Comisia Europeană vrea să oblige țările să „compenseze” o parte din emisiile de carbon pe care le produc prin finanțarea de proiecte în afara granițelor UE
Ținta climatică a Comisiei Europene pentru 2040 va fi anunțată pe 2 iulie. Aceasta va include utilizarea creditelor internaționale de carbon, potrivit Politico.
Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, le-a spus recent reprezentanților guvernamentali la Bruxelles că executivul UE va propune o țintă de reducere a emisiilor cu 90%, cu unele flexibilități privind modul în care statele membre pot atinge acest obiectiv, au declarat doi diplomați pentru Politico, sub protecția anonimatului.
Hoekstra a spus că una dintre flexibilitățile pe care Comisia le va acorda guvernelor este utilizarea creditelor internaționale de carbon. Acestea vor permite țărilor UE să îndeplinească parțial obiectivul pentru 2040. Ele vor finanța proiecte de reducere a emisiilor în străinătate. Practic, nu vor fi nevoite să își reducă propria amprentă de carbon, dacă finanțează proiecte în afara UE.
Creditele de carbon funcționează astfel: o țară din UE plătește pentru un proiect care reduce emisiile într-o altă țară (de obicei o țară mai săracă). Proiectul poate fi un parc solar care înlocuiește o centrală pe cărbune poluantă, de exemplu. Însă, în loc ca țara gazdă să contabilizeze reducerea emisiilor în obiectivul său propriu, țara din UE primește creditul.
În practică, astfel de tranzacții nu au dus adesea la reduceri documentate ale emisiilor.
Comisia era necesar să prezinte obiectivul pentru 2040 până la sfârșitul lunii martie. Executivul UE a ales să amâne publicarea și să exploreze opțiuni pentru a atenua obiectivul prin flexibilități, inclusiv credite de carbon, după ce a constatat un sprijin insuficient pentru obiectiv din partea guvernelor UE și a Parlamentului European.
Germania, Franța și Polonia și-au exprimat sprijinul pentru includerea creditelor de carbon. De cealaltă parte, criticii avertizează că utilizarea acestora ar submina eforturile blocului de a-și decarboniza economia până la jumătatea secolului.
Citiți și:
Elitele FEM și controlul emisiilor de carbon
Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI
yogaesoteric
6 iunie 2025