Case desprinse din povești ‒ sunt acoperite cu iarbă de mare, iar unele rezistă așa de 300 de ani

 

Pe insula Læsø, situată în largul coastei Danemarcei, casele au un aspect unic în lume. Par a fi desprinse din povești cu zâne și elfi. Acoperișurile sunt făcute din iarbă marină și pământ cu o grosime de până la un metru, iar modul în care atârnă peste pereți dau senzația unei mantii.

În afară de dimensiunea lor uriașă, acoperișurile sunt foarte durabile, unele au peste 300 de ani. Practica de a construi acoperișuri cu o iarbă marină, numită eelgrass, se datorează faptului că pe insulă, din cauza solului nisipos, nu prea cresc copaci. Iarba de mare are un centimetru lățime, poate ajunge și la înălțimi de până la 2 metri și se găsește din abundență în zonele de coastă.

Folosirea ierbii de mare în construcția unei case aduce o serie de avantaje, printre care izolarea termică și fonică a locuinței și protecție pentru un timp îndelungat împotriva precipitațiilor, fie că vorbim de ploi sau ninsori. Mai mult, iarba de mare are capacitatea uimitoare de a regla nivelul umidității din interiorul încăperilor.

La construcția caselor se folosesc în medie câteva sute de kg de iarbă de mare care, înainte de a fi transformată în baloți, este lăsată la soare pentru a se usca.


Citiți și:

Văzută din faţă, pare o locuinţă normală dar privind-o din lateral vei constata că este o casă cu totul aparte!

Joysxee Island: pare o mică insulă, însă nu-i decât o structură artificială, ingenios construită! Despre ce este vorba?

Un cuplu a construit o altfel de «casă verde». Se încălzesc iarna şi au legume pe tot parcursul anului
 

yogaesoteric
24 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More