Covid-19. Dreptul de împotrivire la aberațiile guvernului


Dacă într-un talger al balanței avem stările de urgență sau alertă, adică perioadele când sunt în vigoare legi speciale, care aduc atingere Constituției, este logic ca în celălalt talger să se afle dreptul cetățenilor la împotrivire.

Niciunui stat nu-i convine o asemenea punere în scenă, guvernanții au interesul ca vocea lor să fie singulară, de pe o poziție dominantă. Se preferă și uzitează narațiunea în care cetățenii să rezoneze ascultători, obedienți, cât mai tăcuți și fără să pună întrebări legitime asupra justeței măsurilor din arhitectura juridică a stărilor excepționale, unde apele dintre dictatură și democrație sunt extrem de tulburi.

Dreptul la dictat al statului ar fi normal să aibă contramăsura firească în dreptul la împotrivire al populației. N-o să întâlniți reglementarea într-un noian de Constituții – de fapt, se găseşte doar în una, în cea a Republicii Federale Germania, unde, la art. 20, este legalizat dreptul la împotrivire. Se stipulează că „împotriva oricui ar căuta să abolească această ordine (cea din Constituție – n.m.), toți germanii au dreptul la rezistență, dacă alte remedii nu sunt posibile”. Se observă că experiența hitleristă i-a făcut pe nemți extrem de precauți, fără apetit pentru proliferarea practicilor absolutiste.

Să ne oprim la cazul României, sub isteria Covid-19. Guvernul procedează discreționar, de-a dreptul criminal, invocând și practicând măsuri controversate din punct de vedere medical.

Când opoziția parlamentară are duritatea cartonului înmuiat în apă, cine, dacă nu cetățenii obișnuiți, ar fi necesar să se împotrivească, să se revolte, să nesocotească și să saboteze samavolnicia în derulare? Iar eventualele lor acțiuni nu ar fi cazul să fie clasate drept ilegale, ele fiind singurul contrabalans la aberațiile puterii. E ca un drept la recurs, când este contestată o hotărâre judecătorească, dar un recurs politic la niște măsuri politice, când Constituția e în fibrilație. De ce o parte să beneficieze de tot și cealaltă de nimic?

Este de reamintit că printre principiile generale ale dreptului întâlnim asigurarea legilor de funcționare a statului, garantarea libertăților și egalității persoanelor, echitatea justiției și responsabilizarea socială. Unde e funcționarea statului, când economia este distrusă din prostie? Unde e garantarea libertăților, pe melodia scrâșnită a stărilor excepționale?

În situațiile excepționale, este o îndatorire morală ca populația să recurgă la rezistență, iar aceasta să fie considerată legală după principiile generale ale dreptului. Oricât de ilegală ar fi după gargara juridică a celor aflați la butoanele situațiilor limită.

Citiți și:
În România, de frica unei viroze s-a instaurat o dictatură a absurdului, care ne-a furat toate drepturile și libertățile și ne-a afectat grav economia
România, avangarda dictaturii pseudo-sănătății mondiale
Știați că nu s-a mai îmbolnăvit nimeni de gripă obișnuită în timpul pandemiei Covid-19(84)?

yogaesoteric
10 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More