Israelienii folosesc o husă specială pentru telefon pentru a evita să fie urmăriţi de Shin Bet pe tema coronavirus

 

Unii israelieni au găsit o modalitate de a evita acţiunea de urmărire a telefoanelor instrumentată de Shin Bet (Agenţia de securitate Israeliană), un efort aprobat în timpul pandemiei de coronavirus, într-o încercare de a recăpăta controlul asupra infectărilor, scrie N12.

Agenţia de securitate trimite mesaje oamenilor care au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu acest virus că este necesar să rămână în carantină, ceea ce s-a dovedit a fi problematic, deoarece mii de oameni au primit mesaje eronate. Pentru a evita această problemă, unii israelieni folosesc huse speciale pentru telefon care pot bloca urmărirea.

Husa pentru smartphone, vândută de un site numit Faraday, este făcută dintr-o pânză conductoare care poate bloca orice semnal „celular, Wi-Fi, GPS şi RFID”, potrivit descrierii de pe website. Israelienii au recurs la ea pentru a bloca controversatul efort de urmărire al celor de la Shin Bet, care se poate face chiar dacă telefonul este închis, sau pus pe modul „avion”. Serviciul israelian de informaţii poate urmări întregul traseu al unei persoane şi al celor cu care aceasta vine în contact.

„Husa Faraday «buzunar tăcut» blochează frecvenţe între 800MHz – 5GHz, semnalele personale (CMDA/GSM/DCS/PHS/3G/4G/LTE), precum şi Wi-Fi, Bluetooth şi GPS. Mai blochează şi RFID sau NFC”, scrie producătorul pe site.

Produsul a fost numit după Michael Faraday care, în 1836, a inventat o cameră cu pereţii formaţi dintr-o plasă electro-conductivă care blochează câmpul electric, cunoscută astăzi sub denumirea de „cuşca Faraday”.

Produsul vine într-o gamă de stiluri şi preţuri: un săculeţ impermeabil la 100 de dolari, o husă pentru telefon la 110 dolari şi un portofel mai încăpător la preţul de 190 de dolari. În ton cu evitarea supravegherii orchestrate de Shin Bet, israelienii au găsit şi un mod de a evita preţurile mari, şi au început să cumpere huse similare de pe situri israeliene la preţuri între 25 şi 50 de şekeli, potrivit Channel 12.

Dacă husa poate potoli frica utilizatorilor care nu doresc să fie urmăriţi, acesta cauzează probleme pentru agenţie. Numărul mare de plângeri ale cetăţenilor a creat o mare incertitudine în rândul oficialilor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, circa o treime din numărul total de infectaţi au fost descoperiţi de către Shin Bet prin sistemul lor de urmărire a telefoanelor, cazuri care n-ar fi fost descoperite prin mijloacele convenţionale. Totuşi, rapoartele conţin relatări despre zeci de mii de cetăţeni care au primit mesaje cum că este necesar să rămână în carantină din cauza presupusei apropieri de o persoană infectată cu coronavirus, dar multe dintre aceste mesaje s-au dovedit a fi greşite.

Printre îngrijorări se numără şi faptul că Ministerul Sănătăţii a fost depăşit din punctul de vedere al personalului care să verifice sau să confrunte mesajele primite de cetăţeni. Ministerul Sănătăţii a mai fost acuzat că a minţit cu privire la studiile epidemiologice, deoarece un oficial a spus comisiei că circa 400 de asistente medicale urmăresc infecţiile, când de fapt au fost doar 23.

Rapoartele spun că ministerul nici nu a plănuit să angajeze personal pentru a primi telefoane pe timpul nopţii sau în weekend – în timp ce aproape toate mesajele erau trimise în weekend. Mulţi cetăţeni s-au plâns că au petrecut ore întregi aşteptând la telefon să-şi clarifice situaţia după ce au fost notificaţi că este necesar să rămână în carantină, dar fără niciun rost. Această stare de fapt a pus un mare număr de cetăţeni în situaţia de a fi nevoiţi fie să meargă în carantină în mod arbitrar, deoarece nu au putut lua legătura cu cineva din Ministerul Sănătăţii pentru a contesta informaţia despre ei, fie să refuze carantina şi astfel să încalce legea.

Citiţi şi:

Superputerea supravegherii

Covid-19: pregătiri pentru dictatura electronică. Premierul Israelului propune ciparea elevilor, China le-a pus deja brățări electronice…


 

yogaesoteric
4 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More