Certificatul energetic – act obligatoriu la vânzarea, închirierea, renovarea majoră și construirea unui imobil

De câțiva ani, la cerea Uniunii Europene, a devenit obligatoriu ca la vânzarea, închirierea, renovarea majoră sau pentru imobilele noi să existe și documentul legal numit certificat energetic.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul de performanță energetică a clădirilor sau certificatul energetic, mai pe scurt, este un document legal, tipărit, care ne indică performanța energetică a imobilelor.

Acesta se poate elibera atât pentru întreaga clădire, cât și pentru o unitate a clădirii, adică o parte a acesteia care se poate utiliza în mod separat.

Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor, cu modificările și adăugirile ulterioare, definește performanța energetică drept energia calculată conform unei metodologii de calcul aprobate, pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.

Performanța energetică a unei clădiri sau unități a clădirii se exprimă în principal prin următoarele:
•         clasa energetică;
•         consumul total specific de energie primară;
•         indicele de emisii echivalent CO2;
•         consum total specific de energie din surse regenerabile.

Când este necesar un certificat energetic (certificat de performanță energetică)?

Acest document este obligatoriu să existe atunci când un imobil sau o unitate a clădirii se vinde, se închiriază, se renovează major sau pentru imobilele ce se construiesc.

De asemenea, este necesar la imobilele aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.

Datorită importanței care i se acordă, lipsa acestui document poate duce la amenzi mari sau pot exista și alte consecințe, cum ar fi:

– Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără să existe un certificat energetic valid sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.

– Pentru clădirile care se construiesc, acesta se elaborează prin grija investitorului, respectiv proprietarului sau administratorului (după caz), este prezentat de către acesta, în original, comisiei întrunite în vederea recepției la terminarea lucrărilor și se anexează, în copie, la procesul-verbal de recepție, constituind parte componentă a cărții tehnice a construcției.

– Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.

Categoriile de imobile pentru care este obligatoriu certificatul de performanță energetică?

Acest act este obligatoriu să existe pentru imobilele care se vând, închiriază, renovează major sau se construiesc având următoarele funcțiuni:

•        clădiri cu rol rezidențial – colectiv sau personal (blocuri de apartamente, case/vile);
•        birouri;
•        imobile de învățământ;
•        sănătate;
•        hoteluri și restaurante;
•        activități sportive;
•        comerț;
•        imobile cu alte funcțiuni.

Există și categorii care sunt exceptate:

  • clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
  • clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
  • clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
  • clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
  • clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.

Citiți și:
Cum vor funcționa cu adevărat amprenta ta de carbon și portofelul tău de carbon în lumea distopică pe care a planificat-o Forumul Economic Mondial?
Taxa pe locuință va intra în vigoare din 2027
Eco-anxioșii versus eco-monștri. Pandemia ideologică continuă

 

yogaesoteric
22 martie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More