Cele mai nocive mărci de ciocolată din România!

Unul dintre dulciurile preferate atât de adulţi, dar mai ales de copii, este ciocolata. Dar cât de sănătos este acest delicios desert? Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conţin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piaţa autohtonă.

Aceşti aditivi, în marea lor majoritate au efecte nefaste asupra sănătății, fiind blamaţi de nutriţionişti, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructe proaspete sau deserturi naturale pe bază de fructe.

Metoda de lucru a celor de la Protecţia Consumatorului după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcţie de numărul de E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de substanţe considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor dulciuri.

„Scopul acestei acţiuni a fost acela de a atrage atenţia consumatorilor asupra importanţei citirii informaţiilor pe care le au la îndemână”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relaţii publice în cadrul organizaţiei.

Novatini şi Poiana – opt E-uri, Anidor şi Lindt – zero E-uri

– Conform studiului, pe primul loc în această ierarhie a E-urilor conţinute de ciocolată, cu maximul de opt, se află Novatini (cu cremă căpşuni şi frişcă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine).

– Şapte E-uri conţin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine.

– Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de căpşuni), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi căpşune) au în compoziţie câte şase E-uri.

– Cinci astfel de aditivi conţin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni), Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka Raspberry Cream.

– În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette, Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.

– Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar „un E”.

– În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) si Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin niciun E.

„Astfel de dulciuri trebuie înlocuite cu legume şi fructe”.


În ceea ce priveşte ciocolata, medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat că acest produs este în general periculos pentru sănătate, mai ales pe termen lung.

„E-urile din ciocolată produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neapărat efecte imediate. Trebuie să ne ferim de astfel de substanţe care nu fac bine sănătăţii. Cu toate acestea, întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi şi conservanţi”, a explicat specialistul.

Cei mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420 – sorbitol, E 270 – acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 – invertază, E322 – lecitină din soia, E476 – poliglicerol poliricinoleat si E 330 – acid citric. Dintre cei opt enumerați, primii cinci sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate.

Citiţi şi:

E-urile fac parte din tehnologia de ucidere în masă a secolelor XX-XXI

Ciocolata Kinder ar conține unele ingrediente cancerigene, iar jeleurile reprezintă un pericol nebănuit pentru creierul copiilor

 
 

yogaesoteric

25 martie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More