Contrabandă cu arme în Ucraina

Șeful poliției finlandeze denunță contrabanda cu arme furnizate Ucrainei

Christer Ahlgren, superintendent al Biroului Național de Investigații finlandez (NBI), a îndrăznit să rupă tabu-ul statului ucrainean. Într-un interviu acordat pentru media digitală YLE pe 30 octombrie, el a spus că armele furnizate de Finlanda Ucrainei, în prima săptămână după intervenția rusă, au fost introduse ilegal înapoi în Finlanda.

Este posibil ca armele trimise în Ucraina să se fi întors în Finlanda și să fi ajuns în subteranele criminale, inclusiv în mâinile unor bande cunoscute de crimă organizată”. El a adăugat: „Au fost stabilite rute între Ucraina și Finlanda pentru contrabanda cu arme”.

Potrivit informațiilor preliminare pe care el susține că le-a primit, aceste grupuri criminale au capturat „arme militare, cum ar fi puștile de asalt concepute pentru forțele ucrainene”. Dar acest fapt nu ar viza doar Finlanda. „Arme trimise de mai multe țări în Ucraina au fost găsite în Suedia, Danemarca și Țările de Jos”, mai spune Ahlgren.

Rutele și contactele pentru traficul ilegal de arme dinspre Ucraina către Finlanda există deja”, a declarat Ahlgren fără nicio îndoială. „Trei dintre cele mai mari bande de motocicliști din lume, care fac parte din organizații internaționale mai mari, sunt active în Finlanda. Una dintre ele este Bandidos MC, care are o unitate în majoritatea orașelor mari din Ucraina”, a detaliat șeful poliției finlandeze pentru YLE.

Ucraina a primit un volum mare de arme și asta este bine, dar va fi necesar să ne ocupăm de aceste arme timp de zeci de ani și să plătim prețul aici.” Subliniind această idee, el regretă faptul că „factorii de decizie [au] uitat că războiul din Ucraina a creat mai mult de lucru pentru forțele de poliție, dar acest fapt nu s-a tradus printr-o creștere a personalului a fondurilor. În prezent, controalele de securitate sunt obligatorii pentru personalul din aeroporturi, dar aceleași controale nu sunt necesare pentru lucrătorii portuari, ceea ce le oferă infractorilor o portiță de intrare în porturile finlandeze.

Ministerul ucrainean de Interne a emis rapid o dezmințire. „Propagandiștii de la Kremlin creează mituri și ficțiuni periculoase despre procesele din Ucraina”. În aceeași ordine de idei, Kievul acuză YLE că a publicat informații „oarecum inventate”, „oarecum” rămânând la latitudinea fiecăruia, și de a fi publicat informații pe care „polițistul în realitate nu le-a spus”. În cele din urmă, „de a fi murdărit statul ucrainean în ochii aliaților săi, conform voinței lui Putin”.

În fața unei astfel de acuzații, mass-media finlandeză nu a rezistat. Aceasta a făcut amendamente, de data aceasta citându-l pe Markus Välimäki, director adjunct al BNI. Cu titlu de „clarificare”, el a precizat că „Poliția finlandeză nu are nicio dovadă că armele furnizate în cadrul ajutorului militar acordat Ucrainei au fost introduse ilegal în țară”.

Catarsisul lui Christer Ahlgren nu a durat mult în fața nesfârșitelor mizerii ucrainene. Dar aceasta nu este prima fisură în consensul geopolitic al lui „nimic nu este prea bun pentru Ucraina”. Confruntați cu imposibilitatea tehnică de a urmări fluxul de mijloace financiare și de arme trimise la Kiev, câteva voci s-au ridicat deja. Printre acestea se numără și cea a secretarului general al Interpol, Jurgen Stock, în timpul unei conferințe la sediul Asociației anglo-americane de presă, la 1 iunie (declarații preluate de FranceSoir): „Nu am nicio îndoială că vânzarea de arme ilegale va crește […] Nu numai în regiunea adiacentă zonei de conflict, dar, după cum știm din experiență, aceste arme pot fi traficate pe alte continente. Am văzut aceasta în regiunea Balcanilor. Am văzut acest fenomen în multe teatre din Africa și, bineînțeles, multe organizații criminale încearcă să exploateze situația haotică, disponibilitatea armelor, inclusiv a armelor militare”.

În Statele Unite, încep să se audă voci care cer responsabilitate pentru utilizarea ajutorului acordat Ucrainei, și nu doar din rândurile republicanilor. Și din rândul democraților. Pramila Jayapal, liderul grupului progresist din statul Washington, i-a cerut președintelui Joe Biden „să își reconsidere strategia cu Rusia, sporind ajutorul militar și economic acordat Ucrainei printr-o diplomație proactivă, dublând eforturile de a găsi un cadru realist pentru o încetare a focului”. De partea republicană, dacă la început s-au întrecut în susținerea Ucrainei, mesajele au devenit ulterior mai contrastante.

Dincolo de chestiunea pozițiilor cu privire la relevanța sau nu a unui astfel de ajutor, în funcție de lectura geopolitică, istorică și de drept public a conflictului dintre două națiuni etnic omogene, problema care desparte apele și de la care ar fi fost necesar să pornească statele de drept consolidate, este cea a transparenței și a responsabilității. Într-adevăr, responsabilitatea, sau chiar responsabilitatea profundă, a devenit un punct central al campaniei republicane.

Ar fi necesar, de asemenea, să se ceară responsabilitate și Uniunii Europene și națiunilor care o compun. Polițistul finlandez a fost obligat să își retracteze declarațiile. Dar faptele sunt dure. Și ele sunt precedate de o lungă istorie de corupție și trafic de arme din Ucraina.

Tehnicienii UE au cerut guvernului spaniol Pedro Sanchez să dea socoteală pentru distribuirea fondurilor Next Generation înainte de a-i fi plătită a treia tranșă. Aceste fonduri au fost concepute pentru a face față consecințelor măsurilor instituite ca răspuns la pandemia din 2020. Aceeași meticulozitate ce îi este cerută unuia dintre statele fondatoare ale UE lipsește cu desăvârșire atunci când este vorba de a cere Ucrainei să justifice utilizarea fondurilor alocate, care sunt disproporționate față de ceea ce primesc statele din sudul Europei. Ironia sorții este că Volodimir Zelenski a implorat Spania pentru un ajutor financiar suplimentar în timpul vizitei la Kiev a ministrului spaniol de Externe, José Manuel Albares.

Oficialii Curții Europene de Conturi au fost absenți în ceea ce privește problema Ucrainei, din 2016. Este important de amintit că ajutorul militar și financiar pentru această țară nu a așteptat până în februarie 2022.

Citiți și:
Ce arme sunt în Ucraina?
Șefii Uniunii Europene au deturnat miliarde de euro pentru războiul din Ucraina
CNN recunoaște: Ucraina este un poligon de încercare

 

yogaesoteric
25 martie 2023

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More