Cornel Nistorescu: Cine l-a făcut om mare?

Dacă în timpul recepției patriotice de la Cotroceni ar fi fost inclus și un număr cu Delia Matache și aceasta ar fi cântat „Cine m-a făcut om mare?”, cu siguranță că evenimentul ar fi fost complet, chiar și reprezentativ pentru campania electorală, inclusiv pentru ce va fi după.

Delia Matache

Ba, cu o rochie cusută de fashion artist Andreea Raicu, evenimentul ar fi fost dominat de cei care l-au produs, l-au promovat, l-au votat pe Nicușor și care vor fi și principalii beneficiari. Era de față lumea ong-urilor cu „M**e PSD” pe buze, a celor care au trăit binișor din anticorupție, din anticomunism, din antiextremismul finanțat de la Bruxelles, chiar și de peste Ocean, sorosistă, progresistă și moralistă în toate până în măduva oaselor.

La Cotroceni, la ploaia festivă și la recepția aglomerată, pentru unii la o sarma și o băută unice în viața lor, după cum spun martorii și fotografiile, au fost prezente elitele progresismului românesc, ale dreptei și ale sorosismului maturizat, zis și neo-marxist. Plus câte un fost ministru Grindă scăpat ca un mistreț prin cadru, stricând multe secvențe cu „valorile” noastre de azi. Dacă ar fi apărut și „duamna” cu o rochie croită de manechina creatoare și militantă Andreea Raicu, totul ar fi fost „perfect” și pe măsura evenimentului și a sărbătoritului. Cronicara de serviciu a acestui „moment istoric” și simbolic pentru zilele noastre a și consemnat pentru viitorime mai clar decât Miron Costin:

Astăzi am fost martora unui moment important pentru România și profund emoționant pentru mine.@nicusordanro a fost învestit oficial în funcția de Președinte – o clipă care aduce nu doar schimbare, ci și speranță.

Este începutul unei noi etape, în care ne dorim cu toții mai multă umanitate, echilibru și respect.

Îți doresc înțelepciune și curaj, domnule Președinte! Țara are nevoie de lideri care ascultă, care construiesc și care inspiră. Cred într-un viitor mai bun pentru România. Hai să facem toți tot ce ne stă în putință pentru a-l transforma în realitate.

Din păcate, cronicile nu menționează absența lui Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Alina Mungiu Pippidi și Mircea Cărtărescu și a altor valori ale democrației dâmbovițene, contributoare importante la o victorie copleșitoare obținută și din pix. Chiar și fără acestea, toate echipele de propagandă din mass-media au fost prezente și au fost recompensate cu câte un selfie, cu un pahar de șampanie și cu câte un zâmbet sau un salut de parlamentar. Între Lucian Mândruță și Mihai Gâdea, între Radu Tudor și Delia Matache pe scena de catifea a Interesului Național nu ar mai fi încăput decât niște produse de Inteligență Artificială.

Să fie această participare la sărbătoarea post jurământ de președinte chiar dovada și explicația succesului electoral? Sau această lume a fost în rolul de confetti și de pănglicuțe, iar acum se pregătește să fie strategul, beneficiarul și cronicarul mandatului? Felul în care susținătorii de la recepție, cei care a doua zi au umflat o convorbire telefonică de 10 minute (cu conținut secret sau jenant) cu până mai ieri hulitul de Donald Trump, urmată de entuziasmul față de înființarea unui grup de lucru pentru prioritățile unui program de guvernare, mă face să cred că am făcut deja primii pași într-un mandat prezidențial oengisto-progresisto-franțuzesc. Președintele este și conducătorul ong-ului, și primarul României, și șeful apărării, și artizanul deficitului bugetar și furnizorul de umor involuntar la onorul dat gărzii și, în viitor, trupelor.

Am fost martorii unui început de mandat al confuziilor de roluri și responsabilități. Nu e de mirare că Marian Godină și Angi Șerban suferă că nu au fost incluși pe lista noilor demnitari și reformatori ai statului român.

Au fost primele semne, chiar probe că aceste „elite” românești ale anilor 2024-2025 au determinat câștigătorul și vor influența mandatul și guvernarea, ele nefăcând nicio diferență între guvernare și reprezentare, între președinte și șeful statului cu sensul de „le conducateur”. La Cotroceni sălășuiește și primarul României, și ministrul de Finanțe, și oengistul, și prim-arhitectul orașelor și Marele Vodă.

Cu postări, cu tiktok-uri, cu emisiuni, cu bârfe, cu cântece, cu acuze și dume, cu fotografii, care cu ce a putut, toți au împins la campania electorală până a ieșit cine a trebuit și acum vor să continue, să impună, să promoveze cu osebire cei care au pus umărul. Și, mai ales, cu experiența lor de artiști căpușați pe bugetele primăriilor, să hotărască ei cine, ce și încotro se îndreaptă România.

Debutul a fost grăitor și simbolic. Pentru un salut, un pișcot și o sarma am avut o imagine a unei „elite” care domină țara la anul 2025. Și care se cațără repede spre vârful piramidei spre a lua locul celei care a fost acolo și care, musai, zic ei, e nevoie să fie îndepărtată.

Gata, s-a jucat primul act din opereta „Nicușor în deal, la vie!”.

Autor: Cornel Nistorescu

Citiți și:
Cornel Nistorescu: Președinte instalat ca la nuntă
Gheorghe Piperea: Cei vinovați de distrugerea lumii noastre sunt democrații americani, progresiștii oengiști ai UE și „pro-europenii”

 

yogaesoteric
8 iunie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More