Cel mai bun educator sexual pentru copil este necesar să fie familia

Nu știu de ce, dar i-am socotit mereu pe pedofili cea mai perversă populație psihiatrică. Mult, mult mai alunecoși decât majoritatea criminalilor, uimitor de greu de prins, de-o agilitate și disimulare uimitoare; ăsta e unul din motivele pentru care discursul pro educație sexuală îmi trezește neîncredere: mă gândesc mereu că marii lui promotori ar putea fi niște mari șerpi.

Tragedia e că în lumea asta care apără dreptul la educație sexuală găsim și șerpi, dar și victime reale ale abuzului sexual. Știm că printre promotorii educației sexuale se găsesc persoane care au vorbit deschis despre abuzurile lor sexuale, despre mediul ostil femeii (trupului) în care au trăit încă din a treia copilărie, apoi în adolescență, culminând cu viața matură. Problema e că discursul acestor persoane pare să filtreze educația exclusiv prin traumă. Dar tocmai acesta e dezastrul traumei, că intoxică și atacă relația cu realitatea, dezastru pe care terapia caută să îl repare. Ne găsim în plin paradox: educație prin traumă.

De pildă: „Când apare câte un caz oripilant în care o fată e tratată așa cum suntem sau am fost majoritatea dintre noi…”

Dacă o femeie a fost tratată „oripilant”, socotesc că ea nu poate fi promotorul unui discurs rezonabil despre sexualitate, ci cel mult despre traumă. Eu lucrez cu femei (chiar și bărbați) care au trecut prin experiențe sexuale extreme și ajung la terapie fiindcă sunt bântuiți de anvergura abuzului, de nefasta lui capacitate de a perturba funcțiile interiorității; aceste persoane caută în permanență soluții împotriva unei prigoane psihice care a marcat decisiv interioritatea, funcțiile și resursele acestei interiorități; frica se cronicizează, apar atribuirile catastrofice, anticipările catrastrofice, atașamentele insecurizante, relațiile instabile, invazia gândurilor, disocierile etc.

Mai vedem că experiența violului se asociază cu un cămin slab, lipsit de coeziune, incapabil să își protejeze fiicele și fiii. În absența unor modele de sine și modele despre ceilalți fiabile, aceste fete ajung în lume neechipate să recunoască indiciile care semnalează riscul, amenințarea sau periculozitatea. Mai mult, valoarea lor de sine n-a fost ocrotită în familie, astfel că ea nu poate fi pusă cu adevărat în slujba discernământului care semnifică, în definitiv, încredere în propria judecată, în propria capacitate de a evalua încărcătura unei situații, a unui anturaj, a unor interacțiuni. Fetele acestea sunt pe cont propriu. Și când spun asta am în vedere însingurarea, confuzia și izolarea în care se trăiesc pe sine, în baza unui mediu familial anapoda. Ele nu au pe cine să-și cheme în ajutor (chiar și la nivel de conștiință).

Cine le apără pe aceste fete? Școala? Mira-m-aș. Familia te apără de viol, de note mici, de delincvență, de abuz de substanțe, de sarcini nedorite, de obezitate. Dar nu orice fel de familie.

Câteva statistici din America:

– în America 43% dintre copii cresc fără tată;

– 90% dintre copiii străzii și copiii care fug de acasă sunt copii fără tată;

– 80% dintre violatorii violenți (rapists with rage) provin din familii fără tată;

– 39% dintre deținuții din închisori au crescut fără tată;

– procentul abuzurilor și relelor tratamente aplicate copiilor e de 27,3 la mia de copii în familiile fără tată în comparație cu 15,5 la mia de copii în familiile cu doi părinți (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor);

– copiii care cresc fără tată riscă de 2 ori mai tare să devină obezi decât copiii cu un tată prezent;

– 71% dintre adolescentele care rămân însărcinate provin dintr-un cămin fără tată;

– 63% dintre sinuciderile în rândul tinerilor se petrec în căminele lipsite de tați;

– 85% dintre copii cu tulburări de comportament provin din aceleași cămine fără tați;

– adolescentele care cresc fără tată sunt de 7 ori mai predispuse să rămână însărcinate;

– rata morții infantile în cămine lipsite de tați e de 2 ori mai mare decât în familiile în care e prezent un tată;

– 71% dintre copiii care abandonează școala provin din familii fără tată;

– delicvenții minori provin 90% din familii fără un tată prezent;

– preșcolarii care au un tată implicat dezvoltă abilități de vorbire mai bune;

– băieții iau note mai mari la școală dacă au un tată prezent în viața lor;

– fetele sunt mai bune la matematică dacă au un tată implicat.

Dar acest discurs în favoarea întăririi familiei lipsește cu desăvârșire în rândul unor membri reformiști ai societății. Pretențiile lor rulează în plină contradicție. Comunitatea progresistă nu crede neapărat în familie, însă îi vrea pe copiii ei „safe”, liberi și neasupriți. Cum concep ei eliberarea acestor copii independent de ocrotirea conferită de o familie robustă, nu mi-e clar deloc. Ei sunt cei care se oripilează sincer (și pe bună dreptate) la cazurile de abuz (fete violate, incendiate), însă tot ei sunt cei care declară răspicat: „Copiii nu sunt proprietatea părinților. Copiii au drepturi”.

Conflictul acesta în care se găsesc fac imposibile soluțiile reale. Ei vor binele acestor copii, însă în absența unor modele părintești fiabile, binele nu poate dura. Ei doresc să construiască pe o lipsă flagrantă de fundamente. De aici rezultă o permanentă stare revendicativă, surmenată, rezistentă la consolare. Putem presupune cu destul de mare încredere că militanții provin din familii care au hrănit un model aberant de raportare la copii, fiindcă altfel nu văd cum putem explica această neîncredere și ostilitate îndreptate invariabil împotriva părinților, concepuți mereu ca stupizi, retrograzi, absurzi; aceste reprezentări par să poarte amprenta propriilor experiențe personale.

Autor: Andrada Ilisan

Citiți și:
Barna vrea educație sexuală în școli: „Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților.” Replica publicistului Cătălin Sturza
Rezultatele educației sexuale din Marea Britanie: o fetiță a bătut recordul, devenind mamă la 11 ani

 

yogaesoteric
2 noiembrie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More