Cerere de constituire a unei comisii parlamentare – martie 2006

Această cerere, semnată de 150 de practicanţi yoga, a fost depusă în luna martie 2006 la Comisiile pentru Drepturile Omului şi pentru Abuzuri din Camera Deputaţilor şi din Senatul României

Cerere de constituire a unei comisii parlamentare de anchetare a abuzurilor autorităţilor şi discriminărilor la care sunt supuşi practicanţii yoga din România, cursanţi ai şcolii de yoga MISA

Subsemnaţii, practicanţi yoga în cadrul şcolii româneşti de yoga MISA, solicităm înfiinţarea unei comisii parlamentare care să analizeze ansamblul situaţiei create în jurul Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut, cu concursul autorităţilor şi a majorităţii mass-media. În România de azi, mii de practicanţi yoga sunt zi de zi denigraţi, marginalizaţi, discriminaţi, încălcându-li-se în mod repetat drepturile cetăţeneşti şi umane fundamentale. Cerem înfiinţarea unei comisii de anchetă care să evalueze amploarea acestor evenimente, cauzele şi consecinţele lor, dar şi să propună modalităţi viabile de reparare a prejudiciilor imense aduse yoghinilor.

Şcoala nostră de yoga este una dintre cele mai mari din Europa, este recunoscută de Federaţia Europeană de Yoga şi de Federaţia Internaţională de Yoga. Mai mulţi instructori de yoga din cadrul şcolii noastre au fost aleşi să facă parte din forurile conducătoare, la nivel continental şi internaţional, ale Federaţiei Yoghine, care reuneşte 300 de milioane de practicanţi yoga din întreaga lume. Numai în ultimii doi ani, câteva zeci de persoane au venit să se stabilească în România doar pentru a practica yoga la cursurile noastre.

Extrem de apreciată în străinătate, şcoala de yoga MISA a fost, în România, subiectul unor persecuţii continue din partea autorităţilor, care au ca sursă mentalitatea comunistă moştenită şi menţinută după 1989. România este singura ţară din lume în care practica yoga a fost scoasă înafara legii (în parioada 1982-1990). Veritabila „reprimare” nedreaptă a yoghinilor români vine pe acest fond de ură a mentalităţii comuniste faţă de orice manifestare cu orientare spirituală.

Conform unor sondaje realizate printre cursanţii nostri, practicanţii de yoga din România sunt în proporţie mare intelectuali (aproximativ 80% au studii superioare, iar 17% au şi studii postuniversitare de ex. doctorat). Ei au în general o prestaţie profesională peste medie şi sunt bine integraţi sociali. Problemele cu care se confruntă în societate aceşti oameni se datorează în marea majoritate a cazurilor imaginii aberante şi deformate create opiniei publice despre yoga, MISA, şcoala de yoga MISA.

Campania orchestrată de autorităţi împotriva mişcării yoghine din România are ca rezultat marginalizarea şi denigrarea yoghinilor, instigarea la ură, creearea unor conflicte artificiale în familii şi la locul de muncă. Mai mult de jumătate dintre practicanţii yoga români declară că au fost cu diferite ocazii discriminaţi din cauză că practică yoga, şi le-au fost încălcate drepturile umane şi cetăţeneşti fundamentale. Yoghinii declară că multiplele avantaje pe care le oferă practica yoga (sănătate şi armonie corporală şi psiho-mentală, echilibru interior, relaxare, calm mental, încredere în sine etc.) îi motivează să continue aceste cursuri şi practica yoga, în ciuda tuturor persecuţiilor la care au fost supuşi în special în ultimii doi ani.

Acuzaţiile nefondate vehiculate la adresa noastră au fost de-a lungul timpului multe şi oripilante: trafic şi consum de droguri, prostituţie, deţinere de materiale pornografice, trafic de carne vie, că suntem o organizaţie paramilitară etc. S-a spus despre noi că facem orgii sexuale, ritualuri de magie neagră, sacrificii rituale…  Toate nu sunt decât nişte minciuni grosolane. Aceste acuzaţii au fost rând pe rând lansate în presă citând surse oficiale care nu aduceau însă nici o probă veridică. În ciuda faptului că am fost supravegheaţi continuu de peste 10 ani şi nu există nici cea mai măruntă dovadă pentru a proba aceste afirmaţii, yoghinii sunt apriori consideraţi vinovaţi de toate infracţiunile din codul penal.

Până în prezent, sute de yoghini au fost citaţi la audieri la parchet pentru a fi întrebaţi la modul general ce se face la cursurile de yoga, mulţi dintre ei fiind tracasaţi, ameninţaţi, şantajaţi pentru a fi convinşi să semneze mărturii dictate care îl incriminează pe Gregorian Bivolaru şi alţi instructori de yoga. Ca rezultat, pe baza mărturiilor discutabile a şase persoane, 70 de locuinţe personale au fost puse sub sechestru şi aproape 40 de persoane învinuite într-un dosar care sub titlul pompos de „trafic de persoane” interprezează în mod aberant şi grotesc muncile gospodăreşti pe care orice persoană le face, de bună voie, în casa în care locuieşte: curăţenie, dus gunoiul, cumpărături, mâncare etc.

În cazul MISA, parchetul acţionează după următoarea logică: mai întâi pare să fi hotărât că yoghinii MISA sunt vinovaţi. Apoi se trece la stabilirea infracţiunii de care s-ar putea spune că sunt yoghinii vinovaţi, iar apoi se caută martori care ar putea susţine respectivele acuze, deoarece probe în adevăratul sens al cuvântului nu există. Între timp, se creează cu ajutorul presei o veritabilă psihoză şi în final se justifică totul prin faptul că „opinia publică a cerut represiunile împotriva MISA”. Acest mod atipic de derulare a investigaţiilor, precum şi numărul foarte mare de abuzuri ale investigatorilor, ne fac să afirmăm că există cu o mare probabilitate alte interese care se ascund în spatele acestui scandal creat în mod artificial.

Printre altele, reclamăm şi solicităm investigarea următoarelor aspecte:
– distrugerea imaginii MISA printr-o campanie mediatică susţinută, virulentă, agresivă, generată în principal de declaraţii iresponsabile ale unor „surse judiciare”, şi de furnizarea de materiale către presă din surse SRI, poliţieneşti şi judiciare, în toate cazurile încălcându-se flagrant prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţa privată, dreptul la propria imagine.
– supravegherea continuă şi ilegală a numeroşi practicanţi yoga de către SRI, timp de ani de zile, sub pretextul că ar pune în pericol siguranţa naţională (ulterior unii yoghini fiind inculpaţi în dosare ce vizează infracţiuni de drept comun, nici acelea probate.)
– acţiunile autorităţilor au fost deseori justificate de existenţa unor „plângeri” ai unor cetăţeni la adresa MISA, plângeri de a căror existenţă sau veridicitate avem toate motivele să ne îndoim, şi cerem să se investigheze existenţa şi conţinutul lor
– instigarea realizată de autorităţi cu concursul presei, la adresa practicanţilor yoga, aici incluzând declaraţiile unor oficiali printre care Ioan Rus, Radu Timofte, Raj Tunaru, Bogdan Draghici, Sorin Roşca Stănescu, sau declaraţii date de Parchet şi SRI, citate de presă
– discriminarea sistematică a practicanţilor yoga, în interacţiunea cu autorităţile statului, la serviciu, în societate în general
– descinderile brutale, în forţă, în locuinţele unor practicanţi yoga, mediatizate la maxim ca şi cum am fi un grup de infractori periculoşi: 300 de magistraţi, poliţişti şi jandarmi mascaţi au năvălit în 16 locuinţe, unde erau în total 80 de persoane, pe care le-au brutalizat şi terorizat, totul finalizându-se cu acuzaţia de „întreţinerea unei relaţii cu o minoră”
– modul în care anchetele abuzive care au demarat în 18 martie 2004 şi continuă şi în prezent, urmărindu-se cu orice preţ inventarea unor acuze la adresa yoghinilor
– în imensa majoritate a cazurilor, în campania anti-MISA nu ni s-a acordat nici o şansă de a ne spune punctul de vedere, nu am fost întrebaţi care este poziţia noastră şi nu ni s-a acordat dreptul la replică în mass-media.

În situaţia care s-a creat acum, înfiinţarea unei Comisii Parlamentare care să analizeze exhaustiv situaţia noastră pare să fie singura modalitate de rezolvare, în ţară, a gravelor încălcări ale drepturilor omului şi a drepturilor cetăţeneşti elementare pe care noi le reclamăm de aproape doi ani.

În condiţiile în care am depus până acum sute de memorii, cereri, plângeri, declaraţii, în condiţiile în care am făcut peste 100 de mitinguri şi în continuare toate reclamaţiile noastre sunt ignorate complet în ţară, ne-am îndreptat speranţele către Organizaţii şi personalităţi europene. Un memoriu semnat de 3000 de yoghini conţinând sute de cazuri bine documentate de discriminare a fost trimis organismelor europene. Plângeri, petiţii şi memorii în nume individual sau semnate de sute sau mii de oameni au fost şi vor fi în continuare adresate oficialilor europeni.

Zeci de persoane pot solicita cu succes azil politic în ţări europene, având motive consistente similare cu cele invocate de Gregorian Bivolaru, căruia Suedia i-a acordat statutul de refugiat, echivalent azilului politic. Mulţi dintre  aceşti cetăţeni români nu mai doresc să apeleze la autorităţile române, deoarece sunt multe cazuri de persoane incriminate în dosare penale numai pentru că au protestat faţă de abuzurile procurorilor asupra yoghinilor MISA.

2 aprilie 2006
yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More