Sunt visele necesare supravieţuirii?


Sunt oare visele necesare supravieţuirii noastre? Unii cercetători au ajuns la concluzia că visele sunt cu adevărat foarte importante şi că există la fiecare persoană un ciclu REM (un ciclu al somnului cu vise) necesar bunăstării sale fizice şi sănătăţii mentale. Alcoolul, drogurile şi somniferele reduc această perioadă (REM), explicând astfel, cel puţin parţial, tulburările mentale ale celor dependenţi de ele. S-a constatat experimental că dacă o persoană adormită este trezită la începutul unei faze REM, de îndată ce ea va readormi, va avea tendinţa să intre direct sau mult mai rapid în faza de vis. Dacă ea este trezită de fiecare dată, lupta organismului pentru a intra în faza de vis va fi din ce în ce mai înverşunată, dovedind faptul că visul, şi nu somnul, este adevăratul obiectiv. Întreruperea repetată a somnului va conduce la un moment dat la microvise cvasiinstantanee, şi dacă este prelungită prea mult, poate provoca chiar moartea.


Concluzia cercetătorilor este că un individ care nu visează în timpul somnului (din diverse motive) va visa în timpul stării de veghe, având aşa-zisele „vise cu ochii deschişi”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More