Cocoș, un an de pușcărie pentru 19 milioane de euro

 

Uşurinţa cu care milionarul Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a descris în declaraţia de inculpat cum jongla cu spăgi de ordinul sutelor de mii de euro şi era implicat în diverse afaceri dubioase de milioane de euro i-a surprins pe magistraţii Înaltei Curţi care judecau unul dintre dosarele privind retrocedările de la ANRP.

„Este nedemn de a-şi exprima opţiunea privind viitorul politic al ţării”, a fost concluzia magistraţilor, care i-au interzis până şi dreptul la vot pentru o perioadă de 2 ani.

În acest caz, Dorin Cocoş a primit o condamnare de trei ani şi o lună de închisoare cu executare şi confiscarea a 10 milioane de euro. În esenţă, Cocoş a primit pedeapsa maximă, dar a beneficiat de mai multe reduceri, după ce a recunoscut acuzaţiile şi a făcut denunţuri la DNA. Decizia nu este definitivă.

„Naturaleţea cu care recunoaşte toate aceste fapte şi face referiri la sume de ordinul milioanelor de euro nepărându-i-se foarte important cuantumul lor (de 8, 10, 13, 16 milioane), ca şi când ar relata chestiuni perfect legale, demonstrează că acesta este modul său de viaţă, iar condamnarea anterioară (din cazul Microsoft – n.red.), dispusă pentru acelaşi gen de infracţiuni, întăreşte această concluzie.
Înalta Curte constata că datele personale ale inculpatului, respectiv vârsta şi starea de sănătate, devin nerelevante în contextul circumstanţelor anterior expuse şi nu justifică aplicarea unei alte pedepse decât cea egală cu maximul prevăzut de lege, de 2 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă ce urmează a fi executată în regim de detenţie”, explică magistraţii.

Reţetă identică şi în „Microsoft”

Dorin Cocoş mai avea o condamnare definitivă la 2 ani şi 4 luni de închisoare în cazul „Microsoft”, unde a folosit aceeaşi „reţetă”: recunoaşterea faptelor şi denunţurile la DNA.

După contopirea celor două pedepse a rezultat sentinţa de 3 ani şi o lună.
„Faţă de natura şi gravitatea faptei, care îl fac nedemn pe inculpat de a ocupa orice funcţie publică sau care implică serviciul autorităţii de stat, dar şi de a-şi exprima opţiunea cu privire la viitorul politic al ţării, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază că se impune şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 literele a, b şi d din Codul Penal, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei”, motivează judecătorii.

Este vorba de dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a alege.

Milioanele de euro

Atunci când a fost audiat la Înalta Curte, Cocoş a făcut mai multe declaraţii care au făcut deliciul presei. De exemplu, a povestit cum a fost omul de legătură dintre afaceristul Stelian Gheorghe şi Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte ANRP.

„Ulterior, am aflat că (Diacomatu – n.red.) este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere”, a relatat Dorin Cocoş.

El a mai spus că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.

„Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri”, a arătat Cocoş.

Întrebat de ce a ajuns să facă aceste fapte, Dorin Cocoş a declarat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.

„Eu am primit pentru al doilea dosar opt milioane de euro ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro”, explica Cocoş, în fața judecătorilor.


Citiţi şi:
Diavolul nu se îmbracă de la Prada – Elena Udrea le dă mură-n gură procurorilor DNA 
Pușcăria ca proiect de țară? 4 milioane de români implicați în dosare penale? (I)

 

yogaesoteric
31 octombrie 2020

 


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More