Adio internet liber: cei «Cinci ochi» se întâlnesc pentru a pune lesa pe internet

Cu toate că agenţiile de informaţii au tot mai multe drepturi de interceptare a comunicaţiilor şi de spionaj electronic, ele par tot mai lipsite de mijloace în faţa valului de atentate teroriste care a cuprins Europa.

„Niciodată să nu laşi cumva o criză nefolosită în avantajul tău” – spunea Emmanuel Rahm, şeful de personal al fostului preşedinte american Barack Obama, despre criza financiară din 2008.

Oficiali ai serviciilor secrete din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă s-au întâlnit pentru a discuta modul în care pot face presiuni asupra companiilor de hi-tech, pentru ca acestea să dea acces serviciilor de securitate la datele criptate şi private.

Scopul întâlnirii aşa numitei coaliţii Cinci Ochi (alcătuită din serviciile de informaţii ale celor cinci ţări), care a avut loc în Canada, a fost acela de a se asigura că „teroriştii şi criminalii nu vor mai fi capabili să opereze liber în spaţiile virtuale”, conform premierului australian Malcolm Turnbull.

„Dreptul la confidenţialitate al unui terorist nu poate fi mai important decât siguranţa publică” – a declarat acesta în parlamentul australian.

Companiile de tehnologie precum Facebook şi Apple au devenit ţinta unui val de presiune din partea agenţiilor de informaţii care le cer să transmită informaţii private care sunt de natură să prevină atacurile teroriste.

Comentariile lui Turnbull sunt un ecou al celor făcute de premierul britanic Theresa May, care, imediat după atacul din Manchester, a cerut restricţionarea drepturilor de care s-ar bucura teroriştii pe internet.

„Trebuie să cooperăm cu guvernele democratice pentru a construi acorduri guvernamentale care să regularizeze spaţiul cibernetic”, a declarat May.

În ultimii cinci ani s-au înmulţit exponenţial tentativele de regularizare a internetului, de desfiinţare a comunicaţiilor criptate şi de a presa companiile producătoare de echipamente să construiască „uşi prin spate”, portiţe ascunse care să permită accesul agențiilor de informaţii.

CIA-ul sub directorul John Brennan a propus astfel de măsuri imediat după atacul asupra Charlie Hebdo, iar Franţa şi Marea Britanie au introdus deja legislaţie în acest sens, după atentatele care au zguduit Europa. Cu toate acestea, în ciuda legislaţiei introduse, atentatele s-au înmulţit, iar serviciile par mai incapabile ca niciodată să controleze fenomenul terorist.

Analiştii şi experţii în domeniul securităţii cibernetice au tras semnale majore de alarmă arătând că breşele în securitate pe care companiile de hi-tech le-ar construi vor fi exploatate imediat de elemente criminale infiltrate în agenţiile de informaţii, care vor scurge informaţiile pe piaţa neagră. Informaţii despre portiţele în sistemul de securitate vor ajunge până la urmă în mâinile teroriştilor, dar şi ale organizaţiilor criminale, generând un potenţial haos în societate.

Ultimul val de atacuri cibernetice majore, wannacry, care a lovit companii şi persoane de pe câteva continente cu câteva luni în urmă, este un exemplu tipic în acest sens. La baza virusului wannacry se află instrumente de spionaj care aparţin agenţiilor de informaţii ale SUA, care au ajuns pe mâna unor grupuri presupus criminale. Acestea au modificat programele pentru a le folosi în scopuri presupus criminale.

Epoch Times a documentat deja infiltrarea agenţiilor de spionaj chineze în platforme financiare majore, precum şi scurgerea breşelor către organizaţii criminale.

Citiți și:

Samsung dezvoltă cipul conceput pentru internetul lucrurilor prin care totul va fi controlat

Noul consens politic: SRI şi Cyberint pentru controlul total al internetuluiyogaesoteric 

7 decembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More