Cercetătorii au descoperit un mecanism fascinant al creierului: poate avea o viteză de răspuns de 10 ori mai mare decât clipitul

Savanţii au analizat reglarea intensităţii cu care liliecii emit ultrasunete, dezvăluind că aceasta se modifică în funcţie de sunetele din jur cu o rapiditate uluitoare, într-un interval de doar 30 de milisecunde, a zecea parte din timpul necesar pentru a clipi.

Procesul prin care liliecii (şi alte specii, chiar şi oamenii) îşi adaptează „tonul” este unul mai degrabă complex, parcurgând un traseu de la ureche, la creier, la vocalizare, ceea ce teoretic ar necesita mai mult timp decât se credea anterior, scrie Science Daily.

Acesta se mai numeşte şi efectul Lombard şi pentru că se petrece atât de rapid, cercetătorii de la John Hopkins University au rezolvat şi un mister în ceea ce priveşte mecanismul neural care stă la baza lui, ajungând la concluzia că este un reflex fundamental temporal şi nu un comportament cognitiv mai profund care ar fi necesitat un timp de procesare mai îndelungat.

Studiul, publicat recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a avut în vedere monitorizarea a doi lilieci în timpul vânatului, cu ajutorul a 14 microfoane. În unele cazuri, cercetătorii au lăsat liliecii să vâneze în linişte, iar în alte momente au folosit zgomote de variate intensităţi. Oamenii de ştiinţă au observat că liliecii îşi „ridică tonul” sau îl coboară în funcţie de zgomotele din jur, iar procesul complex are loc în doar 30 de milisecunde, un timp ce este de cinci ori mai mic decât se credea anterior.

În afară de înţelegerea acestui proces adaptativ al liliecilor, studiul a mai avut şi miza de a „înţelege conexiunile dintre auz şi vocalizare, inclusiv controlul / reglarea vocii la oameni”, conform cercetătoarei Cynthia Moss, care a participat la acest studiu.

Citiți și:

Neuronii din creier se acordă pe diferite frecvenţe de vibraţie pentru a efectua diferite sarcini în ceea ce priveşte memoria spaţială

Ce se petrece în creierul nostru când ne rugăm?

Specia zburătoare cea mai rapidă la zborul orizontal nu este drepneaua neagră, așa cum se credea până acum, ci un… liliac!

yogaesoteric 

7 decembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More