Ce anunță decăderea lui Bill Gates

Lăsând la o parte pandemia și „războiul ciudat” dintre Hamas și Israel, așa cum îl numește Edward Luttwak, cea mai importantă știre din luna mai a fost cea despre divorțul lui Bill Gates și legăturile sale cu controversatul miliardar Jeffrey Epstein. Nu este vorba în primul rând despre aspectele financiare ale divorțului unuia dintre cei mai bogați pământeni și nici despre posibilele sale escapade sexuale, cât despre lenta dar sigura cădere în dizgrația publicațiilor de mainstream a unuia dintre cei mai mari manipulatori ai presei din ultimele decenii, așa cum a fost considerat Bill Gates în articole publicate de Columbia Journalism Review.

Faptul că Daily Beast și The Wall Street Journal nu se mai poartă cu mănuși cu Bill Gates și încep să relateze despre legăturile sale cu Epstein, să pună divorțul său pe seama acestor escapade (în care a fost și fostul președinte Bill Clinton), este un semn că se apropie momentul în care un acuzator al lui Gates va face un pas înainte și va începe un atac cât se poate de periculos pentru fondatorul Microsoft.

Influența lui Gates a făcut ca relatările despre subiecte controversate (recent, el a susținut menținerea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinuri) să treacă în plan secund. Această influență scade pe măsură ce apar detalii urâte despre divorțul lui. Asta nu înseamnă ca ONG-urile își vor pierde finanțarea. Însă, așa cum au observat scepticii, dacă Gates a vrut o relație nepotrivită cu vreuna dintre angajate, atunci fundația lui nu va fi cel mai bun avocat pentru drepturile femeilor. Dacă Gates a fost unul dintre apropiații lui Epstein, chiar și după ce Epstein a recunoscut că este vinovat pentru corupere de minori, atunci Gates nu va mai fi liderul potrivit pentru campania împotriva traficului sexual”, scrie Bloomberg.

Tot Bloomberg amintește că Gates nu a avut dintotdeauna imaginea de care s-a bucurat în ultimii ani. „În timpul revoluției PC, era descris ca un oligarh tocilar și nemilos, care a încercat să-l îndepărteze pe cofondatorul Microsoft, Paul Allen, atunci când acesta se lupta cu cancerul. Apoi, programul Windows, creația sa principală, a fost considerat o mizerie de mulți utilizatori, iar Steve Jobs a spus că Gates și echipa lui au copiat cu nerușinare și cu lipsă de bun gust produsele Apple. Chiar și judecătorul care a judecat procesul antitrust împotriva Microsoft a spus că Gates «avea o imagine napoleoniană despre sine și compania sa, o aroganță dată de putere și de succes».”

Este semnalul că se apropie schimbarea oficială a gărzii marilor miliardari ai lumii. „Fiecare moment istoric”, scrie The American Conservative, „are propriul Bogat, iar acest individ este reflecția momentului istoric respectiv. Finalul secolului 20 l-a avut în prim-plan pe Donald Trump, care, chiar dacă era departe de a fi cel mai bogat american, era un punct de referință pentru ceea ce însemna oligarhia. Apoi a urmat Bill Gates.

Perioada de glorie a lui Bill Gates a fost cea în care prim-planul nu a mai aparținut progeniturilor familiilor deținătoare de mari corporații și dedicate trup și suflet brandului lor. Odată cu Bill Gates, prim-planul a fost luat de așa-zișii tocilari. Bill Gates a fost reprezentantul unei generații pentru că liderii nu mai era nevoie să se bazeze pe charismă, pe forța brută și pe alte mijloace tradiționale de obținere a capitalului social. Era suficient să aibă o inteligență rece și puternică.

Lui Bill Gates i-a plăcut să fie rege. Nu e niciun secret. Pentru un programator ochelarist deloc chipeș, fondatorul Microsoft a iubit uriaș lumina reflectoarelor și camerele de luat vederi și i-a plăcut la fel de mult atenția pe care publicul o acordă statutului lui economic și cultural. Acesta poate fi și motivul pentru care Gates s-a angajat în perioada 2008-2013 (cât a fost cel mai bogat om din lume) în activitățile filatropice. Călătoriile în Africa, cu multe camere de filmat, erau minunate pentru PR.”

Spre deosebire de alți miliardari, precum Jeff Bezos, care s-a orientat spre filantropie doar pentru a scăpa de „ghilotina” progresistă, Gates a părut sincer în demersurile sale. Extrem de interesant este că Gates a abordat acțiunile fundației sale într-un mod aproape digitalizat. Fiecare problemă a lumii, de la schimbările climatice și până la sărăcie si foamete, a fost pentru Gates doar o problemă de logică, o eroare într-un program care era necesar să fie eliminată pentru ca totul să funcționeze perfect.

Asta este tehnocrație în cea mai pură și intensă forma a sa. Lumea a Treia nu are suficiente alimente? Cumpărați cât mai mult pământ și optimizați eficiența agriculturii pentru a spori la maximum producția globală. Avem sărăcie generațională sau concentrată regional? Sunt suficiente câteva programe ale Fundației Gates care să ofere oportunități de creștere economică. Progresul nu este suficient sau apar dezechilibre? Este suficient să acționăm asupra educației pentru a scăpa de problemă.

Toate cele de mai sus au funcționat o vreme. Cei încrezători în viziunile lor utopice au început să conceapă programe, iar, dacă au avut bani (așa ca Bill Gates), acele programe au început să funcționeze. Însă lumea nu este un sistem computerizat, iar efectele urmărite nu au fost obținute vreodată. Chiar și așa, tehnocrația erei digitale a durat destul de mult timp.

Acum însă, cel mai important reprezentant al acestei tehnocrații digitale a început să piardă prim-planul. Omul de la Microsoft nu mai este în top. De fapt, a avut una dintre cele mai abrupte căderi din ultima vreme. Soția sa vrea să divorțeze, iar The New York Times scria că «Gates a avut reputația unui comportament îndoielnic» cu mult timp înainte de divorț. Este vorba despre avansuri făcute angajatelor tinere. Iar apoi a venit relatarea The Daily Beast despre asocierea sa cu Jeffrey Epstein. Această din urmă publicație scrie că Gates s-a apropiat de Epstein cu speranța că relațiile acestuia i-ar putea aduce un Premiu Nobel. S-a sugerat deja că multe dintre întreprinderile sale filantropice au fost făcute cu acest scop.

Gates nu dorește Premiul Nobel ca pe un simplu titlu, el dorește recunoașterea faptului că lumea a fost remodelată după chipul său, într-un sistem binar, în 0 și 1, ca un program de calculator”, scrie The American Conservative.

Finalul erei Gates înseamnă că elementele tehnocrației vor fi înlocuite de unele și mai cinice. Idealismul metodic și programatic și-a pierdut forța pe care o avea cu câțiva ani în urmă. Singurii oligarhi rămași în top sunt cei care sunt și mai indiferenți și mai amorali decât fățarnicul Gates. Epoca Gates s-a încheiat, începe epoca Bezos – o epocă în care cei care dețin puterea vor renunța la pretenția că au o viziune morală și vor renunța și la mascarea dorinței de putere. Nimeni nu mai pretinde acum că va conduce lumea spre niște idealuri. Acum, oligarhii nu vor decât să conducă lumea pur și simplu.”

Citiţi şi:
Mașina de tocat
Bill Gates: nu credeți în guvern, credeți în mine

 

yogaesoteric
23 ianuarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More