China vrea să creeze un nou sistem opresiv: fiecăruia este necesar să i se aloce un punctaj despre «cât de bun cetățean este»!

 

Guvernul comunist chinez dezvoltă un plan pentru a atribui tuturor persoanelor din ţară câte un „scor de cetăţean”. Potrivit ACLU (American Civil Liberties Union) „China pare că urmează să valorifice toate uneltele oferite de era informaţiei – date colectate electronic, reţele de socializare, sortare algoritmică – pentru a construi mecanismul suprem de control social. Este, aşa cum spunea un comentator, «autoritarismul expus ca joc».”

În noul sistem, fiecare cetățean este evaluat printr-un scor între 350 şi 950, iar acel scor este asociat cu o carte de identitate naţională. Acest scor evaluează, pe lângă situația creditelor financiare, și complianţa politică. Exprimarea unei opinii greșite – sau chiar și simpla prietenie cu persoane care exprimă păreri greșite – va afecta scorul. Cu cât scorul este mai mare, cu atât cetățeanul respectiv va primi mai multe privilegii din partea guvernului.

Acest plan oribil va fi administrat prin intermediul companiilor Alibaba şi Tencent, prin care rulează cele mai multe dintre reţelele de socializare chineze aprobate de guvern şi care dețin deja o cantitate impresionantă de date despre ceea ce chinezii îşi spun unii altora. Când vine vorba de sporirea opresiunii, chiar şi comuniştii chinezi observă valoarea firmelor private – în acest caz, Alibaba şi Tencent.

Merită subliniat faptul că cel puţin o firmă americană de tehnologie informaţională face deja parte din acest coşmar opresiv. Yahoo deţine o mare parte – care valorează aproximativ 23 de miliarde de dolari – din acţiunile Alibaba. După cum nota Mark Hemingway de la The Weekly Standard în articolul The Media KowTow din 11 noiembrie 2013 – un reportaj despre faptul că mass-media americană acoperă complice abuzurile comuniştilor chinezi asupra drepturilor omului – companiei Yahoo i s-a permis să achiziţioneze o mare parte din acţiunile Alibaba încă din 2006, la mai puţin de un an după ce Yahoo a făcut publică în mod voluntar, la solicitarea guvernului chinez, identitatea unui activist pentru democrație care utiliza anonim o adresă de e-mail.

Ca urmare, jurnalistul Shi Tao a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru dezvăluirea unor directive ale Departamentului de Propagandă al Chinei care dovedeau că Beijingul reprima inițiativele de comemorare a 15 ani de la masacrul din piaţa Tiananmen. Yahoo spera poate că publicul va crede că aprobarea de a cumpăra stocul de acţiuni extrem de profitabile ale Alibaba nu are nicio legătură cu decizia companiei de a ajuta guvernul chinez să-l întemnițeze pe Shi Tao pentru crima de a fi dorit să trăiască într-o ţară liberă. Totuși, nimeni nu crede aceasta.

Yahoo plănuieşte să transforme investiţia de la Alibaba într-un foarte profitabil holding (companie ce deține pachetul majoritar de acțiuni de la mai multe companii), pentru a evita astfel taxe de miliarde de dolari, însă până acum IRS (Internal Revenue Service – Serviciul de Impozite şi Taxe din America) a tergiversat aprobarea afacerii. Ar fi frumos dacă guvernul american – ca să nu mai vorbim de investitorii companiei Yahoo și de partenerii săi de afaceri – ar acționa astfel încât să demonstreze că le pasă de faptul că firma este dornică să câștige miliarde de dolari profitând de Alibaba şi de planurile sale de a reduce perspectivele financiare şi libertatea politică a 1,3 miliarde de oameni la „scorul cetăţenesc” controlat de un regim criminal şi opresiv. 


Citiţi şi:

Noi dovezi incontestabile care arată că reprimarea acerbă a mișcării Falun Gong a fost trasformată în China într-o afacere extrem de profitabilă

Rusia şi China au lansat o platformă comună de comerţ electronic

Yahoo este acuzat că blochează mesajele manifestanților mișcării de protest «Occupy Wall Street»

 

yogaesoteric
7 decembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More