Ciudățenie a naturii: Movilele Mima din Washington. De peste 150 de ani oamenii de știință urmăresc să afle modul în care s-au format

 

În preriile din statul american Washington, stepele din America de Nord, există câteva mii de movile de pământ, acoperite cu vegetaţie, despre a căror formare nu se cunosc foarte multe aspecte. În ultimii 150 de ani, au fost propuse tot felul de explicaţii, potrivit BBC. Oamenii de știință au crezut pe rând că aceste movile sunt morminte antice, mușuroaie de furnici sau că sunt create de rozătoarele care trăiesc în prerie. Cea mai recentă teorie respinge teoria termitelor sau a rozătoarelor și pune pe seama anumitor plante apariția acestor formațiuni.

Movilele Mima au până la 2 metri înălţime şi un diametru de 7-10 metri, fapt care i-a făcut pe cercetători să renunțe la teoria conform căreia au fost create de rozătoare. Mai mult decât atât, în movile se găsesc pietre mari şi e greu de crezut că micile rozătoare ar fi putut transporta obiecte aşa de grele.

Movilele Mima din Washington acopereau inițial o suprafață de circa 30 km pătrați, însă dezvoltarea urbană, agricultura și alte activități umane au distrus o mare parte dintre acestea. Astăzi, cele rămase sunt desemnate ca un Landmark Natural Național fiind protejate de lege.

De ce se crede acum că ar putea fi create de plante? Ei bine, fiecare plantă îşi întinde rădăcinile şi absoarbe din sol apă şi nutrienţi, porţiunea de sol în care creşte aceasta rămânând fertilă, ca urmare a acestei atrageri a substanţelor vitale spre plantă, în vreme ce în afara razei ei de acțiune fertilitatea scade. Astfel, s-a descoperit că în peticele de vegetaţie din jurul movilelor solul este sărăcit, iar resursele se acumulează în zona movilelor, creând aspectul unor „insuliţe” fertile răspândite regulat pe o mare suprafaţă de teren. Plantele nu formează în mod direct movilele, însă ar influența procesele de depunere şi eroziune a solului sub acţiunea apei şi a vântului: reţin particulele de sol şi reduc eroziunea, astfel încât în aceste petice de vegetaţie se acumulează pământ, ceea ce poate duce la formarea movilelor.

Cu toate că movilele Mima din Washington atrag extrem de mulți turiști, sunt departe de a fi unice; formațiuni similare există și în alte state americane și chiar pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. În Africa de sud Sunt numite „heuweltjies” sau dealurile mici, iar în Brazilia localnicii le cunosc sub denumirea de „campos de murundus” sau câmpurile cu movile. Indiferent de modul în care se formează, un fapt este cert: peisajele create de acestea sunt splendide, și bineînțeles sunt o dovadă în plus a faptului că natura încă nu și-a dezvăluit toate secretele.

Citiți și:

Mușuroaiele de furnici din Australia sunt în mod uimitor aliniate la câmpul magnetic al Pământului

Pietre care călătoresc

 

yogaesoteric
1 martie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More