Coincidenţe şi sincronicităţi uimitoare
de profesor yoga Gregorian Bivolaru
Viaţa este uneori plină de coincidenţe semnificative, iar în unele situaţii, ea ne rezervă surprize de proporţii atunci când apar unele sincronicităţi extraordinare. Vă oferim în cele ce urmează câteva astfel de cazuri de coincidenţe şi sincronicităţi extraordinare.
Cartea din copilărie
Romanciera americană Anne Parrish vizita anticariatele din Paris prin anii 1920, când la un moment dat, a găsit o carte care fusese una dintre cărţile ei favorite din copilărie. Titlul acelei cărţi era „Jack Frost şi alte povestiri”. Fiind foarte interesată de respectiva lucrare, ea a cumpărat cartea cea veche şi i-a arătat-o soţului ei, povestindu-i cu lux de amănunte cât de mult i-a plăcut acea carte când era copil. Soţul a devenit curios, a deschis-o şi spre uimirea celor doi soţi a descoperit următoarea notiţă ce fusese scrisă cu tuş: „ANNE PARRISH, 209 N. WEBER STREET, COLORADO SPRINGS”. În felul acesta, soţul a descoperit că respectiva carte, pe care Anne Parrish o cumpărase de la anticariat, era propria ei carte.
Morţi îngemănate
În anul 2002, doi fraţi gemeni în vârstă de 70 de ani au murit în aceeaşi zi, la un interval de câteva ore unul faţă de celălalt, în urma unor accidente separate, ce s-au produs pe aceeaşi şosea din nordul Finlandei. Primul dintre gemeni a murit fiind lovit de un camion, pe când mergea cu bicicleta, către localitatea Raahe, la aproximativ 600 de km la nord de Helsinki. El a murit la numai aproximativ 1,5 km de locul unde fusese omorât fratele său.
„Aceasta este pur şi simplu o coincidenţă extraordinară, deşi cu totul nefericită. Astfel de accidente nu se petrec în fiecare zi şi ceea ce este uluitor în cazul acestui accident este că atunci şoseaua nu era aglomerată”, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters poliţista Marja-Leena Huhtala. „Pur şi simplu mi s-a ridicat părul în vârful capului când am aflat că cei doi fraţi erau de fapt gemeni şi muriseră în aceeaşi zi. Mi-a venit însă fulgerător în minte că poate cineva, acolo sus, care este Dumnezeu Tatăl, are ceva de spus în această privinţă”, a spus ea.
Călugărul cel salvator şi misterios
În Austria secolului al XIX-lea, un pictor destul de cunoscut, pe nume Joseph Aigner, a încercat de mai multe ori în decursul vieţii sale să se sinucidă. În timpul primei sale tentative de a se spânzura, care a avut loc la vârsta de 18 ani, Aigner a fost oprit să facă funestul gest de un misterios călugăr capucin. La vârsta de 22 de ani, el a fost din nou împiedicat să se spânzure de acelaşi călugăr, care a apărut în mod misterios la momentul potrivit. Opt ani mai târziu, el a fost condamnat la spânzurătoare pentru unele activităţi conspiraţioniste. Dar iată că din nou viaţa i-a fost salvată in extremis prin intervenţia aceluiaşi călugăr misterios.
La vârsta de 68 de ani, Joseph Aigner a reuşit în sfârşit să se sinucidă, folosind un pistol, cu care s-a împuşcat în cap. Deloc surprinzător, ceremonia funerară a fost realizată de acelaşi călugăr capucin. Acel călugăr misterios a fost o fiinţă umană al cărui nume Aigner nu l-a cunoscut niciodată. A rămas un mister cum de a intervenit de fiecare dată acel călugăr capucin la momentul potrivit, salvându-l de mai multe ori de la moarte.
O uluitoare coincidenţă fotografică
O femeie din Germania, care şi-a fotografiat copilul în 1914, a lăsat filmul la developat la un magazin de specialitate din Strasbourg. În acea vreme, unele plăci fotografice erau vândute individual. Apoi a izbucnit Primul Război Mondial şi, neputând să se întoarcă la data stabilită în Strasbourg, femeia a renunţat pentru totdeauna la fotografie şi era chiar sigură că acea fotografie s-a pierdut. Doi ani mai târziu, ea a cumpărat o placă de film în Frankfurt, de la un magazin de antichităţi situat la 200 de kilometri depărtare, pentru a-şi fotografia fetiţa nou-născută. Când a fost developat, filmul s-a dovedit a fi o dublă expunere, imaginea fetiţei fiind suprapusă peste imaginea anterioară a băiatului ei.
Printr-o extraordinară întorsătură a sorţii, filmul ei original, care nu a fost niciodată developat, a fost etichetat din greşeală ca fiind nefolosit şi i-a fost, în cele din urmă, revândut tot ei.
Cartea ce a fost în mod uluitor redescoperită
În 1973, actorul Anthony Hopkins a fost de acord să apară şi să joace un rol în filmul „The Girl from Petrovka”, după un roman de George Feifer. Neputând să găsească un exemplar al cărţii nicăieri în Londra, Hopkins a fost profund surprins să găsească totuşi un exemplar al acelei cărţi ce fusese abandonat undeva pe o bancă, într-o gară.
S-a dovedit apoi că a fost chiar exemplarul adnotat al lui George Feifer, pe care Feifer îl împrumutase unui prieten şi care după aceea fusese furat din maşina acestuia.
Răzbunarea uluitoare a glonţului
În anul 1883, Henry Ziegland a rupt relaţia cu iubita sa, care, de disperare, s-a sinucis. Fratele fetei s-a înfuriat foarte tare şi după ce l-a căutat pe Ziegland, l-a găsit şi l-a împuşcat. Crezând că l-a ucis, fratele acelei femei a mers acasă şi s-a sinucis. Henry Ziegland nu a murit după ce a fost împuşcat. Glonţul respectiv i-a zgâriat doar faţa şi s-a înfipt apoi într-un copac.
Mulţi ani mai târziu, în anul 1913, Ziegland a decis să taie chiar acel copac, care încă mai avea glonţul cu pricina în el. Uriaşul copac părea atât de rezistent încât el a decis să-l dinamiteze. A pus explozibilul, iar explozia care a urmat a proiectat glonţul buclucaş în capul lui Ziegland şi l-a ucis pe loc.
Taxiul şi moartea
În anul 1975, în timp ce mergea cu o motoretă în Bermuda, un bărbat a fost lovit grav şi, în final, ucis de un taxi.
Un an mai târziu, fratele acelui bărbat a fost ucis exact în acelaşi fel. De fapt, merită să menţionăm că el se deplasa cu aceeaşi motoretă care aparţinuse fratelui său. Mai mult decât atât, el a fost lovit exact de acelaşi taxi, care era condus de acelaşi şofer şi care ducea exact acelaşi pasager!
O uluitoare coincidenţă istorică
Viaţa lui Thomas Jefferson şi cea a lui John Adams, doi dintre părinţii fondatori ai Americii, au avut nişte conexiuni foarte interesante. Jefferson a compus Declaraţia de Independenţă şi i-a arătat nişte ciorne ale acesteia lui Adams care (împreună cu Benjamin Franklin) l-a ajutat să o definitiveze. Documentul a fost apoi aprobat de Congresul Continental pe 4 iulie 1776.
Surprinzător este faptul că atât Jefferson, cât şi Adams au murit amândoi în aceeaşi zi, 4 iulie 1826, la exact 50 de ani după semnarea Declaraţiei de Independenţă.
O coincidenţă uluitoare a scriitorului Edgar Allan Poe
În anul 1838, faimosul autor de scrieri fantastice Edgar Allan Poe şi-a publicat singurul său roman: „Povestea lui Arthur Gordon Pym din Nantucket“. Era vorba despre patru supravieţuitori ai unui naufragiu care au rămas într-o barcă timp de multe zile, fără niciun fel de provizii, hotărându-se în cele din urmă să-l ucidă şi să-l mănânce pe steward, al cărui nume era Richard Parker.
Mulţi ani mai târziu, în anul 1884, în urma naufragiului goeletei Mignonette, au rămas numai patru supravieţuitori, care au rătăcit într-o barcă de salvare timp de mai multe zile. În cele din urmă, cei trei membri mai în vârstă ai echipajului l-au ucis şi l-au mâncat pe steward. S-a descoperit ulterior că numele acestuia era Richard Parker.
O extraordinară sincronicitate regală
În Monza, Italia, regele Umberto I s-a dus să ia cina la un mic restaurant, însoţit de aghiotantul său, generalul Emilio Ponzia-Vaglia. Atunci când patronul restaurantului a preluat comanda regelui Umberto, regele a observat că şi patronul restaurantului era uluitor de asemănător cu el, astfel că amândoi erau virtual identici, atât la chip şi la statură. Fiind foarte curioşi unul faţă de celălalt, după ce au făcut cunoştinţă au început apoi să discute amândoi despre izbitoarele asemănări dintre ei şi au descoperit în cursul discuţiei care a avut loc mai multe asemănări extraordinare:
1. Amândoi se născuseră în aceeaşi zi şi în acelaşi an, 14 martie 1844.
2. Amândoi se născuseră în acelaşi oraş.
3. Amândoi s-au căsătorit apoi cu câte o femeie care avea un nume identic, Margherita.
4. Patronul îşi deschisese restaurantul în aceeaşi zi în care regele Umberto fusese încoronat ca rege al Italiei.
Pe 29 iulie 1900, regele Umberto a fost informat că patronul restaurantului murise chiar în acea zi, ca urmare a unei misterioase împuşcături accidentale, şi, pe când îşi exprima regretul, regele a fost asasinat, la rândul lui, de un tânăr anarhist din mulţime.
Copilul cel norocos
În oraşul Detroit al anilor 1930, un bărbat pe nume Joseph Figlock avea să devină un personaj uimitor în viaţa unei tinere femei, care în mod aparent era o incredibil de neglijentă mamă. Atunci când Figlock tocmai se afla pe stradă, copilul acelei tinere femei a căzut de la o mare înălţime, iar în cădere, copilul a fost prins ca prin miracol de către Figlock. Căderea copilului, care ar fi putut fi mortală, a fost, astfel, în mod providenţial oprită şi, cu acea ocazie, amândoi au scăpat nevătămaţi.
Un an mai târziu, exact acelaşi copil a căzut de la exact aceeaşi fereastră şi s-a prăbuşit din nou peste Figlock, care tocmai trecea pe sub fereastra respectivă. Din nou, Figlock l-a prins în braţe şi din nou amândoi au supravieţuit incidentului respectiv.
Material preluat din Programul spiritual al Simpozionului Internaţional de Yoga, Herculane 2010
Citiţi şi:
Sincronicităţi uluitoare
Cazuri faimoase de coincidenţe stranii
yogaesoteric
7 iulie 2010