Cercetători: Cuvântul „caucazian” ar trebui interzis deoarece este „rasist” iar cuvântul „european” să fie evitat

Ce termeni „opresivi” se află pe o listă compilată de o universitate americană

Cuvântul „caucazian” ar trebui interzis în studiile științifice și în lucrări, deoarece este „asociat cu o clasificare rasistă a oamenilor”, susține în mod aiuritor un grup de cercetători, care recomandă și evitarea unor termeni culturali precum „european”.

La rândul ei, o universitate din statul american Massachusetts a compilat o listă de cuvinte și fraze pe care le consideră „opresive” și i-a încurajat pe oameni să nu le mai folosească.

Cele două inițiative au venit în contextul unei ofensive tot mai mari în țările occidentale ale așa-numitei cancel culture, fenomenul promovat de stânga liberală și progresistă din vest prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

Un cuvânt arhaic

Propunerea privind interzicerea cuvântului „caucazian” a fost făcută într-un articol intitulat „The language of race, ethnicity, and ancestry in human genetic research” („Limbajul rasei, etniei și strămoșilor în cercetarea genetică umană”). Materialul, care a fost realizat de cinci experți în genetică, inclusiv oameni de știință de la Universitatea Cambridge și University College London (UCL), a fost publicat pe serverul arxiv, unde sunt prezentate materiale înainte de a fi tipărite.

Potrivit experților citați de The Telegraph, termenul de „caucazian” este „depășit și incoerent din punct de vedere științific,” iar oamenii de știință ar fi indicat „să evite utilizarea lui acolo unde este posibil”.

Intenția noastră este de a stimula o discuție foarte necesară despre limbajul geneticii, de a începe un proces de clarificare a terminologiei existente și, în unele cazuri, de a adopta un nou lexicon care servește atât o perspectivă științifică, cât și ne îndepărtează de diferite aspecte ale unui trecut dăunător”, au scris cercetătorii.

Explicând motivele pentru care cer interzicerea cuvântului, oamenii de știință au afirmat: „Caucazianul este un termen din secolul al XVIII-lea inventat pentru a desemna europenii din nord și din vest cu pielea pală sau, în alte conotații arhaice, o gamă mai largă de oameni bazată pe măsurători ale craniului, inclusiv asiatici vestici, asiatici din sud, nord-africani și europeni”.

În ambele contexte istorice, termenul afirmă superioritatea față de alte grupuri și utilizarea sa actuală este, prin urmare, împovărată de probleme științifice, etimologice și culturale.”

Cercetătorii recomandă ca termenul să fie utilizat „numai atunci când este absolut inevitabil” și chiar și atunci ar trebui să existe un avertisment care să explice că el „nu are nicio validitate științifică”.

O altă recomandare este ca termenul să fie prevăzut cu ghilimele atunci când este utilizat în orice analiză.

Oamenii de știință spun că problema principală a termenului „caucazian” este aceea că este „un cuvânt vechi asociat cu clasificări rasiste și pseudo-științifice ale oamenilor.”

Alți termeni care se pretinde că ar trebui interziși

Doctorul Adam Rutherford, unul dintre cei cinci autori ai lucrării și cercetător asociat senior onorific la UCL, a scris pe contul său de Twitter că studiul a fost acceptat de un jurnal, dar nu a fost încă publicat. El a explicat necesitatea interzicerii cuvântului astfel:

Am lucrat de ceva vreme la asta: să declanșez o conversație despre lexiconul geneticii, care continuă să utilizeze terminologie științifică redundantă, confuză și rasistă… Cu siguranță nu impunem sau nu controlăm limbajul, dar dorim să stimulăm un dialog cu colegii din domenii similare și adiacente despre terminologia, seturile de date și instrumentele noastre și să ne îndreptăm către un lexicon care servește știința și ne eliberează de un trecut rasist.”

La rândul său, doctorul Ewan Birney, director adjunct al Laboratorului European de Biologie Moleculară (European Molecular Biology Laboratory) de la Wellcome Genome Campus din Cambridgeshire și co-autor al articolului, a explicat faptul că, dincolo de renunțarea la cuvântul „caucazian,” ar trebui să fie evitați și alți termeni, inclusiv cei care se referă la etnie – precum „nativ american”, „hispanic” și „irlandez alb” – și termeni culturali, precum „european.”

Birney și colegii săi pledează pentru ca oamenii de știință să înlocuiască aceste cuvinte și fraze utilizate în mod obișnuit, cu un limbaj mai complex bazat pe o analiză genetică în doi pași.

În consecință, expertul afirmă că acest limbaj mai tehnic ar putea face ca eticheta de „european” să fie înlocuită cu așa-numitul cluster PCA asociat european, care „urmărește să minimizeze variația factorilor non-genetici și a factorilor genetici”, chiar dacă acest aspect ar putea să fie confuz pentru cei care nu sunt familiari cu genetica. (PCA sau analiza componentelor principale este un instrument pentru analiza genelor care adună caracteristici fizice sau biochimice similare ale speciilor.)

Oamenii de știință au afirmat însă că vor să acorde prioritate „preciziei tehnice în fața conciziei”.

Unele dintre aceste sugestii pot întâmpina dezacorduri; le prezentăm parțial pentru a stimula discuția cu privire la acești termeni și la alți termeni, precum și în speranța că aceasta va duce la convenții lingvistice mai bune și mai precise și la mai puține neînțelegeri, în special în afara geneticii umane”, au adăugat cercetătorii.

Un alt co-autor al studiului, doctorul Alywyn Scally, care lucrează în departamentul de genetică de la Universitatea Cambridge și își are sediul la Darwin College, a scris că materialul scris împreună cu colegii săi a primit „comentarii constructive” de la doctorul Agustin Fuentes, profesor de antropologie la Universitatea Princeton, care a scris un editorial dur în care îl critica pe Charles Darwin.

Agustin Fuentes

El l-a acuzat pe faimosul naturalist, geolog și biolog britanic, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor, că și-a lăsat procesul științific să fie „deformat” de prejudecățile sale, între care rasism, sexism și misoginie.

Expresii „opresive”

Materialul despre interzicerea cuvântului „caucazian” a fost publicat în același timp cu o inițiativă a unei universități din statul american Massachusetts, care a compilat o listă de cuvinte și fraze pe care le consideră „opresive” și i-a încurajat pe oameni să nu le folosească.

Prevention, Advocacy, and Resource Center (PARC) de la Universitatea Brandeis, aflată în apropiere de Boston, a afirmat că recunoaște că „limbajul este un instrument puternic care poate fi folosit pentru a face rău și pentru a perpetua opresiunea. În calitate de comunitate, ne putem strădui să eliminăm din utilizarea noastră de zi cu zi limbajul care i-ar putea răni pe cei care au experimentat violență”.

Printre termenii pe care PARC i-a inclus în noua „listă de limbaj opresiv” se numără „killing it” cu sensul de „a face o impresie deosebită, de a reuși”. „Dacă cineva se descurcă bine, nu este necesar să asemănăm acest fapt cu crima (kill)”, afirmă cei de la Prevention, Advocacy, and Resource Center.

Lista PARC este împărțită în cinci categorii: limbaj violent, limbaj bazat pe identitate, limbaj care nu spune ce vrem să spunem cu adevărat, limbaj inadecvat din punct de vedere cultural și alternative pentru prima persoană.

Printre expresiile considerate violente au fost incluse: „take a shot/stab at” („a încerca / a face o încercare”, dar „shot” înseamnă „împușcătură”), „trigger warning” („avertisment de activare”, dar „trigger” înseamnă și „trăgaci”) și „go off the reservation”, („a se despărți de propriul partid sau grup”, dar face referire la părăsirea rezervației în care erau închiși nativii amerindieni) despre care se spune că „folosesc inutil imagini de rănire a cuiva sau a ceva”.

De asemenea, se cere renunțarea la expresia „rule of thumb” („regulă de bază”), deoarece „se presupune că provine dintr-o veche lege britanică care permitea bărbaților să-și bată soțiile cu bețe nu mai groase decât degetul mare (thumb, în engleză)”.

Lista limbajului bazat pe identitate include, potrivit Washington Examiner, termeni unde masculinul este dominant, cum ar fi „you guys” („voi [băieți]”), „policeman” („polițist”), „congressman” („congresmen”) și „freshman” („boboc”) – cuvinte care includ particula „man”, „bărbat”. În același timp, „ladies and gentleman” („doamnelor și domnilor”) o expresie utilizată adesea pentru adresare în fața unei mulțimi de sexe mixte, nu ar trebui să fie folosită, deoarece „nu include pe toată lumea”, în condițiile existenței mai multor genuri.

De asemenea, termenul „african american” ar trebui să nu mai fie folosit, în locul lui putând fi folosit „black” („negru”). Explicația este că „nu toți negrii sunt din Africa și/sau America”.

Chiar și un termen mai generic, cum ar fi „people of color” („persoane de culoare”) este considerat „opresiv”, centrul recomandând: „Dacă vorbești despre un anumit grup rasial, numește grupul despre care vorbești”.

În mod similar, „transsexual” este un cuvânt pe care „oamenii din afara acelui grup nu ar trebui să-l folosească”. În schimb, universitatea recomandă oamenilor să se refere pur și simplu la ei ca „trans and gender non-conforming folk” („persoane trans și non-conforme cu genul”).

Cuvântul „picnic” a fost inclus pe lista PARC, deoarece „este adesea asociat cu linșările oamenilor negri din Statele Unite”, în cadrul cărora „se spune că spectatorii albi urmăreau linșajul în timp ce mâncau, referindu-se la acestea drept picnicuri sau alți termeni care implică insulte rasiale împotriva oamenilor negri”.

De asemenea, universitatea îi încurajează pe oameni să nu mai folosească cuvinte precum „crazy” („nebun”), „insane” („nebunesc”), „wild” („sălbatic”), „lame” („penibil”), or „walk-in” (unde se intră), deoarece ele implică noțiunea de abilitism, respectiv discriminarea contra persoanelor cu dizabilități sau care sunt percepute a avea dizabilități.

Centrul PARC de la Universitatea Brandeis a descurajat de asemenea utilizarea eufemismelor, a termenilor impreciși sau a oricărui „limbaj care nu spune ce vrem să spunem”.

Lista descurajează, de asemenea, utilizarea termenilor de „victim” („victimă”), „survivor” („supraviețuitor”), „addict” („dependent”), „prostitute” („prostituată”) sau „homeless person” („persoană fără adăpost”). Printre termenii inadecvați din punct de vedere cultural se numără „tribe” („trib”) și „spirit animal” („spirit animal”).

Reacții dure

Lista de termeni publicată de Brandeis a fost criticată vehement, pe bună dreptate, în special de voci ale dreptei americane, care au vorbit de ea ca de un exemplu al cancel culture (cultura anulării), fenomenul promovat de stânga liberală si progresistă din vest prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

New York Post a citat declarația Elisei Stefanik, o republicană din Camera Reprezentanților ce sponsorizează un proiect de lege numit Campus Free Speech and Restoration Act, care a numit lista „un asalt total asupra Primului nostru Amendament” și un exemplu al „culturii anulării promovată de extrema-stângă și care se petrece în școlile noastre”.

Revizuirea radicală a educației de către stânga extremă nu este americană. Ei împing așa-numitele «spații sigure» pentru a elimina diversitatea gândirii, gândirea critică și curiozitatea intelectuală și le înlocuiesc cu spălarea creierului socialistă, gândirea de grup și ideologia marxistă, cum ar fi teoria raselor critice”, a afirmat ea.

Acum, ei folosesc ca arme cuvinte precum «picnic» (picnic) și «policeman» (polițist) pe care le numesc drept opresive”, a comentat politiciana.

Un fost membru al consiliului de administrație de la City University of New York, Jeff Wiesenfeld, a numit lista „o idioțenie, o nebunie și o rușine”.

Aici nu vorbim despre cuvântul care începe cu n”, a spus el, referindu-se la termenul peiorativ care se referă la persoanele de culoare. „Este o tiranie a minorității de stânga care insuflă frică oamenilor. Dacă o duci la extrem, vei ajunge la tiranie.”

Wiesenfeld, fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului, a adăugat: „Este dureros că așa ceva se petrece la Brandeis. Louis Brandeis a fost unul dintre primii judecători evrei ai Curții Supreme. Ar fi îngrozit de acest demers”.

Citiți și:
IMBECILITATEA UIMITOARE a corectitudinii politice: La Cambridge, cuvintele «geniu», «talent» sau «inteligență» au fost INTERZISE
Marea Britanie: Un operator feroviar a interzis angajaților să mai folosească expresia „doamnelor și domnilor”, care nu este suficient de „incluzivă”
Două dintre cele mai cunoscute opere literare din lume au fost interzise zice-se din cauza limbajului rasist folosit de anumite personaje

 

yogaesoteric
22 octombrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More