Citizen Lab acuză compania israeliană Candiru că a dezvoltat și a vândut instrumente de spionaj cibernetic care permit urmărirea telefoanelor și a calculatoarelor…

… prin exploatarea unor vulnerabilități ale Windows, Android și iOS

Un studiu recent, susținut și de Microsoft, arată că peste o sută de jurnaliști și activiști din mai multe țări au fost spionați cu ajutorul instrumentelor cibernetice furnizate de compania israeliană Candiru.

Compania Candiru recrutează veterani din armata israeliană cu competențe în domeniul IT și își vinde produsele exclusiv guvernelor. Poziția oficială a companiei este că programele sale sunt folosite pentru a preveni acte teroriste și alte delicte.

Însă ONU, Citizen Lab din cadrul Universității din Toronto și ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International au documentat că unul dintre produsele Candiru a fost folosit „cu regularitate” pentru a urmări telefoanele și calculatoarele unor jurnaliști, disidenți și activiști din mai multe țări.

Totodată, raportul mai arată că grupul Candiru a vândut un produs care se folosește de vulnerabilitățile din Windows și permite colectarea de parole, importarea de mesaje (chiar și din aplicația criptată Signal) și de e-mailuri. Potrivit Microsoft, astfel de acțiuni au fost operate din mai multe părți ale lumii, între care Arabia Saudită, Israel, Emiratele Arabe Unite, Indonezia și Ungaria pentru a urmări activiști, politicieni și ziariști din Spania, Singapore, Israel, Marea Britanie sau teritoriile palestiniene.

Candiru a încercat să rămână în umbră, dar nu te poți ascunde când vinzi programe spion și susții autoritarismul”, a declarat unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Toronto.

Microsoft a anunțat că a lansat deja un update împotriva programului spion.

Citiți și:
Israelienii folosesc o husă specială pentru telefon pentru a evita să fie urmăriţi de Shin Bet pe tema coronavirus
Prezentul Chinei, viitorul întregii lumi?

yogaesoteric
14 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More