România este înglodată în datorii. Câte milioane de euro împrumută în fiecare zi ministerul lui Florin Cîțu!


Datoria externă a României a crescut cu aproape 700 de milioane de euro, potrivit datelor BNR furnizate la mijlocul lunii iunie. Aceasta a avansat în aprilie 2020 până la 106,5 mld. euro. Și pandemia a îngreunat situația financiară în România, și-așa precară.

Cu toate acestea, Guvernul și-a făcut planuri SF de relansare economică. Oficialii nu au mai ținut cont că țara e înglodată în datorii și au lansat idei fantastice de investiții pe timp de criză în economie, infrastructură, sănătate, educație etc.

Potrivit calculelor Ministerului de Finanțe, România împrumută în fiecare zi câte 80 de milioane de euro, fără a lua în calcul și dobânzile suplimentare. În fiecare minut, țara noastră împrumută 58.936 de euro, la care se adaugă și dobânzile. Datoria externă crește astfel cu o rată de 982 de euro pe secundă, scrie stiripesurse.ro, citând oficialii BNR.

Împrumuturile sunt contractate pentru finanțarea deficitului bugetar de 6,7% din PIB (de exemplu, plata cu investițiile programate, lucrările publice, salariile din sistemul bugetar, ajutoarele sociale), cât și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale scadente în anul 2020.

Cu alte cuvinte, România rostogolește o parte din împrumuturi: ne împrumutăm să plătim datoriile.

România, dependentă de împrumuturi

Ministerul Finanţelor, condus de Florin Cîţu, a ieşit pe 19 mai 2020 pe pieţele externe şi a împrumutat 3,3 miliarde de euro într-o emisiune de eurobonduri structurată pe două tranşe, 5 şi 10 ani, la care investitorii au introdus ordine de 13 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg.

Iniţial, statul a avut un împrumut indicativ de 3 miliarde de euro, dar ulterior, spre închiderea procedurii de finanţare, a suplimentat suma cu 300 de milioane de euro.

Astfel, împrumutul accesat de ministrul Cîţu, cel mai probabil pentru a acoperi golul uriaş în deficitul bugetar, are următoarea structură: 1,3 miliarde de euro pe cinci ani, o tranşă la care investitorii au introdus ordine de 4,4 miliarde de euro, iar celălalt cu o valoare de 2 miliarde de euro pe 10 ani, la care investitorii au introdus 8 miliarde de euro.

Ministerul Finanțelor a transmis unui parlamentar situația împrumuturilor contractate prin titluri de stat emise pe piața internă și externă, în perioada ianuarie-mai 2020. România s-a împrumutat în perioada menționată cu 31,2 miliarde de lei și cu 6,45 miliarde de euro. Astfel, în primele cinci luni ale anului, Ministerul Finanțelor a atras împrumuturi în valoare totală de 12,9 miliarde de ei (facsimil jos).

Estimarea BNR pentru evoluția PIB-ului este următoarea:

Situația împrumuturilor atrase de România în ianuarie-mai 2020:

Citiţi şi:

Exploziv: România îşi vinde banca – Planul pentru înstrăinarea CEC Bank

A fost nevoie să vină coronavirusul spre a vedea și cei cu ochelari de cal că biata Românie n-are un sistem bancar!yogaesoteric
25 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More