Control total: Nici nu bănuim că suntem urmăriți

 

Utilizatorii de computere personale în care, în opinia lor, sunt instalate programe antivirus fiabile ar putea nici să nu bănuiască faptul că, prin găurile din programul sistemului de operare PC, le poate fi urmărită aproape fiecare acțiune.

Astăzi teama de a fi urmărit este una dintre cele mai răspândite fobii. Nici românii nu au scăpat de această pacoste: în discuțiile cu oamenii deseori îi poți auzi vorbind de un ecou straniu ce răsună în timpul convorbirilor telefonice sau poți observa cum camerele web de pe laptopuri sunt lipite cu hârtie sau cu scotch.

Cetățenii noștri vigilenți dau vina pentru toate aceste măsuri de precauție pe „interceptarea convorbirilor telefonice” și pe urmărire, demonstrându-și unul altuia că anume în acest mod sunt urmăriți de serviciile interesate.

Există totuși un sâmbure de adevăr în suspiciunea concetățenilor noștri. Doar că deseori el este ascuns acolo unde lor nici nu le trece prin cap, și anume în sistemul de operare al computerului, prin ale cărui „găuri” se poate urmări clar ce a făcut utilizatorul aşezat în fața monitorului: ce acțiuni a efectuat, dacă a avut o corespondență de afaceri sau s-a distrat cu jocuri fruit cocktail.

Găurile fatale în program

Expertul în domeniul securității informatice Andrei Rusnac a discutat cu reporterul Sputnik Moldova despre modalitatea de a colecta date despre utilizator prin unul dintre cele mai răspândite sisteme de operare.

„La majoritatea utilizatorilor este instalat în computer sistemul de operare Windows. La acest sistem sunt conectați mii de oameni, iar fiecare dintre ei răspunde pentru modulul său. Persoane de la Microsoft, care au testat sistemul de operare, au constatat că există niște găuri prin care poate fi colectată informația necesară despre utilizator”, a menționat expertul.

Potrivit acestuia, alți experți, din afară, care au analizat securitatea acestui sistem de operare, au descoperit astfel de găuri și le vând pe fiecare în parte la un preț care ajunge până la un milion de dolari. Rusnac susține că întotdeauna se găsesc doritori de a procura o asemenea „marfă dubioasă”.

„Acesta este un întreg sector al afacerilor tenebroase. Astfel de găuri sunt vândute clienților necinstiți de mai multe ori. Hackerii se ocupă de comercializarea găurilor descoperite în sistemul de operare în cadrul forumurilor închise. Principiul pătrunderii în sistemul de operare PC al unui utilizator concret constă în faptul că, prin intermediul instalării unei aplicații oarecare, printr-un link pe care a apăsat userul, în sistem începe urmărirea asupra acțiunilor acestuia, asupra activității lui la computer”, a specificat Rusnac.

Ochiul atotvăzător

„Astăzi, nici chiar pentru serviciile din România nu este prea complicat să obțină o informație de pe camera web a unui computer staționar sau de pe laptop. Principalul pentru ei este să vrea, iar restul este o chestiune de tehnică. S-ar putea nici să nu bănuiți că în momentul în care sunteţi la computer, ochiul atotvăzător al serviciilor speciale vă urmărește neîncetat”, a menționat în discuția cu reporterul Sputnik Moldova specialistul în domeniul IT Vadim Melnic.

Cât despre fobia, devenită deja tradițională în rândurile cetățenilor țării, că discuțiile telefonice sunt interceptate de serviciile secrete, în acest caz suspiciunile pot fi întemeiate, susține expertul.

„Astăzi nu este greu să interceptezi convorbirea unui cetățean la telefonul mobil, fără a mai vorbi de aparatele staționare. Acestea erau «ascultate» cu succes încă prin anii ’50-’60 ai secolului trecut, înregistrând convorbirile pe benzi magnetice. Convorbirile la telefonul mobil sunt și ele înregistrate cu succes. În orice caz, eu sunt la curent că serviciile speciale de stat dispun demult de această aparatură”, a declarat Melnic.

Potrivit specialistului, populația nu are motive de panică și complexe, deoarece serviciile speciale i-au „ascultat” întotdeauna pe cei care prezintă pentru ele un interes deosebit. Expertul constată că, de regulă, printre persoanele „ascultate” se numără politicienii, persoanele care au relații cu aceștia, conducătorii întreprinderilor mari de stat sau private, ai corporațiilor, precum și jurnaliștii care propagă informații alternative, diferite de politica promovată de autorități.


Citiţi şi:

Serviciile secrete sunt dotate cu tehnică de ultimă generaţie. Nu mai scapă nimeni de filaj

Edward Snowden: telefoanele pot fi urmărite chiar şi fără acces direct la dispozitiv

Ultimele caracteristici ale dispozitivelor? Ele vă pot spiona aproape în permanență fiecare mişcare

 

yogaesoteric
29 mai 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More