China iartă datoria pentru 17 națiuni africane

China va ierta 23 de împrumuturi pentru 17 națiuni africane, a anunțat ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi: „China va renunța la cele 23 de împrumuturi fără dobândă pentru 17 țări africane care ajunseseră la scadență până la sfârșitul anului 2021”, a declarat domnul Wang la Forumul pentru Cooperare China-Africa, potrivit unui comunicat.

El a promis că în continuare China va sprijini activ și va participa la construcția de proiecte majore de infrastructură în Africa prin finanțare, investiții și asistență. „Vom continua, de asemenea, să creștem importurile din Africa, să sprijinim dezvoltarea mai mare a sectoarelor agricole și de producție din Africa și să extindem cooperarea în industriile emergente, cum ar fi economia digitală, sănătatea, sectoarele ecologice și cu emisii scăzute de carbon.”

Domnul Wang a promis, de asemenea, că în continuare China va oferi asistență alimentară celor 17 națiuni africane. Criticii susțin că de fapt China este implicată în „diplomația capcanei datoriilor”, susținând că țara emite împrumuturi pentru a asigura în cele din urmă active internaționale strategice.

Sri Lanka, țară din Asia de Sud, a acordat China Merchants Ports Holdings un contract de închiriere pe 99 de ani asupra portului Hambantota, de 1,5 miliarde de dolari, în 2017, după ce a căzut adânc în datorii. Kenya, Africa de Sud și Uganda sunt printre numeroasele state africane care s-au împrumutat masiv de la creditorii chinezi.

Potrivit datelor Băncii Mondiale din 2020 citate de Forbes, națiunile africane cu cea mai mare datorie externă față de China ca procent din venitul național brut sunt Djibouti (43%), Angola (41%) și Republica Democrată Congo (29%).

De asemenea, țările africane s-au alăturat cu entuziasm Inițiativei transcontinentale Drumul și Centura a Chinei pentru a construi infrastructura portuară, feroviară și terestră, Drumul Mătăsii din Beijing.

Australia a renunțat la un acord între Victoria și China pentru infrastructura Belt and Road Initiative în 2021, considerând-o „incompatibilă cu politica externă a Australiei”.

Dar conceptul de „capcană a datoriilor” a fost, de asemenea, criticat, un studiu din 2020 constatând că de fapt China a restructurat sau refinanțat aproximativ 21 de miliarde de dolari din datorii în Africa între 2000 și 2019 „și că de fapt creditorii chinezi nu au apelat la instanțele de judecată pentru a impune plăți și nici nu aplicaseră dobânzi penalizatoare debitorilor aflați în dificultate”.

Între timp, Adalberto Costa Junior, un candidat la președinție în Angola, a promis că va examina datoria țării sale dacă va fi ales. Angola datorează aproximativ 90 de miliarde de dolari, ceea ce o va costa aproximativ 8 miliarde de dolari în fiecare an în amortizare, potrivit Bloomberg. „Nu se cunoaște valoarea datoriei externe reale”, a spus domnul Junior într-un interviu.

Aproximativ 27 de miliarde de dolari din datoria totală a Angolei sunt datorate Chinei, fondurile fiind folosite pentru a construi drumuri, spitale și legături feroviare. Domnul Junior a avertizat că orice împrumuturi care nu sunt legate de proiecte de infrastructură ar putea fi renegociate.

Și când ne gândim că România, partener strategic (sic!!) și membru UE (sic!!) face împrumuturi cu dobânzi de 8-10% din Occident…….

Citiți și:
China împovărează naţiunile sărace cu datorii, susţine un oficial american de top
Cum a devenit China o putere globală

 

yogaesoteric
3 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More