Ceapa roșie, un medicament valoros din casă – cum să o folosești în scop terapeutic

Ceapa roșie este un adevărat medicament, utilă în mod deosebit în sezonul rece, când suntem mai vulnerabili la gripă și răceli, sau mai sensibili la unele afecțiuni pe care frigul le accentuează.

Ceapa roșie conține cantități mult mai mari de antioxidanți (flavonoide și polifenoli) decât ceapa albă și cea galbenă. Din păcate, cea mai mare cantitate de antioxidanți se regăsește în coaja pe care noi o aruncăm. Experții spun că o ceapă roșie pierde circa 75% din conținutul de antociani și aproape 20% din conținutul de quercetină prin decojirea excesivă.

Conține vitamina C, vitamine din grupul B, calciu, magneziu, fosfor, zinc, fier, acid folic și numeroși antioxidanți. Flavonoidele sunt însă responsabile în mare parte pentru activitatea antioxidantă, imunostimulatoare și anticancerigenă raportată în studiile științifice.

Indicaţii terapeutice

● Îmbolnăviri de tot felul

Ceapa este unul dintre acele alimente care este bine să fie consumate zilnic, datorită efectelor tonice, profilactice și terapeutice remarcabile pe care le are. Mâncați câte 1 ceapă roșie mică în fiecare zi și veți fi ferit de o mulțime de boli.

● Atac de panică, insomnie

Ceapa roșie are efecte calmante deosebite, prin care poate ajuta la liniștirea crizelor de nervi sau la potolirea unui atac de panică. Metoda este simplă: zdrobiți cu pumnul o ceapă roșie mică și inhalați mirosul puternic pe care îl emană.
Pentru purificarea aerului din cameră și alungarea microbilor, pentru îmbunătățirea respirației și dobândirea unui somn liniștit, tăiați o ceapă în sferturi și așezați-o pe un șervețel aproape de pat. Sau puteți pur și simplu mânca puțină ceapă roșie la cină.

● Răceală, tuse, dureri în gât

Un leac eficient pentru răceală și simptomele asociate acesteia este siropul de ceapă roșie. Se iau 3 cepe roșii, se toacă mărunt, apoi se pun la fiert la foc mic cu 150 ml de apă și puțin zahăr brun. Se lasă 5 minute la fiert, apoi se strecoară și se consumă câte 4-5 lingurițe din siropul răcit.

Triburile străvechi foloseau sucul de ceapă în combinație cu miere pentru tratarea tusei și răcelii la copii. 1 linguriță de suc crud de ceapă se amestecă cu 1½ linguriță de miere naturală de albine și se lasă la macerat 3-4 ore. Siropul rezultat se dă copilului bolnav.

● Sinuzită

Zdrobiți 2 cepe roșii și puneți-le la fiert cu tot cu coajă într-un vas cu 1 litru de apă. Lăsați să fiarbă 5 minute, apoi faceți o inhalație cu aburii fierbinți, 10-15 minute, seara, înainte de culcare.

● Dureri de cap

Un remediu la îndemână atunci când ne doare capul sau avem o migrenă este cataplasma cu ceapă roșie. Tăiați o ceapă rondele și așezați-o pe o bucată de pânză sau de tifon lungă. Legați capul cu pânza și lăsați-o să-și exercite efectul calmant preț de câteva minute.

● Dureri articulare și reumatice, gută, inflamații

Ceapa roșie are efecte analgezice și antiinflamatoare. Procedați astfel: tăiați o ceapă roșie felii (rondele). Înfășurați-o într-o bucată de tifon și încălziți compresa pe un capac la bain-marie. Când s-a încălzit, aplicați-o pe locul dureros.Citiţi şi:


Ceapa – unul dintre cele mai vechi alimente-medicament

Ceapă verde tot timpul anului, cultivată chiar la tine acasă! 

yogaesoteric
25 octombrie 2019


Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More