Cum spionează guvernul lui Biden telefoanele americanilor. Supravegherea, mult mai mare decât se credea

Mai multe instituții guvernamentale din SUA cumpără datele personale ale americanilor în cantități uriașe.

Supravegherea smartphone-urilor americanilor nu mai este un secret de câțiva ani. În 2020, un articol din Wall Street Journal a dezvăluit că mai multe instituții guvernamentale din cadrul administrației Trump au cumpărat acces la milioane de date de localizare a smartphone-urilor cetățenilor americani, cu scopul de a urmări persoanele fără documente și persoanele suspectate de fraudă fiscală.

336.000 de puncte de localizare

Dacă faptele au fost confirmate, o nouă cifră tocmai le-a pus în perspectivă. Documentele obținute și publicate la finalul lunii iulie de către Uniunea Libertăților Civile Americane (ACLU) dezvăluie că această supraveghere a fost efectuată la „o scară mult mai mare decât se estima anterior”, potrivit media specializată TechCrunch.

Sunt vizate în special două agenții: Immigration and Customs Enforcement și US Customs and Border Protection, ambele din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA.

Cele 6.000 de fișiere obținute de ACLU conțin peste 336.000 de puncte de localizare, obținute de pe telefoanele rezidenților americani. Serviciul vamal și de protecție a frontierelor a identificat chiar și 113.654 de puncte de localizare în sud-vestul țării în doar trei zile în 2018, ceea ce reprezintă mai mult de 26 de locații pe minut.

Brokeri de date

Compania care furnizează aceste date guvernului american se numește Venntel. Este un „broker de date” care colectează și revinde date de la aplicațiile mobile, fie că este vorba de jocuri video, instrumente meteo sau afaceri online, informează BFM TV.

Potrivit TechCrunch, prin achiziția acestor date de la brokeri, autoritățile ocolesc reglementările inerente acestor practici. ACLU afirmă că aceste acțiuni „încalcă al patrulea amendament”, deoarece reprezintă „percheziții și confiscări nerezonabile guvernamentale prin achiziționarea și utilizarea unor volume uriașe de date extrase în tăcere din telefoanele persoanelor”.

Un „consimțământ” neclar

În documente, guvernul justifică aceste acțiuni prin faptul că toate datele sunt anonime. „Datele de localizare sunt identificate ca ne conținând informații de identificare personală, deoarece sunt asociate cu un număr de identificare a smartphone-ului și nu cu un prenume – în ciuda faptului că scopul final al acestui dispozitiv este de a identifica și urmări persoanele”, afirmă ironic ACLU în declarația sa.

De asemenea, toate aceste date sunt colectate „cu acordul” utilizatorilor, care partajează „voluntar” aceste informații. Cu toate acestea, deși majoritatea companiilor indică faptul că ele colectează date cu caracter personal, cum ar fi datele de localizare, condițiile nu sunt adesea ușor accesibile și sunt dificil de interpretat pentru majoritatea utilizatorilor. În majoritatea cazurilor, utilizatorii acceptă aceste condiții de utilizare, care includ în mod implicit partajarea datelor.

Prin urmare, majoritatea utilizatorilor pur și simplu nu sunt conștienți de faptul că datele lor sunt utilizate în acest mod.

Citiți și:
Fenomenul stalkerware, spionajul domestic al utilizatorilor de telefoane mobile, mai accentuat decât v-ați imagina
Milioane de britanici au avut telefoanele supravegheate după vaccinare, „fără știrea lor”

 

yogaesoteric
4 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More