Cele mai noi tehnologii nu sunt neapărat şi cele mai bune tehnologii pentru umanitate

 
de Arnaldo
 

Cum va arăta viitorul tehnologic al umanităţii? Pentru mulţi dintre noi, acesta este un subiect foarte interesant şi plin de inspiraţie. Mulţi încă mai sperăm că dezvoltarea tehnologică va aduce cu ea o mai bună comunicare între fiinţele umane, mai multă libertate, mai multă cunoaştere şi bunăstare şi, în final, de ce nu, chiar şi sfârşitul tuturor războaielor şi mult aşteptata pace mondială.

Până la un anumit punct, tehnologia poate fi considerată neutră. Poate să aducă o viaţă mai bună pentru întreaga umanitate, dar ea poate să ducă şi la distrugeri sau la decăderea morală a societăţii. Aşa cum a fost în cazul energiei nucleare, mult prea adesea descoperim că umanitatea nu este suficient de matură pentru „a se juca“ cu asemenea tehnologii. Din această perspectivă, analizând noile direcţii de pe piaţa electronică actuală, cât şi tendinţele globale ale marilor corporaţii, viziunea pe care o obţinem în ce priveşte viitorul nostru apropiat este totuşi prea puţin luminoasă.

Surprize tehnologice de la Google

Regina Dugan, fostul director al Agenţiei pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării, DARPA (Defense Advanced Research Agency), şi actualul „creier“ al diviziei pentru cercetare din cadrul Motorola (companie cumpărată deja de Google), conduce acum câteva proiecte speciale în cadrul firmei Motorola. Iată câteva dintre aceste noutăţi pe care Google le pregăteşte pentru noi:


Tatuajul electronic
– un strat subţire de piele artificială ce include şi un transmiţător extrem de mic) care poate fi folosit pentru autentificare, în locul obişnuitelor parole. Acest tatuaj electronic urmează să fie produs de MC10, o companie parteneră a Motorola.

Vitamina de autentificare – o pastilă care se ingerează şi care, atunci când ajunge în stomac, foloseşte acizii de acolo, care acţionează atunci ca electroliţi, conferindu-i energia necesară. Pastila se activează şi creează un semnal asemănător cu un semnal ECG de 18 biti. Practic, întregul trup va deveni un dispozitiv de autentificare.

Microcipul implantat în creierul utilizatorilor – visul ultim al Google, de a pătrunde efectiv în capul utilizatorilor, folosind sistemele de căutare pentru a citi gândurile şi trimiţând datele direct către microcip. Ben Gomes, vicepreşedintele Google pentru divizia de cercetare, a afirmat de curând că această viziune (ce sună destul de sinistru) e departe de a mai fi considerată de domeniul SF. Ea a început deja să prindă contur prin microcipurile ce ajută persoanele handicapate motor, dependente de scaunul cu rotile.


Cercetările din domeniul reţelelor neuronale profunde
(adică asupra centrelor de procesare a limbajului de la nivelul creierului) sunt unul dintre noile domenii de cercetare ale DNN Research, o companie independentă ce a fost cumpărată în martie 2013 de către Google. Cam în aceeaşi perioadă, Ray Kurzweil (unul dintre savanţii de marcă în domeniul inteligenţei artificiale), s-a alăturat acestui gigantic proiect de cercetare. Această angajare a ridicat multe semne de întrebare, întrucât Kurzweil este probabil cel mai proeminent propagandist al „hard Artificial Intelligence”, care susţine posibilitatea generării conştiinţei în cazul unei fiinţe create artificial.

Creierul artificial – o altă dezvăluire recentă făcută de Google în ce priveşte direcţiile ei de cercetare. Studiile realizate de Google în domeniul tehnicilor de învăţare profundă pentru a produce un creier artificial au fost urmate de angajarea părintelui reţelelor neurale ale computerelor, Geoffrey Hinton.
Luând în considerare toate aceste aspecte, vom ajunge la concluzia că Google este cel mai îndrăzneţ dezvoltator în domeniul inteligenţei artificiale. Un fapt pe care unii l-ar putea considera foarte palpitant, iar alţii extrem de neliniştitor. Sau ambele.

Implantul microcipului sub piele a depăşit stadiul de prototip

Dacă în urmă cu doar douăzeci de ani, cineva ne-ar fi spus că implantul unui microcip sub piele va fi într-o bună zi o realitate, am fi spus că este puţin probabil. Iar dacă acea persoană ne-ar fi spus şi că va sosi o vreme în care vom fi obligaţi să avem cu toţii un microcip implantat, am fi considerat că exagerează considerabil.

Iată însă că în timpul Intel Developer Forum desfăşurat la San Francisco, în septembrie 2013, Mooly Eden, vicepreşedintele companiei Intel la nivel mondial, a afirmat următoarele: „Vom avea cu toţii implanturi sub piele – nu putem să mergem înapoi cu progresul. Putem observa deja direcţia de mers a lucrurilor după dimensiuni şi după consumul de energie. Problema va fi la Hollywood, căci va fi greu să se mai producă filme SF atunci când totul va deveni realitatea de zi cu zi.“

Eden a mai menţionat apoi şi alte tehnologii de avangardă vizate de companie. Împreună cu Nuance Communication, Intel dezvoltă acum un program pe calculator care analizează vocea. Acest software va permite utilizatorilor să aibă discuţii lungi cu computerul, care va putea înţelege chiar şi conotaţiile lucrurilor pe care le spun şi, în timp, va elimina nevoia de a mai atinge computerul.

În plus, a fost prezentată noua generaţie de camere în 3D. „Aceste camere vor putea determina comportamentul şi vor putea face diferenţa dacă suntem calmi sau nervoşi“, spune Mooly Eden. „Cele mai noi experimente sunt însă în domeniul tehnologiilor creierului, cum ar fi, de exemplu, controlul computerului prin intermediul gândurilor. Chiar dacă ochii sunt închişi, dispozitivul va recunoaşte undele cerebrale. Computerul va identifica activitatea creierului, prin urmare chiar dacă doar vă gândiţi la cuvântul «stânga», fără a-l pronunţa, computerul vă va înţelege. Este şocant. Când veţi vedea asta pentru prima oară veţi spune: «Oh, Doamne!»“

Intel a mai declarat recent că va investi 10 milioane de euro în cercetări în domeniul „învăţării automate“.

Tehnologia RFID câştigă tot mai mult teren

Microcipurile RFID (Radio-frequency identification devices) sunt acum parte integrantă a erei electronice – se găsesc în paşapoarte, în cărţile de credit şi într-un mare număr de alte carduri similare. Se aşteaptă ca ele să înlocuiască la un moment dat codul de bare de pe produsele comercializate. În multe ţări, ele sunt deja implantate animalelor, în special celor de casă.

Un număr din ce în ce mai mare de oameni au deja implantat acest microcip sub piele. Tot mai multe şcoli din diferite ţări au început să adopte carduri cu microcip RFID încorporat, destinate autentificării şi monitorizării elevilor în cadrul campusului, din momentul în care sosesc şi până la plecare. Există totuşi şi oameni care îl consideră a fi „Semnul Fiarei“, cel de care suntem avertizaţi în Apocalipsa 13:16-18. Andrea Hernandez, elevă la Northside Independent School District din San Antonio, Texas, a devenit faimoasă pentru refuzul ei ferm de a purta acest card ce include microcipul RFID şi pentru că, în urma acestui conflict, a avut curajul să-şi dea şcoala în judecată.

Noi tehnologii, noi probleme

În mai 2010, un om de ştiinţă britanic a devenit primul om din lume infectat cu un virus de calculator. Dr. Mark Gasson de la University of Reading avea un microcip inserat în mână, care a fost infectat cu un virus. Acest dispozitiv, care îi permite să treacă de uşile de securitate şi să-şi activeze telefonul mobil, este o versiune sofisticată a microcipurilor RFID folosite la animalele de companie. Dr. Gasson susţine că „împreună cu beneficiile acestui gen de tehnologii vin şi anumite riscuri. Putem să ne îmbunătăţim viața, dar la fel ca în cazul îmbunătăţirilor aduse de alte tehnologii, spre exemplu telefoanele mobile, acestea devin vulnerabile la riscuri, cum ar fi problemele de securitate şi virusurile de calculator.“ Cu privire la aceste aspecte, profesorul Rafael Capurro de la Steinbeis Transfer Institute of Information Ethics din Germania a afirmat că „dacă cineva reuşeşte să acceseze online propriul tău implant, atunci problema poate deveni serioasă. Supravegherea poate fi parte a sistemului de îngrijire medicală, dar dacă cineva vrea să-ţi facă rău, atunci asta chiar că devine o problemă.“

Când ştiinţa devine infantilă…

În Japonia, cam în urmă cu un an, Shota Ishiwatari a inventat dispozitivul Tailly – o curea ce are ataşată o coadă mobilă, care se mişcă atunci când persoana care o poartă se emoţionează (dispozitivul este corelat cu frecvenţa ritmului cardiac). După cum putem observa, nu orice invenţie tehnologică este neapărat un pas ascendent pe scara evoluţiei. Uneori poate să fie chiar opusul.

Vigilenţă, bună informare şi o poziţie activă

Am putea considera că aceste tendinţe ale noilor tehnologii nu sunt atât de sumbre şi că, aşa cum spunea Mooly Eden, vicepreşedintele Intel, nu ne putem opune progresului. Totuşi, ar fi util să observăm că aceste direcţii sunt globale şi nu se limitează doar la o ţară sau alta. Un experiment pe care îl observăm într-o zonă a globului devine, curând după aceea, o realitate şi pentru restul globului. Aceasta indică existența unei agende ascunse, care controlează guvernele vizibile ale lumii. De asemenea, a afirma că nu ne putem opune unei anumite tendinţe este o eliminare a priori a liberului arbitru, a capacităţii noastre de a alege. În fapt, noi suntem în orice clipă liberi să alegem ceea ce considerăm just, divin şi benefic pentru noi.

Tocmai de aceea, înainte să achiziţionăm, să folosim sau să susţinem o anumită tehnologie, este bine să ne întrebăm mereu cine anume promovează şi controlează noua tehnologie, care sunt adevăratele intenţii, cine are ceva de câştigat din această nouă tehnologie şi care va fi următorul pas şi următoarea modalitate de folosire a acestei tehnologii.

Celebrul dicton conform căruia primul pas important în a scăpa de posesiunile forţelor demoniace este să le demascăm activitatea, se aplică şi acestor aspecte. Tocmai de aceea, trebuie să urmărim să înţelegem direcţiile către care se îndreaptă trendurile tehnologice şi, în cazul în care nu dorim să urmăm aceste direcţii, să ne opunem cu tot ceea ce ştim şi putem. Faptul că trăim în aceste vremuri, în această societate, nu este o întâmplare; iar a rămâne pasiv şi a afirma că aceste aspecte nu ne interesează sau că nu putem face nimic împotriva lor este o mare păcăleală deoarece, până la urmă, toate acestea se vor răsfrânge şi asupra noastră şi s-ar putea ca atunci să nu mai fim capabili să alegem. Iar dacă o soluţie alternativă nu există încă, putem să începem să o creăm chiar acum.

Citiți și:

INTEL vrea să lanseze pe piaţă implanturile cerebrale până în anul 2020

Implanturile cu microcipuri, supravegherea şi controlul oamenilor prin tehnologia RFID sunt deja o realitate 
Nick Rockefeller recunoaşte că scopul elitei mondiale este reducerea la jumătate a populaţiei globului şi controlul prin implantul de microcipuri


yogaesoteric
11 octombrie 2013

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More