Cea mai nouă teorie a „oamenilor de știință”: Aerul curat accelerează schimbarea climatică
Aerul curat îi îngrijorează pe cercetători.
Aerul de pe Pământ a devenit mai limpede, permițând ca mai multă lumină solară să ajungă la sol, raportează cercetătorii elvețieni și americani. Dar iată că asta nu este neapărat o veste bună. Atmosfera curată poate crește efectul de seră.
De fapt, pare o poveste de succes: după ce Pământul s-a întunecat an de an începând din anii ’50 datorită poluării aerului, această tendință s-a inversat acum, făcându-se din ce în ce mai clar. După cum raportează două echipe de cercetare în revista Science, din jurul anului 1990 a ajuns mai multă lumină solară la sol, deoarece atmosfera a devenit mai clară.
Cercetătorii conduși de Martin Wild de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH) din Zurich au analizat datele provenite de la peste 100 de stații de măsurare din întreaga lume care înregistrează intensitatea radiațiilor solare. Aceștia au constatat că, din 1990, mai multă lumină solară a ajuns din nou la sol. Cu excepția unor zone puternic poluate, cum ar fi India și unele zone din Africa, America de Sud și Australia, radiația solară a crescut lent peste tot.
Acest aspect este confirmat de un grup de cercetători condus de Rachel Pinker de la Universitatea americană din Maryland, College Park. Acest grup a analizat datele colectate de sateliți între 1983 și 2001. În timp ce tot mai puțină lumină solară a atins solul până în jurul anului 1990, această tendință a fost apoi inversată, radiația solară devenind tot mai mare.
Cercetătorii suspectează că aerul este mai curat deoarece instalațiile industriale și mașinile nu mai emit atât de multă funingine și praf în mediul înconjurător, datorită noilor tehnici de filtrare. Potrivit acestora, declinul industriei din Europa de Est după căderea comunismului a redus, de asemenea, poluarea. De asemenea, atmosfera și-a revenit după cenușa pe care vulcanul Pinatubo din Filipine a aruncat-o în aer atunci când a erupt la 12 iunie 1991.
Dar aerul curat are și dezavantaje: până acum, particulele din atmosferă acționau ca un fel de umbrelă solară, compensând încălzirea globală. Cercetătorii au fost uimiți să descopere că efectul de seră duce la o creștere a temperaturii semnificativ mai mică decât cea prevăzută de calculele modelelor climatice. Aceștia au ajuns la concluzia că clima actuală nu reacționează la fel de sensibil la un nivel suplimentar de dioxid de carbon ca în timpul ultimei ere glaciare, de exemplu.
Se pare însă că poluarea aerului a fost cea care a împiedicat sau a redus încălzirea prognozată. În special în zonele în care aerul era puternic poluat, în trecut nu a existat aproape nicio încălzire. Fără această protecție, întreaga amploare a încălzirii globale ar putea să se manifeste acum, se teme cercetătorul Wild. Cât de sensibilă este clima la efectul de seră va deveni abia acum evident.
„Asta nu înseamnă că avem nevoie din nou de mai multe particule de murdărie în aer”, a explicat climatologul din Zürich într-un interviu acordat Spiegel Online. „Dar arată că nu poți face nimic în privința efectului de seră dacă lupți doar împotriva unei singure cauze.”
Citiți și:
10 mituri despre încălzirea globală demontate într-un minut
Monștrii rațiunii față cu încălzirea globală
Încălzirea globală și fățărnicia lui Steven Spielberg. Avionul privat al regizorului, bombă ecologică în numai două luni
yogaesoteric
4 octombrie 2022