Nicolae Văcăroiu, Mihai, a primit monopolul pe distribuția în rețeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și a altor produse consumabile, a dezvăluit EVZ.
Olguța Dana Totolici, soția fostului președinte al USR, Dan Barna, candidat USR-PLUS la prezidențiale, a câștigat 354.082 de lei în 2018, de la Petrom, adică aproximativ 6.200 de euro pe lună.
La fel ca la Ungureanu, în declarația de avere a lui Dan Barna, depusă la BEC, la rubrica de venituri ale soției nu era completată nicio sumă.
Ea ocupa funcția de „Head of Reward & Respect Labour Litigation Department” în cadrul companiei OMV Petrom.
Tot în cadrul OMV Petrom lucra pe când era în funcție și soțul prim-ministrului României Viorica Dăncilă, candidată la prezidențiale, care potrivit declarației de avere a prim-ministrului a câștigat în 2016 în cadrul OMV Petrom suma de 436.162 de lei (91.000 de euro), adică aproximativ 38.000 de lei (8.000 de euro) pe lună. De asemenea, și Viorica Dăncilă a lucrat la Petrom timp de 21 de ani, între 1988 și 2009, informa Ziarul Financiar.
Sucursala OMV Petrom SA din județul Argeș era manageriată din anul 2009 de Cristinel Dăncilă. El manageria operațiunile de extracție a produselor petroliere pe teritoriile județelor Argeș, Dolj, Olt, Gorj și Teleorman. Pentru serviciile prestate, Dăncilă a fost remunerat de OMV cu următoarele sume anuale: 2009 – 195.000 RON, 2010 – 154.818 RON, 2011 – 233.827 RON, 2012 – 311.588 RON, 2013 – 335.902 RON, 2014 – 354.632 RON, 2015 – 372.572 RON, 2016 – 436.162 RON ș.a. m.d.
Din 2021 s-a mutat la Transgaz, în calitate de consilier, alături de generalul SRI (r) Marius Stoica, fostul șef al acoperiților SRI, la rândul lui devenit consilier al directorului general, după ce, în 2017, a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, soțiile politicienilor Dan Motreanu (PNL), Eugen Nicolicea (PSD), Andrei Gerea (ALDE) și fosta soție a lui Daniel Chițoiu (ALDE) lucrează la Transgaz. Daniela Motreanu a fost angajată în 2018, Nicoleta Nicolicea, în 2017, iar Ayten Gerea și Elena Laura Chițoiu, în 2016, scria G4 Media.
Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării și prima persoană pe care Liviu Dragnea i-a propus-o președintelui Klaus Iohannis ca să ocupe funcția de premier, în decembrie 2016, după alegerile parlamentare, a făcut parte din „boardul” companiei Petrom până când s-a răzbunat noul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pe ea. După cum se știe, dacă Tăriceanu s-a căsătorit cu una dintre neveste la Budapesta, Popescu și-a căsătorit fiica la Viena.
Deputatul Dumitru Coarnă, singurul deputat din coaliție care a votat favorabil la moțiunea depusă împotriva lui Virgil Popescu, a arătat că ministrul Energiei este susținut nu numai de președintele Klaus Iohannis, ci și de OMV Petrom, acesta acționând în interesul companiei. Deputatul susține că producția de gaze, dar și de energie electrică, a scăzut constant pe perioada celor trei mandate de ministru ale lui Popescu.
Benzinăriile Petrom deținute de soția ministrului Energiei, acțiunile la OMV Petrom vândute de Virgil Popescu, prezența în delegația oficială din Azerbaidjan a unui director de la această companie, precum și măsurile care au favorizat-o arată clar că acesta are susținere puternică din partea OMV Petrom, spune deputatul PSD Dumitru Coarnă, citat de Prahova Online.
„Are opt benzinării administrate de soția lui și uitați-vă pe declarația lui de avere din decembrie 2020 și o să vedeți că a vândut acțiuni OMV Petrom. Iar de pe pagina lui de Facebook aflăm că a fost în vizită în Azerbaidjan și a luat cu el în delegația oficială și un director de la OMV Petrom. Uitați-vă pe piața energetică și la gaze să vedeți cât a încasat OMV Petrom de când s-a creat posibilitatea speculei pe gaze: peste un milion de euro. Virgil Popescu a diminuat producția de gaze cu aproape 18 procente. Noi produceam undeva, cu Romgaz, la 100.000-110.000 MWh gaz natural pe an și, de când a venit băiatul ăsta ministru, am ajuns la 86.000. Iar scăderea a lăsat loc speculei pe piață”, a mai declarat deputatul Dumitru Coarnă sursei citate.
Și acesta este doar vârful icebergului.
Citiți și:
Naționalizarea Petrom și „starea națiunii”
Cum ne-au șantajat austriecii de la OMV, în ciuda lobby-ului american
yogaesoteric
8 februarie 2023