Ce sunt de fapt aceste sfere misterioase ce se află pe o plajă din Noua Zeelandă şi cum au apărut?

 
Populaţia de origine polineziană din Noua Zeelandă explică prezenţa sferelor de pe plaja Koekohe, de Insula de Sud, printr-o legendă potrivit căreia acestea au fost iniţial coşuri de pescuit anghile ce s-au pierdut din bărcile strămoşilor şi care odată cu trecerea timpului s-au pietrificat.
 

 

În realitate, oamenii de ştiinţă au găsit o explicaţie care poate părea şi mai bizară. Pietrele din Moeraki, care au un diametru de până la 3 metri, au fost de fapt formate din sedimente marine străvechi, acum 60 de milioane de ani.

Întâlnite pe coasta Otago, atât izolate, cât şi sub forma de clustere, formaţiunile de rocă au fost expuse la eroziune. Experţii susţin că rocile neobişnuite sunt rezultatul eroziunii, a timpului şi a concreţiunii (proces prin care se formează o masă compactă de rocă sedimentară prin precipitarea cimentului natural mineral în spaţiile dintre particulele de sedimente).

Astfel, se presupune că rocile datează din Paleocen, ceea ce înseamnă că ele există de cel puţin 56 de milioane de ani.

 

 

Specialiştii cred că rocile au fost create din noroi, care ulterior a devenit argilit şi s-a întărit în Paleocen. În acea perioadă, argilitul era îngropat în stânci. Mişcarea continuă a valurilor care se loveau de stânci a erodat treptat rocile mai moi, descoperind stratul inferior de roci compacte şi sferice.

Pentru că bulgării sunt formaţi prin concreţiune, ei sunt mai rezistenţi la efectele eroziunii şi prin urmare ei continuă să îşi păstreze forma sferică.

Această teorie cu privire la originea misterioaselor roci a fost susţinută de cercetări care au arătat că formaţiunile prezintă magneziu, fier şi izotopi stabili de oxigen şi carbon.

Oamenii de ştiinţă cred că rocile sunt sferice ca urmare a proceselor de chimie fizică prin care s-au format; stâncile cu diametru de doi metri au „crescut” de-a lungul a 5 milioane de ani, timp în care deasupra lor s-au depus straturi de sedimente marine cu grosimea de până la 50 de metri.

Unele dintre roci au crăpături ciudate, cunoscute sub numele de septarii. Aceste crăpături au fost umplute cu mici cantităţi de dolomită şi cuarţ, precum şi calcit brun şi galben, care le dă aspectul lor aparte.

Citiți și:

Sculptorii de sfere

«Pădurea enigmatică de piatră» din Bulgaria. Coloanele ei stranii, ce sunt goale la interior, nasc controverse în lumea științifică

Pietrele trăsnetului


 

yogaesoteric
6 noiembrie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More