Ce înseamnă ce visez…

Carl Jung atrage atenţia că un dicţionar de simboluri pentru vise nu poate fi universal valabil. Un acelaşi vis pe care l-au avut persoane diferite poate fi interpretat altfel şi semnifică altceva pentru fiecare dintre ele. Dacă prietena ta se visează căzând pe scări, aceasta se poate datora unor probleme în căsnicia ei, pe când la tine poate fi, pur şi simplu, un avertisment că trebuie să-ţi repari balustrada.
Prin urmare, cu menţiunea că fiecare vis pe care îl avem trebuie interpretat în contextul în care el apare, în funcţie de situaţia de viaţă în care ne aflăm, acest mini-ghid vă va ajuta să desluşiţi înţelesul câtorva vise care apar şi chiar se repetă la majoritatea oamenilor.


Moarte


Cel mai adesea, un asemenea vis indică încheierea unui capitol în viaţa noastră şi trecerea spre o nouă etapă. Uneori poate însemna că a sosit momentul să renunţi la anumite concepţii învechite. Poate semnifica, de asemenea, dorinţa de a accede la un nivel mai profund de înţelepciune. Dacă visezi moartea altcuiva, poate însemna că te eliberezi de grijile pe care ţi le făceai în legătură cu acea persoană.


Examen


În filmul „Afacere riscantă”, Tom Cruise are în repetate rânduri un coşmar în care el ajunge prea târziu la un examen. „Viaţa mea s-a sfârşit, nu voi intra niciodată la colegiu !”. Şi S.Freud a avut vise legate de examene. Visăm fie că întârziem foarte mult, fie că ne dăm seama brusc de faptul că am uitat să citim un anumit curs important sau atmosfera în care se desfăşoară examenul este atât de tensionată, încât devenim incapabili să dăm răspunsurile corecte. De regulă, un asemenea vis apare atunci când suntem pe punctul de a lua o decizie majoră în viaţă.


Căderea


Visele în care cădeţi semnifică, în general, teama de a nu cădea în dizgraţie, de a nu pierde controlul asupra unei anumite situaţii sau teama de a pătrunde în necunoscut. De asemenea, pot pune în evidenţă o tulburare emoţională, sentimentul că nu eşti stăpân pe situaţie sau dorinţa de a scăpa de unele responsabilităţi.
De exemplu, dacă cineva care deţine un post de conducere se visează căzând pe scări într-o perioadă în care se confruntă cu anumite probleme de serviciu, acest vis reflectă teama sa de a nu-şi pierde statutul. Pe de altă parte, o adolescentă educată într-un spirit strict catolic a avut o serie de vise în care cădea, după ce şi-a început viaţa sexuală cu prietenul său. În acest caz, visul ei scoate la iveală sentimentul de vinovăţie generat de abaterea de la un anumit standard moral.


Găsirea unor obiecte de valoare


Mulţi oameni se visează câştigând la loterie sau găsind comori. În mod obişnuit, aceste vise vin ca o consolare, în timpul somnului, în perioadele marcate de greutăţi materiale. Uneori, însă, ele au un înţeles profund. În special când traversaţi o perioadă de criză interioară, un vis în care găsiţi obiecte preţioase poate fi calea prin care subconştientul dumneavoastră vă asigură de faptul să posedaţi resurse interioare pentru a trece cu bine impasul.


Pierderea obiectelor de valoare


Printr-un asemenea vis uneori subconştientul vă avertizează, pur şi simplu, că aţi pierdut ceva de valoare, dar aţi fost prea preocupat pentru a observa aceasta. La un nivel mai profund, un vis în care pierdem obiecte valoroase poate semnifica, de fapt, pierderea unor valori morale.
Spre exemplu, un scenarist a muncit ani de zile până a reuşit să vândă o piesă. Aceasta a devenit un film de succes şi el a fost asaltat de oferte. În acel moment a început să aibă o serie de vise în care pierdea lucruri de valoare, pe care le adunase o viaţă întreagă: o colecţie de discuri cu muzică jazz, cărţile, casa. Aceste vise simbolizează teama sa de a nu se lăsa sedus de superficialitatea specifică Hollywood-ului, abandonându-şi astfel propria scară de valori.


Goliciune


Visul clasic în care ieşim pe stradă şi brusc realizăm că am uitat să ne îmbrăcăm poate avea câteva interpretări diferite. El poate reflecta un conflict interior legat de viaţa sexuală, cum ar fi sentimentul de vinovăţie sau îndoiala referitoare la propria potenţă. Poate indica, de asemenea, teama de a ne expune, sentimentul de a fi vulnerabil sau dorinţa de a abandona convenţionalismul şi a ne dezvălui pe noi înşine aşa cum suntem.
Cheia interpretării visului o oferă contextul în care el apare. Să zicem că visaţi că mergeţi pe o stradă complet gol. Nimeni nu a observat, încă, dar vă simţiţi stânjenit. Aici mesajul este acela că aveţi un secret, care vă temeţi să nu fie dezvăluit. Dacă, însă, starea din vis este aceea de anxietate sau chiar mânie, este posibil să vă aflaţi în viaţa obişnuită într-o situaţie ameninţătoare pentru dumneavoastră. Este posibil, de asemenea, ca visul să dezvăluie un sentiment de inferioritate pe care îl aveţi (goliciunea vă expune toate defectele – poate chiar celulita de pe coapse …).


Pierderea dinţilor


Grecii antici credeau că un asemenea vis prezice moartea unei persoane dragi. Interpreţii contemporani susţin că el poate semnifica pierderea puterii sau a autorităţii, teama de maturizare sau de îmbătrânire. De asemenea, poate simboliza transformarea, moartea şi renaşterea.
Un vis în care suferiţi extracţia unui dinte poate prefaţa îndepărtarea unui obstacol din viaţa dumneavoastră. Dacă visaţi că aveţi scos un dinte din faţă, aceasta poate însemna că vă temeţi să nu vă urâţiţi sau să nu deveniţi nedorit.


Bagaje


Dacă vă visaţi cărând greutăţi sau bagaje, înseamnă că o anumită problemă cu care vă confruntaţi în viaţa obişnuită trebuie rezolvată sau abandonată. Poate fi vorba chiar şi despre o relaţie pe care o aveţi cu o anumită persoană.


Zborul


Indică fie sentimentul că toate vă merg din plin, că „vă aflaţi la înălţime”, fie lupta împotriva obstacolelor, pentru a vă ridica deasupra neşansei. Pentru a interpreta acest vis trebuie să vă analizaţi care este starea pe care o aveţi: vă aflaţi în culmea fericirii sau, din contră, visul este marcat de pericole şi anxietăţi.


Casele


Acordaţi atenţie stilului arhitectonic. Dacă vă visaţi într-o casă specifică evului mediu, poate că subconştientul vă avertizează asupra unor atitudini specifice acelei epoci, pe care încă le mai aveţi. Camerele din casă sugerează domenii în care visătorul are anumite probleme sau preocupări. Dormitorul poate avea legătură cu viaţa sexuală sau anumite probleme intime, camera de zi, cu familia sau condiţiile de trai, demisolul sau mansarda, cu părţi ale psihicului inconştient sau cu anumite refulări.


Casa distrusă indică o criză interioară: senzaţia inutilităţii întregii vieţi, depresie, angoasă, senzaţia de impas, de frică şi îngrijorare pentru ziua de mâine. Un asemenea vis este un semnal de alarmă. El arată că trebuie să luăm măsuri pentru a ne transforma ca personalitate, abandonând cât mai repede ceea ce este negativ. Dacă este distrusă de flăcări, înseamnă că această transformare trebuie realizată urgent, dacă vrem să evităm pedeapsa divină, care este iminentă.


Apa


Asemenea vise sunt, de obicei, în legătură cu viaţa sexuală. Este foarte important sub ce formă este apa: lac, râu, ocean, mare. Poate simboliza un sentiment profund de nelinişte sau senzaţia că, într-un anumit domeniu al vieţii tale, „nu eşti în elementul tău”.


Pierderea trenului, a avionului etc.


Visul în care rămânem blocaţi în trafic în drumul spre gară, aeroport etc. simbolizează frustrările din viaţa noastră. Rezolvarea acestei situaţii în vis poate fi semnificativă. De pildă, o scriitoare a acceptat, la un moment dat, mai multe comenzi decât ar fi putut realiza. Într-o noapte a visat că a pierdut un zbor important şi nici nu a putut lua un avion mai târziu, deoarece avea un bilet special, cu reducere. Noaptea următoare a visat că, totuşi, până la urmă, a reuşit să plece cu un alt avion. Ea a interpretat acest vis prin aceea că ea însăşi – şi nu editorii – şi-a încărcat programul exagerat de mult. Astfel, a hotărât să solicite amânarea unui termen, eliberându-se de presiunea sub care ar fi fost nevoită să lucreze.


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More