China împovărează naţiunile sărace cu datorii, susţine un oficial american de top

 

China împovărează naţiunile sărace cu datorii nesustenabile prin proiecte de infrastructură la scară mare ce nu sunt viabile din punct de vedere economic, a declarat directorul Overseas Private Investment Corporation (OPIC), o agenţie guvernamentală americană pentru dezvoltare financiară.

Criticile la adresa Beijingului – adresate de preşedintele american Donald Trump într-un război comercial care a provocat agitaţie în economiile lumii – au loc într-un moment în care Washingtonul încearcă să îşi amplifice dezvoltarea financiară în faţa ambiţiilor globale ale Chinei, potrivit Reuters.

Dezvăluită în 2013, iniţiativa Centura şi Drumul a preşedintelui Xi Jinping intenţionează să construiască o reţea de infrastructură care leagă China, pe uscat şi pe mare, de Asia de Sud-Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.
China a promis 126 miliarde de dolari pentru acest plan, care a fost apreciat de promotorii săi ca fiind o sursă de finanţare vitală pentru partenerii lipsiţi de infrastructură din ţările aflate în curs de dezvoltare.

Dar, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters în oraşul sud-african Johannesburg, directorul general al OPIC, Ray Washburne, a avertizat că strategia chineză a creat o capcană a datoriilor pentru multe naţiuni sărace.

„Doar uitaţi-vă la oricare proiect din aceste ţări. Urmărim să convingem ţările să înţeleagă că ele se îndatorează chinezilor”, a precizat acesta.

Washburne nu este primul care avertizează în privinţa datoriilor tot mai mari asociate cu proiectele de infrastructură ale chinezilor. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat în luna aprilie 2018 partenerii din proiectul Centura şi Drumul să nu considere că banii investiţi de chinezi sunt fără obligaţii.


Citiți și:

China intră într-o nouă eră, iar asta va influența tot restul lumii 
Cum a devenit China o putere globală 

 

yogaesoteric
21 februarie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More