Cerere adresată Agenţiei de Monitorizare a presei privind campania recentă a ziarului Adevărul

Către Agenţia de Monitorizare a Presei

În atenţia directorului Mircea Toma

Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) doreşte să vă atragă atenţia asupra unor abateri grave de la deontologia profesiei de jurnalist realizate de către reporterii cotidianului Adevărul. Solicităm Agenţiei de Monitorizare a Presei să ia poziţie în cazul acestor abateri.

Ne adresăm dumneavoastră în urma refuzurilor primite din partea redacţiei Adevărul de a publica drepturile la replică remise de Biroul de Presă MISA, după ce acest cotidian a lansat o serie de patru articole care conţin informaţii false şi calomniatoare la adresa şcolii de yoga MISA.

Cotidianul Adevărul a publicat în perioada 23 mai – 27 iunie o serie de patru articole, bazată pe o suită de informaţii neadevărate, care aduc grave prejudicii şcolii de yoga MISA, cursanţilor şi simpatizanţilor săi.

Jurnalistul Andrei Badin, cel care semnează aceste articole încalcă grav Codul deontologic al ziaristului. Vă prezentăm câteva dintre aceste grave abateri:

  • În articolele „Ritualurile şocante ale sectei lui Bivolaru. Adevărul prezintă modalităţile prin care adepţii MISA ajung, de fapt, sclavi pe plantaţia „dumnezeului” Guru Bivolaru” şi „Noi dezvăluiri şocante din interiorul MISA. Bivolaru „fiul lui Dumnezeu” şi „salvatorul planetei””, publicate în 23 mai şi respectiv 30 mai, semnate de Andrei Badin, este încălcat grav Articolul 5 din deontologia jurnalistică, pentru că reprezentanţilor MISA nu li s-a oferit posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere.
  • Ulterior, în urma unui drept la replică care nu a fost publicat, jurnalistul Andrei Badin a solicitat telefonic punctul de vedere al purtătorului de cuvânt MISA, Crina Calek, pentru cel de-al treilea articol din această serie. În articolul „Copii infectaţi cu HIV în ashramurile MISA, Guru se lăuda că este un mare „profesor” care vindecă orice boală” publicat în 20 iunie, semnat de Andrei Badin şi Valentin Popescu este încălcat grav Articolul 1 din deontologia jurnalistică, pentru că Adevărul publică o înşiruire de minciuni puse pe seama purtătorului de cuvânt MISA. Declaraţia telefonică a acesteia este răsucită şi răstălmăcită, astfel încât cuvintele atribuite Crinei Calek sunt o înşiruire de neadevăruri.
  • O altă recomandare deontologică de care nu a ţinut cont reporterul Adevărul în nici unul din cele patru articole publicate, este Articolul 2 din Codul Deontologic, care spune că „pot fi date publicităţii numai informaţiile a căror veridicitate a fost verificată în prealabil din cel puţin două surse credibile”. Adevărul publică o serie de aşa-zise documente despre care se afirmă că ar fi ale şcolii româneşti de yoga MISA şi îşi bazează documentarea pe unele declaraţii ale unor aşa-numiţi martori, dar fără a aduce nici un argument care să demonstreze veridicitatea acestor documente sau declaraţii. Un exemplu concret referitor la încălcarea Articolului 2 este dat de articolul „Copii infectaţi cu HIV în ashramurile MISA”, din 20 iunie. În textul acestui articol nu se vorbeşte despre acest fapt anunţat de titlu, decât atunci când se spune că „nu este clar dacă micuţii infectaţi cu HIV urmau tratamentul la domiciliu sau în ashramurile MISA”.
  • Andrei Badin încalcă în mod repetat Articolul 5 al deontologiei care spune că „se va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel încât nici un individ nu va fi catalogat drept infractor până când o instanţă juridică nu se va pronunţa”. Mentorului spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, nu i s-a respectat prezumţia de nevinovăţie în nici unul dintre aceste articole, deşi unele dintre acuzaţiile despre care vorbeşte Adevărul sunt pe rolul tribunalului din Sibiu. Până în acest moment, nici unul dintre liderii şcolii de yoga MISA, care sunt acuzaţi în diverse dosare fabricate la comandă politică, nu au fost găsiţi vinovaţi de vreo instanţă judecătorească.
  • De asemenea, prin tonul agresiv al articolelor publicate de Adevărul, Andrei Badin instigă la ură şi violenţă. Un exemplu doar este folosirea foarte frecventă a apelativului „sectă” la adresa şcolii de yoga MISA. Faptul că şcoala de yoga MISA nu este o sectă este demonstrat de un studiu realizat de un recunoscut expert european în secte, preotul Karl Erik Nylund. Sunt citate opiniile calomniatoare ale unor „specialişti” generici, cărora nu li se dau numele, deşi există o serie de alte studii profesioniste care vorbesc despre efectele practicării yoga în cadrul şcolii MISA.

Articolele publicate de Adevărul, precum şi drepturile la replică remise de Biroul de Presă MISA, le aveţi ataşate acestei cereri. De asemenea, mai venim cu o solicitare către dumneavoastră, şi anume de a cere redacţiei Adevărul să aplice propriul Regulament de Utilizare a Forumului de pe site-ul http://www.adevarulonline.ro/, care este încălcat la comentariile ce privesc articolele lui Andrei Badin despre şcoala de yoga MISA. Această cerere detaliată se găseşte, de asemenea, ataşată.

Vă mulţumim şi aşteptăm opinia dumneavoastră în situaţiile pe care vi le-am expus.

Cu respect

Crina Calek

Biroul de Presă MISA

6 iulie 2006

 


Cerere adresată Clubului Român de Presă pentru sancţionarea ziarului Adevărul, 29 iunie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More