Cărturar de top: «Iohannis a instaurat cel mai securist stat. Rareori în istorie s-a furat mai mult!»

 

„În România actuală se petrec fapte pentru care în orice societate civilizată cineva ar da socoteală. Moral, politic, dar și juridic! Aici, sub ochii noștri, se încalcă golănește Constituția, se trafichează persoane, mor mii de oameni cu zile, dar nimeni nu răspunde (…) În România de azi procedurile democratice nu mai au trecere. Mituirea și șantajul, dirijate de sus, sunt cele care decid. În 2019, în loc să se caute un «guvern al țării», s-a încropit un guvern de uz personal («guvernul meu») compus din parveniți gălăgioși, puși pe hoție. Rareori în istorie, într-un necaz major, cum este o pandemie, s-a furat mai fără scrupule!»

Afirmațiile îi aparțin fostului ministru al Educației și al Externelor, filosoful Andrei Marga, într-un editorial din Jurnalul Național de-a dreptul devastator pentru regimul Iohannis-PNL.

„Statul de drept democratic este cheia ansamblului instituțional și în România. «Președintele», însă, nu numai că a înlocuit statul de drept democratic al Constituției cu statul de drept în accepțiunea sa rudimentară, dar s-a ocupat de șubrezirea pieselor vieții democratice. Nu se mai țin scrutine fără măsluire, separarea puterilor în stat a devenit facultativă, se finanțează serviciile secrete mai mult ca în oricare altă țară europeană, România are azi mai mulți generali decât armata americană, aducerea de mediocri la decizii a desființat normala competiție a meritelor și talentelor. Cine răspunde de butaforia regimului prostocratic?”, scrie Marga.

„La drept vorbind, în România, liberalismul nu a fost niciodată exemplar (…) Azi nu mai găsești la «liberali» un vârf profesional, civic, moral. Dacă provoci o discuție despre liberalism la propriu, sau, Doamne ferește!, despre democrație, rămâi singur. Dacă «președintele» iese din hârtiile anoste pe care i le pregătesc supușii, o ia razna cu atacarea a «niște evrei», cu declarații de «scoatere din țară a social-democrației», cu confuzionarea educației sau cu alte inepții.

«Președintele» susține că «nu s-a făcut nimic în treizeci de ani». Depinde ce și cum privești. Dar cineva care este în funcția lui de șase ani, din cei treizeci, și nu a făcut nimic, este cu siguranță parte a nimicului de care vorbește. Contra promisiunii «lucrului bine făcut», pe orice a pus mâna președintele, s-a stricat: justiția a modificat-o spre a face loc abuzurilor personale, statul se târăște, economia nu mai poate plăti oamenii, politica externă nu mai există, acum educația se mulează pe înțelegerea sa incultă. Ce s-a ales de «proiectul de țară», de «România educată», de «România normală», în care se dovedește că nu știe despre ce este vorba, cu care a indus în eroare cetățenii?

Mărturisesc că încă nu am răspuns la întrebarea: cum se face că un absolvent, este adevărat, modest, ca să nu spunem altfel, intră în viața publică fără cultură civică, dar devine harnic în intrigi țărănești și falsificări de prost gust, și, ostil ca puțini alții pluralismului, reia devizele respingătoare ale propagandei anilor treizeci («strada ca sursă de drept», «politica drept distincție amic-inamic», «scoaterea din țară a rivalilor», «contestarea oricărei realizări a altora» etc.), instalează cel mai securist stat și ajunge, bineînțeles, la realizări zero? Cine răspunde de aberație?”, se mai întreabă cărturarul.


Citiți și:
Klaus Iohannis e necesar să fie zgâlțâit! A venit vremea vorbelor grele, care sa treacă prin blindajul nesimțirii…
Mediocrii și lichelele conduc România
USR-PLUS, alianța vechilor și noilor securiști

 

yogaesoteric
5 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More