Compușii din lăstarii de broccoli pot ajuta la combaterea gastritei și a ulcerațiilor stomacale

 

Broccoli (Brassica oleracea) ca atare este plin de vitamine și minerale. De fapt, această legumă umilă – care face parte din aceeaşi familie cu varza și care este un aliment de bază în multe gospodării – are un conţinut atât de bogat în principii active, încât oferă un pic din aproape fiecare nutrient de care are trupul nostru are nevoie. În plus, este chiar gustos.

Cu toate acestea, știați că există o formă de broccoli care este chiar și mai bogată în vitamine și minerale?

Lăstarii de broccoli, cea mai fragedă formă a plantei, mult înainte de a-și forma tulpinile groase și cunoscutele bucheţele, seamănă foarte mult cu lăstarii de lucernă și sunt de obicei culeşi atunci când au doar trei-cinci zile. În ciuda faptului că seamănă cu lucerna, lăstarii de broccoli nu au aroma fină de nuci a acesteia. În schimb, sunt ceva mai aspri și mai picanţi la gust, ceea ce îi face să fie un adaos perfect la multe feluri de mâncare.

Totuși, aspectul la care excelează este conținutul lor de nutrienți.

Lăstarii de broccoli: un distrugător al cancerului?

Germenii de broccoli sunt bogați în nutrienți esențiali precum vitamina K, vitamina C, proteine, potasiu, fier, mangan, folat și fibre dietetice, şi în plus conțin compuși fitochimici care stimulează sănătatea, precum indol-3-carbinol, carotenoizi, kemferol și quercetină. Cea mai puternică substanţă activă din compoziţia lor este însă glucorafanina, un compus glucosinolat care, atunci când este descompus, produce sulforafan (SFN).

Acest compus bogat în sulf, care se găsește frecvent în legumele crucifere, cum ar fi varza, bok choy, muștarul de frunze, varza de Bruxelles, conopida și, bineînţeles, broccoli, se remarcă pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate – unul dintre acestea fiind prevenirea cancerului de stomac.

Potrivit unui studiu publicat în revista Current Pharmaceutical Design, sulforafanul are capacitatea de a proteja stomacul și intestinul împotriva gastritei sau inflamației mucoasei stomacale, care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în ulcere și în felul acesta crește riscul de cancer de stomac.

Există două cauze principale ale gastritei: infecțiile provocate de Helicobacter pylori și efectele secundare ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Cercetătorul Akinori Yanaka, de la Universitatea din Tsukuba din Japonia, a declarat că el și echipa sa au ajuns la concluziile de mai sus după ce au examinat efectele sulforafanului asupra viabilității H. pylori in vitro și a nivelurilor de gastrită la șoarecii infectați cu H. pylori in vivo, precum și la subiecţi umani infectați cu H. pylori. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, efectele sulforafanului asupra leziunilor intestinului subțire induse de AINS la șoareci.

Participanților umani la studiu li s-au administrat oral lăstari de broccoli. Potrivit lui Yanaka, el și echipa sa au descoperit că sulforafanul a inhibat cu succes viabilitatea H. pylori atât in vitro cât și in vivo și că a atenuat gastrita indusă de H. pylori atât la șoareci, cât și la oameni. În plus, echipa lui Yanaka a mai descoperit că sulforafanul nu numai că a atenuat vătămarea indusă de aspirină celulelor epiteliale ale intestinului subțire in vitro, dar și că a ameliorat leziunea intestinală mică indusă de indometacină la șoareci in vivo.

Un tezaur de beneficii pentru sănătate

Pe lângă capacitatea de a proteja împotriva cancerului, lăstarii de broccoli au multe alte beneficii pentru sănătate, ce au fost confirmate de studii anterioare:

Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature – Lăstarii de broccoli sunt plini de antioxidanți care pot neutraliza activitatea radicalilor liberi și stresul oxidativ din organism. Proprietăţile antioxidante, împreună cu conținutul bogat de vitamina A și vitamina C, ajută la prevenirea îmbătrânirii premature.

Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii – Conform cercetărilor, o dietă bogată în alimente care conțin sulforafan, cum ar fi lăstarii de broccoli și alte legume crucifere, poate ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și a tensiunii arteriale. La rândul său, acest efect poate contribui la scăderea riscului general de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, atacurile de cord și chiar accidentele vasculare cerebrale.

Citiţi şi:

Vindecătorul cu 1.000 de proprietăți: încetinește procesul de îmbătrânire, întărește sistemul imunitar

Diminuarea producției de energie în celule accelerează îmbătrânirea. O substanță existentă în broccoli poate împiedica acest fenomen!

 

 yogaesoteric
24 martie 2020

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More