Cea mai bună economistă liberală face praf bugetul Cîțu!

O mare palmă pentru guvernul PNL - USR, primită de la o economistă de forță – cea care, la un moment dat, era vizată să fie premier

Apreciată și de colaboratorii politici, dar și de adversari, Andreea Paul Vass a fost cercetător la Institutul de Economie Națională al Academiei Române, deputat, consilier pe probleme economice pentru Președinția României, pentru Guvernul României și la Parlamentul European.

Studiile și cariera sunt doar unele dintre motivele pentru care mulți o consideră pe Andreea Paul cel mai bun economist de orientare liberală.

A fost vizată și pentru funcția de premier, dar fiind o persoană extrem de directă și care nu se lasă până nu își susține cu succes punctul de vedere indiferent de context, Andreea Paul nu a corespuns „viziunii politice” a PNL, pentru că nu era combinată în jocurile de interese și nu este în niciun caz o fire docilă.

Depărtându-se de zona politică, Andreea Paul a fondat Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO) – cu care a realizat mai multe proiecte – iar în această calitate face o analiză din care bugetul lui Florin Cîțu iese… praf!

Andreea Paul spune clar – nu este unul de dezvoltare, ci de funcţionare iar din el „lipseşte, în totalitate, perspectiva umană”, fapt pentru care să ne așteptăm la regrese importante.

Toţi parametrii macroeconomici pe care noi ne construim bugetul acestei fabrici numită România poate să cunoască regrese extraordinare, dacă nu vom ataca cea mai mare problemă pe care noi o avem: noi trăim astăzi cea mai puternică criză umană, şi ea se reflectă în industrie, se reflectă în educaţie, se reflectă în administraţia publică, în toate sferele vieţii de zi cu zi”, spune Andreea Paul.

Economista spune clar: Bugetul României ar fi fost indicat să fie un buget de dezvoltare și întreabă direct – „De ce nu am avut o dezbatere publică foarte serioasă despre programul naţional de reforme şi investiţii?”.

De la acest program naţional de reforme şi investiţii, Andreea Paul vedea pornirea „croirii unui buget al României educate, un buget al dezvoltării”.

Aşa, noi nu avem niciun buget al proiectului de ţară numită «România educată», niciun buget verde, niciun buget al digitalizării, niciun buget al transformării economiei noastre spre una bazată pe cunoaştere”, desființează Andreea Paul bugetul lui Cîțu.

Andreea Paul trage un mare semnal de alarmă: România are de gestionat un faliment sistemic, începând cu educaţia şi sănătatea – în fapt, o „criză umană”.

Astăzi suntem martorii roadelor a ceea ce n-am făcut în trecut”, spune Andreea Paul. „Nu mi-aş dori să fiu parte a generaţiei de economişti care asistă la încă un val de inactivitate şi să culegem peste 10-20-30 de ani acelaşi rezultat. Noi, astăzi, avem de gestionat un adevărat faliment al şcolii şi al sistemului sanitar deopotrivă”.

Andreea Paul punctează: „De ce din parametrii macroeconomici lipsesc date umane ce ţin de calitatea vieţii, cum ar fi de pildă 1 milion de elevi fără bacalaureat sau 1 din 4 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani absolvenţi de diferite studii care sunt neangajaţi? Sau de ce unul din patru copii cu vârsta între 7 şi 9 ani sunt obezi şi supraponderali? O estimare foarte serioasă arată că până în 2030 un număr de 500.000 de copii între 5 şi 19 ani vor suferi de obezitate, în absenţa unor intervenţii”.

Andreea Paul pune o altă întrebare cheie: „De ce nu ne adresăm cauzelor?”. Răspuns: „Pentru că aşa se justifică încărcarea cu cheltuieli, cu risipă, cu ineficienţă în alocările bugetare, în domeniile acestea două – cheie”.

Președinta INACO atrage atenția că se pot lua exemple similare pe mediu sau pe oricare domeniu al competitivităţii economice „unde povara trage foarte tare toţi indicatorii de productivitate în jos”.

În toate rapoartele globale de competitivitate, astăzi noi ne situăm mult mai rău la indicatorii ce ţin de criza umană decât în zona administraţiei publice sau a infrastructurii precare cu care ne-am obişnuit deja să «ne lăudăm»”, evidențiază Andreea Paul.

Și iată date concrete: „Astăzi noi am ajuns să fim pe primul loc în Europa la abandon şcolar şi pe ultimele locuri la testele PISA, să avem cele mai mici rate de angajabilitate a tinerilor absolvenţi din Europa, să avem românii cu cea mai puţină activitate fizică din rândul adulţilor”.

Sunt aspecte elementare, dar aceasta este cauza problemei, şi anume calitatea vieţii oamenilor”, a conchis Andreea Paul.

Citiți și:
Avocatul Piperea dă în vileag suma furată românilor – e imensă!
Diana Șoșoacă îl face praf pe Cîțu – punctează oficial, exact la țintă!
România este înglodată în datorii. Câte milioane de euro împrumută în fiecare zi ministerul lui Florin Cîțu!

 

yogaesoteric
7 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More