Suedia a anulat testul de obturare a luminii solare finanțat de Bill Gates

Corporația Spațială Suedeză (SSC) a anulat un zbor de test din cadrul Experimentului Stratosferic de Perturbare Controlată a Razelor Solare (SCoPEx), care ar fi urmat să elibereze în atmosferă carbonat de calciu cu scopul de a bloca razele soarelui (pentru a combate „încălzirea globală”). Testul, programat pentru iunie 2021, era o etapă preliminară dintr-un proiect mai larg finanțat de multimiliardarul Bill Gates. În cadrul acestui test, ar fi urmat ca un balon de mare altitudine să fie ridicat până la altitudinea de 18 km, unde ar fi urmat să elibereze aproximativ 650 kg de carbonat de calciu în straturile superioare ale atmosferei.

Planul final, descris ca proiect de geoinginerie sau de manipulare a mediului, implică mai mult de 800 de avioane speciale, care ar urma să transporte în stratosferă milioane de tone de carbonat de calciu. Aceasta este o substanță chimică folosită în principal la fabricarea cimentului, iar în domeniul medical este folosită ca antiacid (substanță chimică având capacitatea de a contracara sau neutraliza aciditatea). Ideea proiectului este de a replica efectele unor erupții vulcanice masive, care ar fi dus la scăderea temperaturilor pe glob (un fenomen cunoscut ca „iarnă vulcanică”). Erupțiile vulcanice violente pot arunca în atmosferă cenușă vulcanică și picături de acid sulfuric, obturând lumina Soarelui și crescând reflectarea de către atmosferă a radiației solare. Cea mai recentă erupție vulcanică de acest tip – explozia muntelui Pinatubo din Phillipine, a doua cea mai mare erupție vulcanică din secolul 20 – a răcit temperaturile pe glob cu aproximativ 0,5 grade Celsius timp de 2-3 ani.

SCoPEx se bazează pe patru decenii de cercetare asupra chimiei din stratul de ozon, efectuată de grupurile de cercetare Anderson / Keith / Keutsch. SCoPEx va utiliza mulți dintre senzorii de înaltă performanță precum și experiența din proiectarea sistemului de zbor dezvoltat pentru această cercetare”, potrivit grupului Kreutch de la Harvard. „Măsurarea modurilor în care aerosolii modifică chimia stratosferică poate, de exemplu, îmbunătăți capacitatea modelelor de a prezice felul în care geoingineria ar putea perturba ozonul. Experimentele în aer liber pot oferi o perspectivă de teren care este imposibil de obținut în laborator, iar SCoPEx ne poate ajuta să validăm parametri importanți ai modelului, care încă nu au fost testați”, a explicat echipa.

În februarie 2021, cu puțin înainte ca un comitet consultativ independent de la Harvard să aprobe desfășurarea proiectului, un grup de organizații suedeze de mediu și Consiliul Indigen Saami au trimis o scrisoare prin care cereau anularea proiectului. „Planurile SCoPEx pentru Kiruna constituie un adevărat pericol moral”, au scris ei.

Mulți alții și-au exprimat dubiile că testul ar avea efecte bune și au pus la îndoială geoingineria care urma să fie efectuată, toate acestea conducând la decizia de anulare a testului. Într-o declarație, Comitetul consultativ SCoPEx a anunțat oficial recomandarea de a amâna testul. „Comitetul a recomandat Harvard și echipei de cercetare ca orice zbor de testare a echipamentelor în Suedia să fie suspendat, până când Comitetul poate face o recomandare finală pe baza unei consultări publice solide și inclusive în societatea suedeză. Comitetul va desfășura în Suedia o consultare publică în care va colecta opiniile oamenilor, pentru a ne ajuta să înțelegem perspectivele suedeze și pentru a face o recomandare informată și potrivită.”

Johanna Sandahl, președinta Societății suedeze pentru conservarea naturii, a declarat că simte o ușurare în urma deciziei: „Este o respingere a unei tehnologii care ar putea avea consecințe extreme, ar putea modifica ciclurile hidrologice, modelele musonice și ar putea crește seceta.”

Proiectul era deja în întârziere față de termenele prevăzute inițial, primul test fiind programat să aibă loc în prima jumătate a anului 2019. La un cost de 3 milioane de dolari, acest test inițial implica trimiterea unui balon de mare altitudine până la 18 km, pentru a dispersa 1 kg de carbonat de calciu pe o zonă cu lungimea de 750 de metri și cu o lățime de 91 de metri. Folosind elice pentru a fi manevrat, balonul ar fi urmat apoi să se deplaseze prin norul de praf, să amestece praful și să monitorizeze efectele.

Citiți și:
Oamenii de știință smintiţi, ce sunt susținuți de fundațiile dubioase ale lui Bill Gates, vor să elibereze în atmosferă nocive particule reflectorizante pentru a „răci” planeta
Fundația Gates investește în instalații care transformă fecalele în apă de băut. Bill Gates însuși a băut un pahar de astfel de apă și o consideră delicioasă

 

yogaesoteric
23 ianuarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More