Cercetătorii germani au creat «mantia de invizibilitate» pentru sunet

 

Oamenii de ştiinţă din Germania au demonstrat şi realizat o „mantie de invizibilitate” acustică fabricată din materiale care pot ghida undele sonore în jurul unui obiect.

Cercetătorii din Germania, de la Karlsruhe Institute of Technology (KIT), au aplicat un principiu fundamental al undelor luminoase şi în cazul undelor sonore, şi au creat ceea ce ar putea fi, probabil, descrisă ca o „mantie a tăcerii”, precizează Gizmag.

Multe dintre „pelerinele invizibilităţii” experimentale curente sunt bazate pe aceeaşi idee – lumina ce vine din spatele unui obiect este curbată în jurul lui şi apoi este percepută de către observator, acesta având doar posibilitatea de a vedea ce este în spatele obiectului, nu şi obiectul în sine.

Profesorul dr. Nicolas Stenger a construit şi realizat o microstructură polimerică formată din două materiale pe o placă de sub 1 mm, iar inelele diferite din cadrul ei intră în rezonanţă pentru frecvenţe diferite, în jurul intervalului de 100 de hertzi într-un interval acustic audibil.

Lucrarea cu privire la cercetarea din Karlsruhe a fost recent publicată în revista Physical Review Letters şi concluzionează faptul că fronturile de undă ale vibraţilor sunetului în zona circulară centrală astfel formată nu permit ca sunetele să intre sau să iasă din această regiune.

Nicolas Stenger, alături de un grup de cercetători, este cel care a realizat în 2010 un cristal fotonic pe bază de polimer, care crează o invizibilitate temporală pentru diferite lungimi de undă ale unei radiaţii în cazul microscopiei optice şi spectroscopiei.

Profesorul Martin Wegener, de la Institutul de Fizică Aplicată – KIT, a precizat că, spre deosebire de alte măsuri de protecţie în cazul zgomotelor, undele sonore nu sunt nici absorbite şi nici reflectate de materialul polimeric. Deşi realizat la scară mică, noul concept va fi folosit pentru protecţia persoanelor care lucrează în medii cu zgomote puternice sau pentru a ascunde unele conversaţii private.

Tehnologia care va fi dezvoltată pe baza acestui studiu se doreşte a funcţiona mai bine decât „conul tăcerii” al lui Maxwell Smart.


Citiți și:

Știința față în față cu universul – «Lentila timpului» și fenomene misterioase care apar în diferite locuri de pe glob

Tehnologia extraterestră şi secretele guvernamentale (II)
 

yogaesoteric
10 aprilie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More